Начало » Новини » Страната
28.06.2019 г.

Затворена е кухня в Русе след натравяне на деца

Положителни проби за салмонела при доста деца
Затворена е кухня в Русе след натравяне на деца

sinor

След случаи на хранително заболяване на деца от Детска ясла 9 в Русе днес Областната дирекция по безопасност на храните в Русе (ОДБХ-Русе) е връчила заповед за временно прекратяване на обекта. Кухнята е запечатана до изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване. Днес са излезли лабораторните изследвания, показали положителни резултати за салмонела група Б, сред изследваните децата.

Ден преди това от Регионална здравна инспекция – Русе (РЗИ-Русе) подават информация към ОДБХ-Русе за случай с потвърден случай на заболяло от салмонела дете от ясла 9. Установено било, че още на 17 юни е имало заболяло дете, което е хоспитализирано в една от русенските болници. Направени са изследвания на детето и на 25 юни излиза положителен резултат за салмонела група Б.

Инспекторите от отдел „Контрол храни” – ОДБХ-Русе, след извършване на проверката, не са констатирали несъответствие, свързано с безопасността на храните. В обекта е установено, че се спазва добра хигиена, наличните храни се съхраняват съгласно условията, посочени от производителите, обслужващият персонал е с редовно заверени лични здравни книжки. Редовно са водени записи по системата за управление безопасността на храните. Проверени са препаратите за почистване и дезинфекция, които са правилно съхранени и в срок на годност.

На 28 юни, днес, ОДБХ-Русе е уведомена за друго дете, заболяло на 24 юни и хоспитализирано на 26 юни в ОИБ УМБАЛ „Канев”АД – Русе, със съмнение за Салмонелоза, за което има вече потвърждение за положителен резултат за Салмонела.

Днес в 10 часа ОДБХ- Русе е уведомено от РЗИ-Русе за потвърдени нови 4 положителни проби за салмонела група Б. Пробите са взети от РЗИ по тяхна процедура при съмнение за салмонела, на деца и персонал, посещаващи Детска ясла № 9 в гр. Русе. Две от децата са с проявена вече клиника, а две са само носители – нямат изявена клиника на заболяването.

По повод случая от ОДБХ-Русе предприемат необходимите действия по компетенции. Създаден е  Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършено е изследване за установяване броя на заболелите, хоспитализирани и контактни лица в Детска млечна кухня и Детска ясла № 9. Изяснено е каква храна са консумирали заболелите и контактните лица през последните 24 часа. Взети са проби за лабораторно изпитване от оставените проби готова храната, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала и транспортирането им до лаборатория в ОДБХ-гр. Варна.

Насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б, е целият персонал на Детска Млечна Кухня.

Затворена е кухня в Русе след натравяне на деца
9633
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Умъртвяват 36 000 кокошки в птицеферма в село Дражево
Наложиха възбрана на 200 000 яйца в Ямболско заради огнище на салмонела
Внос от Сирия
Взрив на заболявания от салмонела, внесена в 5 европейски държави с халва от Сирия
Няма разпространение на пъпеши със салмонела в търговската мрежа
БАБХ
От продажба са спрени 160 опаковки с хранителна добавка, заразена със салмонела
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
БАБХ
Каналите за внос на полски пилета със салмонела си вървят
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини