Начало » Новини » Страната
21.06.2024 г.

Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България

София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България

София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави от 26 юли до 2 август за пленарна сесия на най-влиятелната международна научна организация в областта на изменението на климата. МОСВ координира и сателитна програма с поредица от събития, за да привлече вниманието на обществеността и учени, общини, бизнеси към проблемите на климата в България и Черноморския регион. Домакинството на България на 61-ата сесия на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) е голям успех на нашата климатична дипломация и е резултат от демонстрирана политическа воля на високо ниво и признаване на важната роля на науката за климата във формирането на политиките за климата и представените добри условия за провеждане на пленарната сесия, която ще се проведе в София в периода от 26 юли до 2 август 2024 г.

“Това ще бъде най-голямото събитие, свързано с науката за климата, което някога се е провеждало в България, и е шанс за страната ни да демонстрира постиженията на българската наука в областта на климата. България разполага с уникални по разнообразието си природни дадености и климат. Това дава възможност на нашите учени непрекъснато да провеждат анализи и разработки, изводите и данните от които следва да имат своето място при взимането на решения за климата на международно ниво” – споделя министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

IPCC е научният панел, отговорен за систематизирането, анализа и оповестяването на научна информация, свързана със състоянието на климата на планетата и необходимите мерки за адаптация към настъпващите промени. Регулярните доклади на панела служат за научна основа, на която държавите взимат решения за планирането и провеждането на климатични политики.

Пленарната сесия на IPCC в София се очаква да събере над 500 делегати от 150 държави. На нея IPCC ще обсъди и одобри структурата на два доклада, за които е взето решение да бъдат изготвени - Специалния доклад за изменението на климата и градовете и Доклада за краткотрайните климатични фактори. 

За да разшири максимално ефекта от домакинството на България на 61-ата сесия на IPCC, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в сътрудничество с Българската академия на науките, Столична община, Европейската комисия, редица местни и международни неправителствени организации и инициативи, свързани с климата и околната среда, организира комплекс от събития в цяла София, за да привлече вниманието на обществеността и ключови групи заинтересовани страни към проблемите на климата в България и Черноморския регион, включително значението на климата за развитието на градовете. 

В рамките на тази сателитна програма на 25 и 26 юли Българската академия на науките и Столична община ще бъдат домакини на научна конференция на тема “Климатичните рискове в Черноморския регион”. Международно признати учени от България и региона ще обсъдят теми като: климатичните характеристики и изменения на Черноморския басейн и последствията от тях; Черно море и световния океан - покачване на морското равнище, промяна на солеността и други изменения; Черно море и вливащите се в него реки. Конференцията ще завърши с кръгла маса, на която се очаква научните изводи, представени от учените, да станат основа за оформяне на политически решения за развитието на региона, включително на ниво местна власт.

Конференция на тема “Климатичните политики като възможност за инвестиции в развитие на градската среда” ще събере в София кметове на десетки общини от цялата страна заедно с организаторите от Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), ЕнЕфект, Европейския конвент на кметовете и с участието на представители на IPCC и Европейската комисия.

В края на юли във Факултета по икономика и бизнес администрация на Софийския университет ще се проведе тематичен форум “CLIMATE FINANCE at SCALE/ Увеличаване на финансирането на борбата с изменението на климата” с участието на представители на IPCC, МОСВ, Министерство на финансите, Министерството на икономиката, Българската народна банка, Европейската инвестиционна банка, Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Асоциацията на банките, Българската фондова борса, банки, застрахователни компании и инвестиционни фондове. Събитието има за цел да постави началото на диалог между българските и международните финансови институции за това, как да осигурят достъпно и изгодно финансиране за постигане на мерките за намаляване на въглеродния двуокис във всеки сектор от икономиката; за възстановяване на природата и по-добра защита на хората от все по-сериозните въздействия от изменението на климата; как финансовите институции могат да подкрепят справедлив зелен преход и как да бъде подкрепена икономика, благоприятна за природата и хората.

На 31 юли Столична община и МОСВ ще са домакини на събитие за градските реки в Топлоцентрала, на което ще се обсъди необходимостта от промяна на градоустройството на градовете, през които преминават реки, така че да отговаря на съвременните възможности за увеличаване качеството на живот на жителите чрез екологично възстановяване на градските реки.

Сателитната програма към 61-ата сесия на IPCC в България се допълва от дискусионно събитие за това, какво представляват научните съвети за климата по света и защо е важно България да има силен и независим консултативен орган за климата. Представители на IPCC пък ще отделят време, за да представят пред научна аудитория изискванията и стъпките за присъединяване на български учени към панела на IPCC. 

Какъв е приносът на България в разработването на технологии за постигане на нетни нулеви емисии ще е темата на друго събитие, организирано от Net 0 Lab и Факултета по икономика и бизнес администрация на Софийския университет.

В рамките на домакинството на София за сесията на IPCC Националният дворец на културата ще бъде осветен от 3D Mapping на климатична тематика, ще се проведат събития за деца и младежи, художествени семинари и работилници към лятната школа на Националната художествена академия, различни културни и артистични прояви с подкрепата на Столична община.

Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
787
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Суша обхвана района на Черно море
Рекордните температури в света продължават и през юни
Форум от световно значение, 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата към ООН - IPCC
От 26 юли до 2 август в София ще се проведе сесия на ООН за климата
Април е единадесетият пореден месец с рекордни температури в света
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини