Начало » Новини » Интервю
12.06.2024 г.

Георги Телкиев: Украинската помощ не покри на 100% загубите, но осигури свежи пари за жътвата

Фермер от Златилист и член на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите
Георги Телкиев: Украинската помощ не покри на 100% загубите, но осигури свежи пари за жътвата

Снимка: sinor.bg

„Компенсациите заради войната в Украйна, които държавата успя да изплати две седмици преди жътвата, по никакъв начин не покриват на 100 процента загубите на сектора от ниските цени на зърното и маслодайните култури и високата себестойност на родното производство. Подкрепата обаче дойде в правилния момент, защото всички ние се нуждаехме от свежи пари за жътвата“. Това съобщи при официалното откриване на жътвената кампания зърнопроизводителят от пловдивското село Златитрап Георги Телкиев, който беше и домакин на събитието, организирано от Пловдивския съюз и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Самият Телкиев е второ поколение фермер, който още преди 20 години поема работата от баща си, а днес в семейната ферма се обработват 9 хиляди декара не само със зърнени и маслодайни култури, но и с домати. Все пак, стопанството се намира в равното Тракийско поле, където традициите в производството на зеленчуци е с дълбоки корени.

Преди 6 години младият предприемач инвестира и в капково напояване, като целта е да разнообрази досегашното производство с отглеждането на домати за консервната индустрия. Днес една трета от площите се напояват, като върху 1 200 декара се отглеждат домати безколово, което позволява на стопаните да прибират реколтата с комбайни. Въпреки механизацията при доматите се изисква и доста работна ръка в различни етапи от подготовката на културите. Заради летните горещини фермерът е направил и гъвкаво работно време, така наетите работят от 6 до 13 часа и от 5 до 9,30 ч. Колкото до реализацията на доматите, стопанството има договори с консервната фабрика „Балкан“ в Пазарджик и с преработвателите от Първомай, с които имат перфектни договорни отношения.

Върху останалата част от поливната площ – към 2 хил. декара, Телкиев отглежда царевица. Това е култура, която изисква напояване, особено в Южна Бължгария и е важна за микса от продукция, необходима за всяко едно стопанство.

Още за тазгодишната жътва

Като повечето по-големи зърнопроизводители и Телкиеви са инвестирали в складове за съхранение на готовата продукция. До два дни ще започне и жътвата на ечемика, а веднага след това комбайните ще влязат и на полетата с пшеница. През миналата година, когато сривът в цените на зърното беше изключително голям, Георги е продавал на загуба като повечето му колеги. Реколтата изцяло е реализирана, като надеждите са поне тази година да имат по-голям успех в продажбите.

Колкото до очакванията му за цените на пшеницата това лято, Георги подчертава, че реално пазарът все още не е започнал. „Едва след като жътвата тръгне масово в цялата страна, едва тогава ще имаме яснота за качеството и цените, още повече че и търговците не са ориентирани поради твърде динамичните борсови колебания", обясни фермерът пред журналисти.

Георги Телкиев: Украинската помощ не покри на 100% загубите, но осигури свежи пари за жътвата
13439
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини