Начало » Новини » Света
27.06.2024 г.

Решения на Генералната асамблея на Европейския млечен борд за 2024 година

В годината на протестите
Решения на Генералната асамблея на Европейския млечен борд за 2024 година

Тазгодишната Генерална асамблея на Европейския млечен борд (ЕМБ) беше посветена на младото поколение фермери. Делегации на млекопроизводители от цяла Европа обсъдиха как да направят сектора отново печеливш, за да привлекат младите хора към земеделското производство, съобщиха от фермерската организация.

Ангажираните млади фермери допринесоха за тази емоционална дискусия с впечатляващи речи и презентации. Въпросът "Какво е важно за младите земеделски стопани?" беше в основата на оживения и конструктивен обмен на мнения, в който младите участници обясниха своите приоритети и гледни точки. Освен това Пиер Баску, заместник-генерален директор на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони", прие поканата на ЕМБ и присъства като представител на Европейската комисия. Той разказа на Общото събрание за неотдавнашната стратегия на ЕС за младите земеделски стопани, както и за мерките за подобряване на позициите на производителите.

"Свежа политика за младите хора за динамичен сектор", заяви председателят на ЕМБ Кяртан Поулсен, като обобщи исканията на производителите към политиците. Той подчерта значението на професията и необходимостта от създаване на икономически и социални перспективи, за да се мотивира следващото поколение да се присъедини към сектора и да се задържат земеделските производители от всички възрасти в производството. Днес секторът не се характеризира с жизненост, а по-скоро с постоянни, силно обосновани протести от страна на социално маргинализирани земеделски производители. "Ние упражняваме една от най-важните и всъщност една от най-красивите професии", заяви вицепрезидентът на ЕМБ Елмар Ханен. "Но няма абсолютно никакви икономически или социални перспективи, което е тежко бреме за понасяне и това означава, че следващото поколение не смее да навлезе в този сектор." Той заяви, че това засяга не само земеделските производители, но нанася сериозни вреди на цялото общество, тъй като основата за стабилно и рентабилно производство на храни в Европа се руши.

Млади представители на селскостопанския сектор

Искането за стабилни условия в сектора беше отразено в изказванията на млади земеделски стопани от Латвия, Франция, Германия, Ирландия, Дания и Белгия, дошли да присъстват на Общото събрание. Млад представител от Ирландия например заяви, че следващото поколение не иска да работи, за да живее от субсидии, и по този начин да се окаже получател на социални помощи. Посланието от Латвия беше ясно и категорично - младите фермери нямат място в селското стопанство и това трябва да се промени. Млад фермер от трансграничния регион Белгия-Люксембург-Германия заяви, че от години насам вижда как много семейни ферми в околните села фалират. Младите земеделски стопани имаха много въпроси, тъй като нямат представа какво бъдеще очаква децата им. Както каза един млад фермер от Франция, не можем да си позволим да загубим повече производители. В този контекст той е оптимист за проекти като "Справедливо мляко" като решение, тъй като те разпределят справедливо маржовете. Белгийският фермер изтъкна проблемите, свързани с критериите, които понастоящем се изискват от потребителите и които обаче не може да се очаква фермерите да финансират сами. Младите датски фермери смятат, че справедливите цени са важни и че те трябва да вървят ръка за ръка с ясна регулаторна рамка, която да създаде сигурност при планирането за следващите 10 години. Следващото поколение също така изтъкна значението на организациите на млекопроизводителите както на национално, така и на европейско равнище. Както подчерта млад представител на германската асоциация на млекопроизводителите (BDM), той е решил да се присъедини към BDM и EMБ, тъй като това са единствените организации, които представят предложения, които биха подобрили качеството му на живот.

Пиер Баску, заместник-генерален директор на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони", който беше поканен от ЕМБ като представител на Европейската комисия, предостави информация за финансовата подкрепа за млади земеделски стопани. Относно подобряването на позициите на производителите в хранителната верига той представи плановете на Комисията по отношение на договорите и Директивата за UTP. Участниците в ОС приветстваха факта, че Европейската комисия вече се отнася по-сериозно към доходите на производителите, както и към позицията им по веригата на стойността. Въпреки това те заявиха, че реални и ефективни резултати трябва да бъдат представени много скоро. ЕМБ ще следи отблизо дали думите са последвани от действия. ЕС просто не може да си позволи да изгуби повече земеделски производители.

