Начало » Новини » Коментари
23.05.2024 г.

Капитанов: Слоят за екологично насочените площи ще се отвори за чертане от 1 юни

Втора част от последната среща с бранша по Кампания 2024
Капитанов: Слоят за екологично насочените площи ще се отвори за чертане от 1 юни

Снимка: sinor.bg

Всеки втори въпрос на земеделците от Западна България към администрацията по време на проведената вчера информационна среща по Кампания 2024, беше свързана с питането – „А ще ме санкционирате ли, ако..?“. След което следваха десетки казуси от миналата година, които са довели до орязване на субсидиите или глоби за стопаните. Като например ползваната досега ливада вече попада в слой „храсти“ (разговорно казано от фермерите), за което хората не подозирали. Да не говорим за слоя „Екологично насочени площи“, който и до този момент не е активен в Системата за електронно управление (СЕУ) на фонд „Земеделие“, а знаем, че парцелите на повечето земеделци от Софийска област се намират в планински региони и те все още не могат да чертаят.

Добрата новина все пак беше съобщена от зам. министъра на земеделието Иван Капитанов и тя е, че слоят „ЕНП“ ще бъде качен в СЕУ на 1 юни, така че стопаните с проблеми при очертаването да имат време да проверят парцелите си и да не допускат грешки в заявяването. И понеже голяма част от въпросите са свързани с конкретни случаи, Капитанов помоли присъстващите да изпратят по мейл въпросите си до общинските и областните служби, така че бързо да бъдат предадени в Държавен фонд „Земеделие“.

Днес ръководствата на агроминистерството и на фонда ще се срещнат с шефовете на областните служби по земеделие в цялата страна, за да организират възможно най-достъпно кандидатстване в тази кампания. Ще припомним, че времето за затваряне на заявленията изтича на 24 юни. Към този момент в страната са очертани около 15 милиона декара, а само с Софийска област и в София-град – около 38%.

Първа част на разяснителната среща, проведена на 22 май

Ето и някои от казусите, които настина трябва да получат отговор, преди стопаните да приключат със заявяването. Животновъд, който изпълнява тригодишен ангажимент за терени с висока природна стойност (ВПС), след като е проверил тазгодишния допустим слой, изведнъж разбира, че досега заявяваните от него площи са изключени от слоя и в третата година от поетия от него ангажимент той няма как да чертае. „Реално аз не мога да изпълня поетите задължения, затова питам - ще трябва ли да връщам субсидията от предишните две години и кой има вина за това?“

Други негови колеги също си патят от промени с слоевете и тази година няма как да очертават, защото след последната актуализация цели слогове, дори пасища са изключени от физическите блокове. И понеже техните ниви са малки по размер, всички те питат „дали ще могат да заявяват нивите си, които попадат в два физически блока, или ще бъдат санкционирани, защото всяка година слоенете се местят, което едва ли се случва в други държави в ЕС“. В тази връзка един от фермерите предложи на чиновниците да направят така, че очертаването на ниви, които се намират в съседни физически блокове да бъдат разрешени за заявяване, за да не се утежнява работата на земеделците. При всеки подобен случай експерти от ДФЗ трябва да място да проверяват заявяването, което при кратките срокове за проверка, които ще последват след 24 юни, ще затрудни земеделците, които нека припомним, че основната им дейност е да произвеждат, не да поправят грешките, генерирани от електронните системи на държавните институции.

В заключение, ще препоръчаме на администрацията да промени коренно начина, по който провеждат информационните си кампании, защото стопаните не се интересуват какъв е бюджетът по всички интервенции, с което започва всяка една от презентациите (това отдавна се знае от бранша). Ако обаче чиновниците подготвят няколко конкретни примера как да заявят тази година избраните от тях интервенции и тези казуси бъдат ориентирани към подсекторите зърнопроизводство, животновъдство, плодове и зеленчуци и други, тогава ефектът от тези обучения ще бъде стократно по-добър, коментираха за Синор.бг експерти. И задължително в тези срещи да присъстват експерти в поземлените отношения, защото огромна част от така наречените грешки се дължат на сложността в собствеността и ползването на земеделските земи.

В тази връзка директорът на областната дирекция "Земеделие" в София-град препоръча на земеделците, когато подписват новите споразумения по член 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, задължително да включват елементите на ландшафта във физическите блокове. В противен случай системата ги отчита като отделни блокове.

Екатерина Стоилова

Капитанов: Слоят за екологично насочените площи ще се отвори за чертане от 1 юни
2906
 

Последни материали
Виж
С участието на представители на Международната търговска камара в Шанхай
В София ще се проведе българо-китайски бизнес форум
Основно за сметка на по-слаби реколти в Украйна и Русия
Експерт очаква спад в предлагането на слънчоглед в света през новия сезон
Жътвата в региона е още в ранна фаза за реални данни
В Монтанско очакват по-високи добиви от пшеница и ечемик
В подкрепа на местните малки производители на автентични български храни
Всеки понеделник и четвъртък ще има фермерски пазари в Казанлък
В Сливен наградиха най-изтъкнатите екземпляри от породата Ил дьо Франс
Вече са преведени над 115 милиона лева за обвързаната подкрепа за животни
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Свързани материали
Виж
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Важно!
Още в осем области ще има семинари за Кампания 2024 г. на 16 и 17 май
Конкурс за агробизнесмен на 2023 г.
Агроведомството ще представя успешни агробизнес модели
График за март на информационната кампания за Стратегическия план за земеделието в България за периода 2023-2027 г.
Кампания по Стратегическия план
Новите стандарти за угари и ротация не важат за 2023 г., България ще преговаря с ЕК по санкциите
Важно!
От 20 февруари ще има семинари по ОСП в още 19 града – ето графикът на службата за съвети в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини