След случаи на хранително заболяване на деца от Детска ясла 9 в Русе днес Областната дирекция по безопасност на храните в Русе (ОДБХ-Русе) е връчила заповед за временно прекратяване на обекта. Кухнята е запечатана до изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване. Днес са излезли лабораторните изследвания, показали положителни резултати за салмонела група Б, сред изследваните децата.
Ден преди това от Регионална здравна инспекция – Русе (РЗИ-Русе) подават информация към ОДБХ-Русе за случай с потвърден случай на заболяло от салмонела дете от ясла 9. Установено било, че още на 17 юни е имало заболяло дете, което е хоспитализирано в една от русенските болници. Направени са изследвания на детето и на 25 юни излиза положителен резултат за салмонела група Б.
Инспекторите от отдел „Контрол храни” – ОДБХ-Русе, след извършване на проверката, не са констатирали несъответствие, свързано с безопасността на храните. В обекта е установено, че се спазва добра хигиена, наличните храни се съхраняват съгласно условията, посочени от производителите, обслужващият персонал е с редовно заверени лични здравни книжки. Редовно са водени записи по системата за управление безопасността на храните. Проверени са препаратите за почистване и дезинфекция, които са правилно съхранени и в срок на годност.
На 28 юни, днес, ОДБХ-Русе е уведомена за друго дете, заболяло на 24 юни и хоспитализирано на 26 юни в ОИБ УМБАЛ „Канев”АД – Русе, със съмнение за Салмонелоза, за което има вече потвърждение за положителен резултат за Салмонела.
Днес в 10 часа ОДБХ- Русе е уведомено от РЗИ-Русе за потвърдени нови 4 положителни проби за салмонела група Б. Пробите са взети от РЗИ по тяхна процедура при съмнение за салмонела, на деца и персонал, посещаващи Детска ясла № 9 в гр. Русе. Две от децата са с проявена вече клиника, а две са само носители – нямат изявена клиника на заболяването.
По повод случая от ОДБХ-Русе предприемат необходимите действия по компетенции. Създаден е Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършено е изследване за установяване броя на заболелите, хоспитализирани и контактни лица в Детска млечна кухня и Детска ясла № 9. Изяснено е каква храна са консумирали заболелите и контактните лица през последните 24 часа. Взети са проби за лабораторно изпитване от оставените проби готова храната, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала и транспортирането им до лаборатория в ОДБХ-гр. Варна.
Насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б, е целият персонал на Детска Млечна Кухня.