Реформи за динамичен сектор

Има начини да се възстанови жизнеността на сектора. На първо място, европейският селскостопански пазар трябва да бъде реформиран, като се включат следните аспекти:

- подходящи инструменти за справяне с кризата, като например програмата за пазарна отговорност

- Законодателство на ЕС, което налага задължително прилагане на цени, по-високи от производствените разходи

- подходящи договорни клаузи на ЕС, които например гарантират цени, покриващи разходите, и които трябва да се прилагат и за кооперациите

- огледални клаузи, които да гарантират, че вносните продукти отговарят на стандартите на ЕС

- Изключване на селското стопанство от споразуменията за свободна търговия

- Укрепване на организациите на производителите, така че те да имат реални правомощия да водят ефективни преговори в полза на земеделските производители.

Съществува още един начин за възстановяване на жизнеността на сектора и от няколко години земеделските стопани проучват тази възможност по собствена инициатива. Оптимистичният проект "Справедливо мляко", който действа в някои европейски страни, очертава пътя напред за сектора като цяло. Справедливи цени и справедливи доходи за фермерите! Както обясни Борис Гондуен, член на Изпълнителния комитет на ЕМБ от Франция, производителите на справедливо мляко са истински пионери, които са се заели с този водещ проект с много енергия, неуморен труд и непоколебим оптимизъм и продължават да го поддържат процъфтяващ всеки ден. "Гордеем се с тези проекти", каза Гондуен. Въпреки това, добави той, "Справедливо мляко" се нуждае от повече обществена подкрепа и признание.

Всички участници в Генералната асамблея на ЕМБ се съгласиха, че без справедливи пазарни правила не може да има реални перспективи. Това означава, че бъдещата работа на ЕМБ включва продължаване на представянето на конструктивни предложения и решения и лобиране пред политическите ръководители като Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС да поемат своята отговорност за прилагането им.   

Контакти за Европейския млечен борд:

Kjartan Poulsen – President of EMB (EN, DK, DE): +45 (0)212 888 99

Elmar Hannen – EMB Vice President (DE): +49 (0)175 6378484

Boris Gondouin – EMB Executive Committee Member (FR): +33 (0) 6 79 62 02 99

Silvia Däberitz – Director of EMB (FR, DE, EN): +49 (0)176 380 98 500

Решения на Генералната асамблея на Европейския млечен борд за 2024 година
1195
 

Последни материали
Виж
За 10 години прасетата са намалели почти наполовина, фермите – с една четвърт
Спадът в поголовието от свине и броя на свинефермите в Германия продължава
С 22 милиона тона пшеница, 5 милиона тона ечемик и 4 милиона тона рапица
Реколтата от есенниците в Украйна се очертава над средната
На 30-тата годишнина от подписването на конвенцията за опазването на реката
Отбелязваме деня на Дунав
В памет на техния съселянин и откривател на бактерията лактобациликус булгарикус
В трънското село Студен извор честват празника на киселото мляко
Изискването е за напълно пропаднали площи, при повечето те са 60-80 на сто
За едва 10-има от пострадалите стопани от градушката в Хасковско ще има обезщетения
Като компенсация за допълнителни разходи и пропуснати ползи от фермерите
Преведоха над 45 милиона лева по НАТУРА 2000 за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
В памет на техния съселянин и откривател на бактерията лактобациликус булгарикус
В трънското село Студен извор честват празника на киселото мляко
Изключението е при ферментиращите продукти и някои кози сирена
Производството на мляко и млечни продукти в Хърватия намалява
До 10 юни е новият срок за подаване на заявления по Училищните схеми
Колко мляко се произвежда в ЕС?
Отразявайки нарастващите производствени разходи
Нидерландски кооператив вдигна гарантираната цена на млякото за юни
Министърът на икономиката поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини