Начало » Новини » Коментари
22.05.2024 г.

Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!

Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!

Снимка: sinor.bg

Последната среща от информационната кампания на Министерството на земеделието и храните, проведена днес с производители от Софийска област и София град, ясно показа на администрацията, че фермерите повече няма да търпят изключително грубите грешки, допуснати в наредбите от миналата и тази година, свързани с новата селскостопанска политика. Да не говорим за несъвършенствата в двете системи – ИСАК и СЕУ (Интегрираната система за администрация и Системата за електронното управление), в резултат на които маса стопани през 2023 година бяха отрязани от подпомагане.

Ще посочим няколко от примерите, дадени от земеделците, присъствали в залата, от които става ясно, че парадоксите в изпълнението на европейското законодателство, приложени на родна почва, са толкова много, че еврочиновниците в Брюксел биха издигнали паметник на търпението на българския фермер, който търпи глоби за грешки, причинени от състоянието на допустимия слой, по който се извършва контролът на заявените за субсидии площи.

През миналата година по препоръка на шефа на дирекция „Директни плащания“ редица стопани от Западна България, където терените са планински и изобилства от елементи на ландшафта – синори, слогове, естествени тераси и др., затова и те са се възползвали от възможността да заявяват в 4-те процента, които могат да оставят вместо угар като елементи на ландшафта – по ДЗЕС 8 за непроизводствените площи. Огромно било учудването им, когато обаче разбрали, че това очертаване е фатално за тях и вместо да получат субсидии те били тройно санкционирани. Става въпрос за цели 2 300 парцела в Западна България, които се оказали в недопустимия слой, затова и на днешната среща от името на колегите Красимир Ст. попита зам. министъра на земеделието Иван Капитанов дали тази година отново ще изпаднат в ситуацията да бъдат санкционирани и какво се случва с проверките от фонд „Земеделие“. Капитанов обясни, че почти всички случаи са изчистени, тъй като грешките се дължали на проблеми в снимковия актуализиран материал на електронната система. Оставали само още 100 парцела, които в момента се проверяват.

Всички земеделци много добре осъзнават, че сегашният зам. министър няма отношение към пропуските, допуснати преди него, но от името на колегите си няколко дами остро поставиха въпроса, че „грешките на администрация ни струват много пари. А това, че забавиха и сегашната кампания за директните плащания отново ще се отрази негативно върху целия земеделски бранш“. Именно затова и повечето от присъстващите в залата настояха в лицето на администрацията да срещат професионалисти, които познават земеделската работа. "Абсурдно е чиновниците от земеделската служба да се допитват до мен какви са нормите на подхранване, които ползвам, за да ги впиша в декларацията, свързана с прилагането на екосхемите", възмутено реагира една от присъстващите фермерки. И допълни, че досега тази администрация отдавна трябваше да е изработила образец на декларация, валиден за всички.

И още за тазгодишната Кампания по директните плащания

Вторият важен за стопаните въпрос, поставен на днешната среща, е свързан с новите изисквани при очертаването на ливадите и пасищата, които според новото еврозаконодателство вече ще се поддържат по различен начин. Пасищата са предназначени само за изпасване от животни, докато ливадите ще могат да се косят. Това изискване обаче ограничава и малко останалите животновъди в Западна България, които досега са ползвали общинските пасища и освен за пашуване те са ги ползвали и за косене. На въпроса, отправен към администрацията, дали ще бъдат санкционирани, ако косят пасищата, отговорът беше категорно „ДА“.

В тази връзка други животновъди настояха българските власти да отправят питане до Брюксел какъв е смисълът за това разделяне в начина на ползване на ливадите и пасищата. В тази връзка биоживотновъд, който плътно спазва новите изисквания да ги коси според новите изисквания, попита защо не може през есента да пусне на тези ливади и животни, които свободно да си пасят - „нашите деди са го правили векове наред“, коментира биофермерът. Друга животновъдка също риторично попита „ако не почистваме ливадите от храсти, каквито са сегашните забрани, след няколко години гората напълно ще превземе тези ливади. В същото време Европа казва, че постоянно затревените площи трябва да не се намаляват“.

Именно затова и на днешната среща земеделците препоръчаха на администрацията да отправят техните питания в Брюксел.

(Очаквайте продължение по казуси, свързани с допустимите слоеве)

Екатерина Стоилова

Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
3783
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Втора част от последната среща с бранша по Кампания 2024
Капитанов: Слоят за екологично насочените площи ще се отвори за чертане от 1 юни
Важно!
Още в осем области ще има семинари за Кампания 2024 г. на 16 и 17 май
Конкурс за агробизнесмен на 2023 г.
Агроведомството ще представя успешни агробизнес модели
График за март на информационната кампания за Стратегическия план за земеделието в България за периода 2023-2027 г.
Кампания по Стратегическия план
Новите стандарти за угари и ротация не важат за 2023 г., България ще преговаря с ЕК по санкциите
Важно!
От 20 февруари ще има семинари по ОСП в още 19 града – ето графикът на службата за съвети в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини