Във връзка с постъпил сигнал от здравната инспекция в Пловдив за съмнение за взрив от хранително заболяване в детска градина ,,Радост“, областната агенция по храните е извършила проверки в детската градина и кухня-майка с дейност кетъринг, приготвила храната. Днес здравната инспекция в Пловдив ще излезе с окончателен доклад по случая.
Проучването показало, че на 30 май в градината са изхранени 90 деца, от които 8 деца само от I-ва група са проявили симптоми - температура и стомашно неразположение, 3 от тях са посетили лекар. Няма хоспитализирани. От обекта са взети проби за микробиологично изпитване от готовите за консумация кулинарни изделия, приготвени на 30 май, а също и натривки от съдовете за храна.
Резултатите от изпитването в детската градина са показали отклонения от заложените показатели на основно ястие - риба на фурна с гарнитура и от контактните повърхности. На обекта е издадено и връчено предписание за щателна дезинфекция на контактните повърхности; разработване на мониторингова програма за контрол на хигиената на обекта; допълнителни медицински изследвания за здравен статус и допълнително обучение на целия работещ персонал. На директора на ДГ „Радост“ предстои да бъде връчен Акт за установяване на административно нарушение (АУАН).
При извършената проверка в кухнята-основен доставчик за детските градини, се установило, че на 30 май са произведени 340 порции от засегнатата храна, доставени до 3 детски градини и склад. Взети са проби за изпитване от горецитираното меню, проби суровина (замразено филе скумрия) и отривки от трапезната посуда/инвентар. Резултатите от изпитването не показват отклонения от заложените показатели.
Връчено е предписание за допълнителни медицински изследвания за здравен статус на целия работещ персонал в обекта.
При извършена проверка от РЗИ Пловдив са взети проби от персонала (носен и гърлен секрет) на I-ва група за бацилоносителство (дизентерия, салмонела, ентеропатогенни коли) и стафилококус ауреус. Пробите са отрицателни по изследваните показатели.