Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.03.2023 г.

Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие

Втора част
Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие

sinor.bg

Биологичното земеделие има няколко основни черти – не замърсява почвата, подземните води и околната среда като цяло; съхранява и възстановява естественото плодородие на почвите; подобрява агробиоценозите (общности от растения, животни и микроорганизми, създадени и редовно поддържани от човека). Това ще помогне за решаването на задачи и проблеми, които не са по силите на традиционното земеделие.

Биологичното земеделие може да съществува паралелно с традиционното, но чрез принципно нов подход, за което е нужно продължително време. Не се допуска използването не само на агрохимични препарати, но и методите на генното инженерство,  хидропонното отглеждане на растения, а за борба с болестите и вредителите се използват само средства с биологичен произход.

Болести и вредители – основен риск при биологичното земеделие.

Болестите и вредителите са фактор, криещ в себе си много явни и скрити рискове за реколтата както при традиционното, така и при биологичното отглеждане на растенията. В оранжерийни условия те могат да бъдат избегнати само чрез стриктно спазване на следните правила – за спасение от болестите е профилактиката, а за спасение от вредителите, непрекъснато наблюдение, анализ и оценка на ситуацията.

Основните вредители в оранжерийни условия са листните въшки, трипсите, белокрилката, паяжинообразуващите акари, пеперудите (нощенки, листозавивачки, миниращ молец), галовите нематоди и охлювите. Трябва да разполагаме с график за оглед на растенията, основан на циклите на развитие и външния вид на вредителите. Проверката винаги започва с долната повърхност на листата. Лепящите ленти (капани) са отлична и напълно естествена защита срещу широк спектър от вредители по растенията, а освен това – те ни дават навременна индикация за опасността.

При откриване на първите огнища вредители борбата трябва да започне незабавно – главно с механично унищожаване на огнището. Използването на ентомофаги и акарифаги (хищници, хранещи се с вредители) може да се окаже достатъчна стъпка в борбата. Включването на подходящи растения, които ги привличат, влияе положително и за привличане на опрашители.

Ако това не е възможно и вредителите продължават да се разпространяват, тогава трябва да включим използването  на биоинсектициди, които са подходящи за ситуацията. Те имат свои характеристики и особености, а тази информация е добре да проучим предварително.

Профилактиката на болестите в оранжерията започва още с обработката на почвата. Внасянето на почвени фунгициди и биоактиватори започва в началото на сезона и завършва с приключването му. Графикът за пръскане с биологични инсектициди се прави отделно и зависи от вида им. Тези процедури могат да се комбинират – понякога един биологичен препарат може да бъде едновременно биоактиватор и фунгицид, но това трябва да се знае предварително.

Семенният материал също е предмет на особено внимание при биологично отглеждане в култивационни съоръжения. Не само изборът на култура е важен, но и сортовите особености, които трябва да позволяват отглеждане при тези условия.

Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие
3267
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Догодина през март не очаквайте български краставици по пазарите!
Оранжерийното производство този път удари дъното!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини