Начало » Новини » Интервю
20.05.2024 г.

Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май

След срещата на НАС със служебния министър Георги Тахов
Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май

Снимка: sinor.bg

Днес или утре най-късно фонд „Земеделие“ ще направи окончателните плащания за основното подпомагане на доходите за устойчивост (плащанията на площ, или добре познатите СЕПП), които са от съществено значение на онези земеделци, които по различни причини не получиха нито стотинка в края на миналата година (около 6 500), когато бяха преведени първите субсидии. До 24 май своите директни плащания ще получат и младите земеделски производители, докато субсидиите по екосхемите от директните плащания ще се преведат до 31 май.

Внимание, затвор за търговия и употреба на неразрешени продукти за растителна защита!

Това съобщи за Синор.бг председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, който подробно представи резултатите от петъчната среща с екипа на служебния министър на земеделието Георги Тахов, проведена в разширен състав от страна на съюзите, членуващи в асоциацията. Тази среща е от огромно значение за целия земеделски бранш, защото се проведе по предварително зададени въпроси и то по наболели теми, които търсят спешни решения.

В началото на май беше обявена окончателната ставка за подпомагане на доходите за устойчивост за кампания 2023 г., която е 19,89 лв. на дка, или 198,18 лева/ха. Това означава, че сега всички стопани ще получат допълнително малко над 1,80 лв. на дка. А тези, които през декември бяха отрязани от тези плащания, ще получат наведнъж цялото субсидиране по тази интервенция.

Втората важна за фермерите тема, обсъждана на 17 май, е свързана с очертаването, което катастрофално беше забавено заради късно изработените наредби от МЗХ. Отговора за това забавяне трябва да търсим в късното одобрение на първото изменение на Стратегическия план, което вместо през септември миналата година беше внесено в Брюксел едва в средата на декември. Лично Проданов няма обяснение защо планът не беше внесен още през септември в Европейската комисия, защото документът е бил напълно готов още тогава. Припомняме, че преди протестите през септември 2023 г. председателят на НАЗ беше съветник на министъра на земеделието Кирил Вътев и като участник в работните срещи е свидетел, че ведомството е било напълно готово със Стратегическия план още през септември. Преговорите по тези промени се водеха от зам. министъра на земеделието Таня Георгиева, която и до този момент не е дала точен отговор на земеделците за огромното закъснение при подаването на първото изменение на Стратегическия план, което повлича след себе си късното одобрение на всички нормативни документи, без които Кампанията за директните плащания няма как реално да започне.

„Вярно, че началото на кампанията официално беше започнато на 24 април т.г., но и до момента всички земеделци и животновъди в страната не могат да очертават в Системата за електронно управление (СЕУ) на фонд „Земеделие“, защото доста от фунционалностите не са отворени. Кандадатства се единствено през ИСАК в общините, но това е бавно, а повечето фермери са свикнали със СЕУ и затова очакват тя да заработи“, поясни председателят на НАЗ. Именно затова и на срещата в петък те са попитали министър Тахов кога реално може да се затварят заявленията през СЕУ. Отговорът е, че това ще стане до края на май, което означава, че повечето земеделци ще имат само три седмици до края на кампанията 24 юни, за да бъдат изрядни. Именно затова и от бранша настояват "да бъдат назовани виновниците за късното внасяне на промените в Стратегическия план в Брюксел и някой да си понесе вината, защото големите неуредици, пред които браншът сега е изправен, се дължат до голяма степен на тези грешки".

Членовете на НАЗ имат сериозни забележки и по промените в наредба 3 за директните плащания, като например доста от сроковете за подаване на документите при екосхемите са доста ограничаващи. Днес или утре ръководството на НАЗ ще предаде в МЗХ пълен списък с предложенията за промени в наредба 3, които ще представим, посочи Проданов.

На срещата с министър Тахов фермерите са изразили и крайното си неодобрение от разнопосочните и крайно противоречиви обяснения, които експертите в министерството дават на фермерите по време на информационните срещи за Кампанията за директни плащания 2024 г. Именно затова и те ребром са поставили въпроса с угарите, защото някои от експертите съобщават по време на кампанията, че през 2024 г. угарите може да бъдат оставяни, а други казват точно обратното. И ако хората ги чертаят, а после се окаже, че ще бъдат санкционирани, всичко отново ще рефлектира негативно върху стопаните. На срещата в петък земеделците са получили отговор, че следващата седмица ще бъде официално обяснено и по всяка вероятност тази година ФЕРМЕРИТЕ НЯМА ДА ОСТАВЯТ УГАРИ!

Други важни въпроси, поставени пред министър Тахов, са свързани с бюджета на Националния план за възстановяване и устойчивост. Фермерите са попитали, след като Брюксел отказа на България за напояване в земеделието да се насочат 112 милиона лева, дали е възможно този бюджет са се прехвърли към мярката за инвестиции в екология и иновации, където бюджетът е малък, а депозираните проекти многократно надхърлят неговите възможности. Официален отговор отговор обаче не е получен.

Доста завоалирано е било отговорено и на въпросите кога ще бъдат качени насоките за целевия прием по подмярка 4.1 от ПРСР, чийто прием също трябваше да бъде отворен през май. Припомняме, че заради странните предложения да се дават точки на „кандидати с проектна готовност“ бившият земеделски министър Кирил Вътев очевидно изпадна в открит конфликт с един от зам. министрите си, само че след това зам. министърът остана на поста си, а министърът си подаде оставка. На Комитета по наблюдение на ПРСР в началото на май обаче целият земеделски бранш отхвърли искането да се дават точки за проекти, които вече са в проектна готовност. Защото и за децата стана ясно, че се толерират скрити интереси много преди МЗХ официално да излезе с насоките за кандидатстване по 4.1.

На срещата в петък представителите на НАЗ отново са поставили и искания за бърза подготовка на законите за арендата, за браншовите организации, за кооперативите и др., които са важни за сектора. Липсата на правилник за прилагане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи пък е критично за животновъди и земеделци, защото още през юни трябва да влязат в сила преференциите за отдаване под наем на ливади и мери от държавните и общински фондове. Обещанието е, че работи активно за подготовката му.

Екатерина Стоилова

Най-късно утре превеждат окончателните плащания на площ, субсидиите за младите фермери – преди 24 май
57825
 

Последни материали
Виж
След Кърджали
Мароканските скакалци нападнаха и област Благоевград
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
Свързани материали
Виж
Кампания за директните плащания 2024
Бутонът за затваряне на заявленията беше активиран на 18 юни вместо на 14-и
ДФЗ публикува видео указания за работа с новата географска карта в СЕУ
Очертаните площи към момента са 30 милиона декара
Тахов: До края на седмицата земеделците ще могат да затварят заявленията си в СЕУ
Достъпът е спрян днес поради внедряване на нова географска карта
СЕУ ще работи отново от 7 юни
Обратното броене започва
Само 25 дни до края на Кампания 2024, а бутоните за заявяването все още са неактивни
От 3-ти юни пчеларите ще могат да кандидатстват за кредитиране от ДФЗ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини