Начало » Новини » Света
19.06.2015 г.

Една трета от подземните води на планетата са почти изчерпани

Спътникови данни

Използваната от човечеството вода изтощава около една трета от най-големите естествени подземни хранилища с живителната течност с тревожно темпо, а последиците могат да изложат на риск фермери и обикновени хора, става ясно от 2 проучвания на Калифорнийския университет, базирани на спътникови данни на американската космическа агенция НАСА. Проучванията са проведени през периода 2003-2013 г, а резултатите от тях са публикувани в списанието „Изследване на водните ресурси”, съобщи Ройтерс. 8 от 37-те най-големи хранилища с подземни води се определят като „твърде изтощени”, тъй като в тях почти не се влива вода, която да замести използваната от хората, а в още 5 нивото на изтощаване е определено като „високо”, което означава, че в тях се вливат известни количества вода, но недостатъчно, за да компенсират изчерпваната. Учените обаче могат да установят само липсата на част от водата, но не и количествата, останали в подземните резервоари. Постигат го чрез измерване на отклонения в земната гравитация, обусловени от тежестта на подземните води в отделните региони.

В най-тежко състояние е Арабският воден хоризонт, ключов източник на вода за 60 млн. души в Саудитска Арабия, Ирак, Катар, Сирия и други страни, твърдят изследователите. Индийският воден хоризонт, намиращ се в североизточна Индия и Пакистан, е вторият най-уязвим, а на трето място е Мурзук-Джадо в северна Африка.

Тъй като по-голяма част от държавите в посочените региони преминаха или все още се намират в състояние на политическа нестабилност, евентуален недостиг на вода може само да изостри социалните проблеми, предупреждават учените. „Опитваме се да подадем тревожния сигнал сега, за да посочим къде действеното управление днес може да спаси живота и прехраната на хората в бъдеще”, се посочва в изявление на Аликсандра Ричи, водещ автор на проучванията. „В общности, където водата е недостатъчна, не можем повече да толерираме подобно ниво на несигурност, особено откакто подземните води изчезват толкова бързо”, добави Ричи. Според учените климатичните промени и увеличаването на населението на планетата само допълнително ще влошат положението.

Най-експлоатираните резервоари с подземна вода се намират в едни от най-сухите райони на планетата като Близкия Изток и северна Африка, където зависимостта от тях е голяма, тъй като не падат достатъчно дъждове, които да напоят реколтата и да осигурят вода за комунални нужди. В американския щат Калифорния, където през тази година сушата опропасти реколтата и бяха наложени тежки ограничения за ползването на вода, подземният хоризонт е определян като „силно изтощен”.

Една трета от подземните води на планетата са почти изчерпани
6452
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Втора част
Тънкости и подводни камъни в оранжерийното биологично земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини