Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.05.2024 г.

Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината

Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината

Картофите заемат много място, но са сравнително лесни за отглеждане и от начинаещи градинари, което ги прави предпочитана култура. Съществуват възможности за създаване на поликултурни участъци, като се засаждат придружаващи растения. Те не само ще дадат допълнителна реколта, но ще помогнат на самите картофи.

Преди всичко трябва да напомним за „лошите съседи“, които не трябва да садим близо до картофите. Това са предимно култури от семейство Картофови (домати, патладжан, пипер), които имат общи заболявания, например доматите могат да заразят с фитофтора картофите. Добре е да държим по-далеч краставиците и тиквичките, за да избегнем предаването на вирусни заболявания и брашнеста мана.

Картофите са растения с дълбока коренова система и е подходящо да изберем за съседи култури, чиито корени са плитко разположени – не представляват сериозна конкуренция.

Какво можем да засадим между картофите?

Кейл

Кейлът е листно зеле, което е подходящо за по-хладния сезон при първо засяване и към средата на лятото, но по-добре след пика на горещините.

Зеленчукът е разновидност на зелето, която няма плътно оформени кочани, изглежда декоративно с къдравите си листа и нюанси на зелено и лилаво. Кейлът има относително бързо темпо на растеж – приблизително 2 месеца от засяването до прибиране на реколтата. Има различни сортове – джуджета, къдрави, толерантни към топлина и студ.

Този зеленчук е много подходящ за засаждане между картофите, защото има способността да регулира съдържанието на азот в почвата. В началото на развитието си картофите се нуждаят от минерално азотно торене, за да се предотврати появата на струпясване, което причинява увреждане на клубените. Патогенът се пренася в незаразени участъци от градината посредством семенния материал. Той може да оцелее неопределено време върху растителни остатъци, заровени в почвата.

Семената на кейла се накисват предварително за едно денонощие и се засяват на дълбочина около 1 см.

Младите листа могат да се използват за свежи салати, а по-старите за готвене, като не е желателно да се изскубват растенията. Резници от страничните разклонения могат да се вкореняват за засаждане.

Грах

При биологинично отглеждане на зеленчуци грахът се счита за придружител номер едно за картофите. Той помага за отблъскване на телените червеи и колорадския бръмбар, обогатява почвата с азот, като го фиксира за собствени нужди, а също за придружаващите култури.

Важно е да знаем, че е удачно да се отглежда само с ранни картофи, защото може да е носител на възбудители на фузариоза и кореново гниене, които по-често засягат средно ранните и късните сортове.

Чесън

Засаждането на чесън около и вътре в редовете е благоприятно във всички случаи, без изключение. Той обърква вредителите, като отделя летливи органични съединения. Картофите реагират на тези вещества, като произвеждат терпентиноидни съединения, които по подобен начин отблъскват вредителите.

Като бонус чесънът дезинфекцира почвата, като отделя сяра. Освен това голите и черупчестите охлюви предпочитат да стоят далеч от чесъна.

Дори когато е засаден през пролетта, чесънът ще даде добра реколта, възползвайки се от подхранването на картофите с азот.

Не трябва да забравяме да добавим пясък около скилидките чесън или тютюнев прах, за да попречим на луковата муха да снася яйца там. 

 

Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
1252
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Агростатистика
Над 20-процентен спад в площите, засадени с картофи и зеле, но ръст при доматите
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
Ще бъдат платени до 1200 лева на хектар с ДДС при бюджет от 2 милиона лева
От 15 май производителите на картофи кандидатстват по схемата за борба с теления червей
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини