Начало » Новини » Страната
23.06.2024 г.

Земеделци от Шуменско са пред фалити заради отказани количества вода за напояване

Недостигът е фатален повече за зеленчуците, отколкото за зърното
Земеделци от Шуменско са пред фалити заради отказани количества вода за напояване

Десетки земеделски производители от Шуменско са изправени пред фалит, стотици хора ще останат без работа, а милиони левове инвестиции ще отидат на вятъра, ако в понеделник бъде спряна водата за напояване от язовир "Тича", съобщи Българската телеграфна агенция. До това положение се стигна след намаляване от министерството на околната среда и водите почти наполовина на заявените количества вода от „Напоителни системи" ЕАД – клон Шумен. В сряда е получен и официален отказ от министерството за допълнително увеличаване с обосновката, че при липса на достатъчно валежи в следващите месеци може да бъде застрашено питейно-битовото водоснабдяване, съобщи управителят на дружеството Стоян Владимиров на среща със земеделските производители по въпроса при областния управител проф. Добромир Добрев. По думите му яз. "Тича" в момента е пълен на около 54%, а предишни години е осигурявано напояване за земеделците и при по-малко вода в язовира.

За да продължи напояването до края на месеца не достигат под 500 хил. кубическии метра, защото от заявените 2, 853 млн. за юни от екоминистерството са отпуснати едва 1,5 млн., обясни управителят на шуменския клон на „Напоителни системи". „Количествата, които ги искаме, са съвсем разумни и не искаме повече от заявеното. Ние сме оптимизирали максимално водоподаването. Това коства страшно много усилия, за да можем да икономисваме. Каквото може да се направи от клон Шумен, е направено", изтъкна Владимиров.

Земеделците обаче настояват за изпълнение на поетите към тях ангажименти и спазване на подписаните договори. „На базата на ваш ангажимент през април ние направихме нашите стратегии и съответно финансови планове. Направихме нашите инвестиции за стотици хиляди левове. Това, което Вие предлагате за спирането на водата, не само не е приемливо, това е катастрофа за нашия отрасъл в областта", категоричен бе фермер от областта.

Част от присъстващите фермери предложиха при така създадения проблем да бъде въведен режим и да се напоява през ден-два, каквато практика е имало преди, но да не се допуска продължително спиране на водата, което ще доведе до унищожаване на реколтата им. Освен това редовното напояване е ключово за зеленчукопроизводството, а не толкова за зърнопроизводителите, бе подчертано на срещата. 

Производителите заплашиха с радикални действия, ако не се намери решение и останат без вода до края на месеца. Добрев обаче призова тях и ръководството на „Напоителни системи" за диалог. „Няма да стане без връзка и комуникация между вас", заяви той, а Владимиров пое ангажимент да бъде създадена група за комуникация между фермерите и дружеството.

Писмо с искане да бъде прехвърлена част от квотата вода за юли е изпратено още в четвъртък в екоминистерството, увери областният управител. То е придружено и от декларация с исканията на производителите.

На свой ред в писмо до медиите от Българския фермерски съюз твърдят, че земеделски производители от Шуменско готвят бунт заради предстоящо спиране на водата за напояване. Фермерите са категорични, че ако МОСВ въпреки всичко не разреши ползването на исканите водни количества, то те ще се организират протест и няма да позволят физически крановете на „Напоителни системи“ да бъдат затворени в понеделник.

Георги Стоянов

„Същите проблеми се очертават и в други райони на страната и земеделски производители започват да ни подават сигнали“, заяви Георги Стоянов, председател на БФС, като даде за пример оризопроизводителите в Пловдивско. Според него МОСВ трябва да увеличи водните лимити.

По думите на Стоянов зеленчукопроизводителите и стопаните на малинови насаждения в Преславско не могат да останат без вода една седмица при тези жеги, защото ще загубят цялата си реколта. „Това ще доведе до фалити на производителите и някой трябва да ги компенсира“, коментира той.

БФС отдавна настоява над 3000 малки язовира в страната да бъдат включени в системата за напояване на земеделските производители. Става въпрос за бивши текезесарски водоеми, на които трябва да се направи инвентаризация, оценка на състоянието и прилежащата напоителна инфраструктура, уточни председателят на браншовата организация. Според него язовирите спешно трябва да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието, защото глобалното затопляне и горещините все повече ще унищожават и намаляват продукцията. Има различни изследвания, едни от тях казват, че температурите в нашата част на Европа ще се повишат средно с 4,5 градуса по Целзий лятно време до 2100 година. Други, че подземните води потъват с по един метър всяка година.

Държавата нехае за тази възможност от 15 години и затова в някои райони на страната изцяло липсва напояване, коментира Стоянов. Причините са или от неразбиране, или от това, че тези язовири се използват като частни, най-вече за водни площи пред нечии имения, за риболов или за напояване само на нивите на някой местен човек с много власт. Призоваваме да се пристъпи спешно към комплексна оценка и инвентаризация на тези ценни активи. Ние можем да дадем и съвети как това да бъде направено бързо и ефективно, защото вече имаме информация от самите земеделски производители. Тези язовири ще са нужни и могат да дадат гръбнак на микронапояването в няколко хиляди села и цели райони, убеден е Стоянов.

От БФС ще поискат спешни срещи с министерствата на околната среда и водите и на земеделието за решаването на проблемите с напояването. Като член на голямата европейска земеделска организация „КОПА-КОДЖЕКА“ от браншовата организация възнамеряват да повдигнат въпроса и на ниво Европейски съюз.

Земеделци от Шуменско са пред фалити заради отказани количества вода за напояване
2518
 

Последни материали
Виж
Заради горещото време и недостига на валежи в Източна и Централна Европа
Перспективите за добивите от пролетните култури в ЕС се влошават
Качеството на реколтата в Кирковско тази година е много високо
Производители очакват поне по 11,50 лева изкупна цена за килограм тютюн
При царевицата е намалял със 17 на сто при една трета ожънати площи
Средният добив от слънчогледа в област Добрич отчита ръст от 6 на сто
Повечето проблеми опират до дебелината на слоя върху тревата и цветята
Ползи и вреди от есенните листа и как да избегнем грешки при употребата им
Мариновани лукчета
COPA избира Масимилиано Джиансанти за свой нов председател
Свързани материали
Виж
Отсечена от имоти държавна и общинска собственост без позволително
Горски задържаха 2 тира с незаконна дървесина от цер в Шуменско
За предпазване на водоема от заблатяване и за обогатяване на рибното разнообразие
Зарибиха шуменски язовир с амур и толстолоб
При силен интерес премина откриването на новата база на Тайтън Машинъри в Шумен
До 15 723 дка ще се напояват в Сливенско и до 15 321 дка в Шуменско по мярка 4 от ПРСР
„Тайтън Машинъри България“ с нов търговско-сервизен център в Шумен
С бърза реакция на служители на ИАРА след получен сигнал през нощта
Извадиха 300 метра бракониерски мрежи от шуменски язовир
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини