Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.03.2023 г.

Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие

Втора част
Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие

sinor.bg

Биологичното земеделие има няколко основни черти – не замърсява почвата, подземните води и околната среда като цяло; съхранява и възстановява естественото плодородие на почвите; подобрява агробиоценозите (общности от растения, животни и микроорганизми, създадени и редовно поддържани от човека). Това ще помогне за решаването на задачи и проблеми, които не са по силите на традиционното земеделие.

Биологичното земеделие може да съществува паралелно с традиционното, но чрез принципно нов подход, за което е нужно продължително време. Не се допуска използването не само на агрохимични препарати, но и методите на генното инженерство,  хидропонното отглеждане на растения, а за борба с болестите и вредителите се използват само средства с биологичен произход.

Болести и вредители – основен риск при биологичното земеделие.

Болестите и вредителите са фактор, криещ в себе си много явни и скрити рискове за реколтата както при традиционното, така и при биологичното отглеждане на растенията. В оранжерийни условия те могат да бъдат избегнати само чрез стриктно спазване на следните правила – за спасение от болестите е профилактиката, а за спасение от вредителите, непрекъснато наблюдение, анализ и оценка на ситуацията.

Основните вредители в оранжерийни условия са листните въшки, трипсите, белокрилката, паяжинообразуващите акари, пеперудите (нощенки, листозавивачки, миниращ молец), галовите нематоди и охлювите. Трябва да разполагаме с график за оглед на растенията, основан на циклите на развитие и външния вид на вредителите. Проверката винаги започва с долната повърхност на листата. Лепящите ленти (капани) са отлична и напълно естествена защита срещу широк спектър от вредители по растенията, а освен това – те ни дават навременна индикация за опасността.

При откриване на първите огнища вредители борбата трябва да започне незабавно – главно с механично унищожаване на огнището. Използването на ентомофаги и акарифаги (хищници, хранещи се с вредители) може да се окаже достатъчна стъпка в борбата. Включването на подходящи растения, които ги привличат, влияе положително и за привличане на опрашители.

Ако това не е възможно и вредителите продължават да се разпространяват, тогава трябва да включим използването  на биоинсектициди, които са подходящи за ситуацията. Те имат свои характеристики и особености, а тази информация е добре да проучим предварително.

Профилактиката на болестите в оранжерията започва още с обработката на почвата. Внасянето на почвени фунгициди и биоактиватори започва в началото на сезона и завършва с приключването му. Графикът за пръскане с биологични инсектициди се прави отделно и зависи от вида им. Тези процедури могат да се комбинират – понякога един биологичен препарат може да бъде едновременно биоактиватор и фунгицид, но това трябва да се знае предварително.

Семенният материал също е предмет на особено внимание при биологично отглеждане в култивационни съоръжения. Не само изборът на култура е важен, но и сортовите особености, които трябва да позволяват отглеждане при тези условия.

Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие
3334
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Догодина през март не очаквайте български краставици по пазарите!
Оранжерийното производство този път удари дъното!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини