Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.05.2021 г.

Гръмотевична опасност за полетата - между 13 и 17 май

Колко ракетни площадки действат и кои общини покриват
Гръмотевична опасност за полетата - между 13 и 17 май

Една от системите за улавяне на градоносни облаци Снимка: Изпълнителна агенция за борба с градушките

След необичайното застудяване през уикенда за тази седмица синоптиците прогнозират гръмотевични бури с частични валежи между 13 и 17 май в различни краища на страната. Ще припомним, че от април ракетните площадки към Изпълнителната агенция “Борба с градушките” са в готовност да защитят територия от 17хиляди квадратни километра в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив , Стара Загора, Сливен.

На този етап действат 8 регионални дирекции с 9 командни пункта, които обхващат потенциално опасните части, където най-често земеделските площи са засегнати от градушки.

Провалът със законотворчеството в областта на противоградната защита

В регионалната дирекция към Пазарджишка област  има един команден пункт в село Гелеменово, който пази нивите в общините Панагюрище, Церово, Гелеменово, Пазарджик и Пещера. През тази година в този регион площите със зеленчуци обхващат 30% от защитената площ, със зърно – 32%, с технически култури – 14%, с лозя – 9% и с овошки – 8%.

В Пловдив има два командни пункта. Първият е в село Голям чардак и защитава площите в общините Старосел, Хисар, Съединение, Свежен, Голям чардак, Раковски, Пловдив и Перущица. В региона най-много защитени площи са тези с технически култури – 38%, със зърнени – 22%, със зеленчуци са 21%, с овощни дръвчета – 8% и с лозя – 7%.

Вторият пункт в Пловдивско е в село Поповица и обхваща общините Асеновград, Стряма, Брезово, Чирпан, Поповица. По данни на агенцията тази година 55% от площите, които ще бъдат опазвани, са с технически култури, 35% - със зърно, със зеленчуци – само 5%, с овошки – 3% и 2% лозя.

Командният пункт в Стара Загора е в Петрово и обхваща общините Стара Загора, Сърневец, Петрово, Раднево, Бяло поле, Рупките и Дълбоки. Тук 55% от опазваните площи са със зърно, 33 – с технически култури, със зеленчуци – едва 5% и с лозя – 2%.

Командният пункт в Старо село, Сливенско обхваща общините Николаево, Шивачево, Старо село, Сливен, Нова Загора, Млекарево и Трапоклово. Най-голямият процент опазвани площи 67 са с технически култури, със зърно – 20%, само 1% - със зеленчуци, 9% - лозя и овошки – 3%.

Видинският пункт е в град Грамада и пази площите в общините Видин, Брегово, Градама, Шишенци, Киреево, Димово, Белоградчик и Дреновец . По данни на агенцията тази година със зърнени са 45% от защитените площи, с технически – 40%, с лозя – 6% и с овошки – 4%.  

Опустошителна градушка в Бяла Слатина през 2018 г.

Монтана е с команден пункт в село Долно Церовене и защитава нивите в общините  Долно Церово, Брусарци, Вълчедръм, Септемврийци, Владимирово, Монтана и Смоляновци. Най-голям процент от тези площи са със зърно – 60%, с технически – 31%, а със зеленчуци – 5%, с което бият по производство фермерите в Сливенска област.

Командният пункт село Бърдарски геран обхваща общините Селяновци, Хайредин, Бърдарски геран, Кнежа, Бяла Слатина, Борован и Баурене. Зърнените култури тук съставляват 55% от защитените площи, техническите – 34%, лозята – 2%. В този регион няма защитени площи със зеленчуци.

Плевенският пункт е в Долни Дъбник и обхваща общините Плевен, Байкал, Горни Вадин, Комарево, Искър, Долни Дъбник, Долна Митрополия. И тук основните площи 55% са със зърно, 34% - с      технически култури, без защитени площи със зеленчуци.

Според прогнозите на метеоролозите активната работа на тези ракетни площадки в Монтанско ще бъде в четвъртък 13 май, събота и неделя – 15 и 16, а също на 19 и 20 май, когато се очакват гръмотевични бури.

Във Видинско заплахата от светкавици и спорадичев дъжд е между 13 и 16 май. След 24 ще валят дъждове, но без гръмотевици и град.

В Бургарско гръмотевичната опасност ще бъде само на 16 и 17 май.

В Пловдивско гръмотевици не се очакват, леки превалявания ще има на 15 и 16, а също и след 23 май. Гръмотевици в Хасковско ще има само на 16 май.

В Плевенско обаче прогнозата е по-тревожна – гръмотевични облаци ще има от 13 до 17 май включително, както и на 20 май. В периода от 23 до към 28 май ще има сериозни дъждове, но без градоносни облаци, Превалявания се очакват до края на месеца, но те няма да са повсеместни.

За Софийска област гръмотевици се предвиждат между 15 и 17 май. От 23 до 28 ще има валежи, но не повсеместни.

В Русенско прогнозите за светкавици и опасност от град са за 16 и 17 май, а след 23 май – спокойни валежи.

В Добричко гръмотевичната опасност е от 14 до 17 май, слънце с дъжд - между 21 и 23 май, а от 24 до 28 - обилни валежи, но без гръмотевици. Леките превалявания ще продължат до края на месеца, че и в началото на юни.

Във Варнеско гръмотевичните бури ще са също като в Добрич – от 14 до 17 май. Леки превалявания, но повече със слънце ще има от 21 до 23-и, след което отново валежи, но без бури - между 24 и 28 май.

Гръмотевична опасност за полетата - между 13 и 17 май
11425
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Наднормените температури вдигнаха на крак градозащитата по-рано тази година
Поради ранното настъпване на високи температури
Започва активният сезон по противоградна защита с ракетен способ
Повечето служители в Изпълнителната агенция за борба с градушките са на минимална
Земеделското министерство иска средства за увеличаване на заплатите
Фонд „Земеделие”
Още 3,8 млн. лв. са преведени за щетите от градушки и наводнения
В края на сезона
Под 1 процент от защитената земеделска площ е засегната от градушки
Всяка ракетна площадка разполага с по 28 ракети при нужни минимум 22
Екипите за борба с градушките следят денонощно за градоносни облаци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини