Начало » Новини » Страната
19.06.2024 г.

Откриват процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки

Срещи с бранша
Откриват процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки

Снимка: Министерство на земеделието и храните

За да подобрят работа на агенцията за борба с градушките в опазване на земеделската продукция, при днешната си среща с част от браншовите организации министърът на земеделието и храните Георги Тахов е уверил фермерите, че ведомството ще открие процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки.

Извършен е и обстоен анализ от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) и се предвижда изграждане на площадки и в райони, където към момента няма защита. Към регионалната дирекция за борба с градушките в Старо село, област Сливен, се предвижда да бъдат изградени още 7 ракетни площадки, а към тази в Долни Дъбник, Плевенско още 4 ракетни площадки. Тахов е съобщил също, че е възложен пълен анализ за максимално разширяване обхвата на градозащита на територията на страна.

Земеделските производители съобщиха за претърпените щети върху селскостопански площи и оранжерии, като са обяснили и причините да има незастраховани площи. В тази връзка участниците в срещата обсъдиха възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Министър Тахов припомни, че до момента са подадени 3 пъти повече заявления по схемата за държавна помощ за застраховане на селскостопанска продукция спрямо същия период на миналата година. ,,Работи се интензивно по оценката на щетите на базата на подадените заявления от земеделците“, каза министърът на земеделието и храните.

Заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов информира за проведените срещи с Министерството на транспорта и РВД, на които са обсъдени казусите с ограничения за обработка на градоопасни облаци по самолетния способ.

Изпълнителният директор на ИАБГ инж. Валери Ценов припомни, че в момента общата защитавана с ракетен способ от градушки площ е 21,6 хил. кв. км в най-силно градобитните райони на страната в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково. Агенцията разполага с 262 ракетни площадки. От ИАБГ подчертаха, че качеството на използваните от тях ракети за противоградова защита е добро и това е доказано в международни лаборатории.

Министър Тахов информира за хода на Кампания 2024 за директните плащания. Той съобщи, че е активен бутонът за приключване на заявленията на земеделските производители в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие”. Към момента общо за кампанията са подадени над 48 хил. заявления със заявена площ - 3,3 млн. ха. Създадена е организация за приключване на кампанията в срок, защото от това зависи навременното изплащане на средствата към производителите, допълни той.

Откриват процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки
905
 

Последни материали
Виж
Реколта
Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките
За облекчаване на финансовото бреме върху потребителите
Кипър удължи с 3 месеца срока на действие на нулевия ДДС за хранителни стоки
Жътвата на есенната пшеница напредва в активно темпо
Състоянието на царевицата в САЩ се влошава за четвърта поредна седмица
Изложения зад граница
Висока оценка за българските етерични масла в Женева
Да защитим българските фермери
И в германския парк „Шварцвалд“ възстановяват традиционната паша
ЮЗДП
По сигнал на съвестни хора горските от Невестино спасяват сърна
Свързани материали
Виж
Колко ракетни площадки действат и кои общини покриват
Гръмотевична опасност за полетата - между 13 и 17 май
След заплаха за протест е решено на ракетните площадки да работят по трима служители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини