Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
22.05.2024 г.

„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV

„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV

През тази година българският дистрибутор на селскостопанска техника „Оптиком“ сключи договор за партньорство с австрийската компания за прецизно земеделие APV, известна с висококачествените си дискоразпръскващи апликатори за семена и торове. Само преди две години компанията е обявена за износител номер едно на Австрия, а машините й намират широко приложение в над 50 държави по света.

На изложението за селскостопанска техника БАТА АГРО в Стара Загора Петър Петров, който от 7 години отговаря за продажбите на австрийската компания в България, представи техническите параметри на техниката, ориентирана основно към фермери, прилагащи безорно (no till) или стрип тил (strip till) земеделие.

Г-н Петров, в какво се състои иновативността на австрийската компания и какви са предимствата на техниката?

Създателят на компанията APV е земеделски производител с техническо образование Юрген Шолц, който през 1997 г . изгражда първата си фабрика, а днес инвестира във втори завод, който се изгражда в град Далайн. Първата създадена от него машина е предназначена за фермата му – модел ES 100, и представлява дискоразпръскващ апликатор за семена и торове (пелети, гранули). Голяма част от стопанството на Шолц е биологично, но освен за биопроизводители техниката APV е насочена основно и към фермери, прилагащи безорно или стри птил земеделие.

апликатор семена, оптиком

Самото наименование на APV идва от мотото на фирмата – ambition, passion, vision (амбиция, страст, визия). Създадена като семейна фирма, днес в компанията работят 150 служители, а с изграждането на новата фабрика се предвижда капацитетът на фирмата да бъде утроен.

Радвам се, че „Оптиком“ и APV започнаха това партньорство, защото за своите повече от 20 години колегите доказаха, че са надежден и коректен партьор. А чрез клоновата мрежа на „Оптиком“ качествената австрийска продукция би достигнала до значителен брой български производители.

Какви са техническите параметри на тези апликатори и как ще бъдат полезни за земеделците?

Техниката работи в няколко направление – в първата част са апликаторите за разпръскване на микроторове, за семена и за химикали. Във втория сегмент са почвообработващите машини, а в третия е производството на техника за ливади и пасища. Почвообработващите машини са приспособени за механична борба с плевелите, за аериране на почвата и отстраняване на растителните остатъци с последващо засяване и култивиране. Това са комбинирани машини, които извършват едновременно няколко операции, а голямото им предимство е, че спестяват време и горива.

Пневматична сеялка

На БАТА АГРО представихме серията PS (пневматична сеялка) – това са апликаторите за внасяне на семена, микро- и макро торове и химикали. Оптиком избра два типа машини – единият е с по-малко антикорозионно покритие и съвместима в работа със семена за покривни култури. Друго предложение е и моделът LF 600, предназначен за разпръскване на течни торове и химикали.

Едно от последните екологични изисквания на еврозаконодателството е семената да не бъдат обеззаразявани, затова и с машините на APV се позволява едновременно със сеитбата да се внася инсектицидът. 

За 7-те години от присъствието на компанията в България към коя от машините на APV има най-голям интерес?

Безспорно към PS серията, но трябва да знаете, че пневматичните апликатори са най-популярни не само в България, но и по света. Компанията изнася в над 50 държави в света, което е повече от 85% от производството.

Най-новото предложение за българския пазар, което представихме и на БАТА АГРО, е иновативната разработка на компанията Rotary weeder (RW), която се предлага в дължина от 6 метра, 9 м и 12 м. Тя работи, както при слети повърхности, така и в редове, защото разполага с уникална система за настройка на работните органи. Техният ъгъл на атака е от нула до 30 градуса, може да се регулира, в резултат на което осигурява пет пет работни позиции.

Оптиком

След сеитба и по време на вегетация на растенията се постига много ефикасна борба с плевелите и благодарение на тези органи, които са под формата на слънца, те не събират растителни остатъци и може да се работи с висока скорост. Пружините са патентовани и осигуряват еднакъв натиск върху почвата по цялата работна дължина.  

Другата, вече станала много пополярна машина е AS – в размер от 9 метра, чиято цел е да обработва почвата на не повече от 2-3 см дълбочина. След такива интензивни дъждове, както паднаха през май, с тази машина се разчупва твърдата почвена кора, което дава възможност на растенията да си поемат въздух и да отстранят плевелите.

Оптиком

Освен AS компанията предлага още една модификация VS, като разликата при втората машина, който е и по-модерният вариант, е тази, че на всяка игла на щригелната брана има пружина с патентован механизъм, с гаранция от 7 години. Чрез него се осигурява еднакъв натиск върху почвата и машината идеално работи не само в слети повърхности, но и в редови култури, като може да влиза и в лехи. Затова е подходяща както при отглеждането на ягоди, така и при поризводството на картофи и други зеленчуци. Браната предпазва културите, не ги уврежда, като в същото време е агресивна към всички плевели, които растат на по-малка дълбочина– изважда ги на повърхността и те изсъхват.

При сеитба с тази машина, дори след царевица и слънчоглед, се постига невероятен ефект – сякаш е третирано с листно торене – такъв старт дава на растенията. Обработката е не само екологична, но и много ефикасна срещу плевелите. В същото време с разчупването на почвената кора културните растения се развиват изключително бързо, все едно, че са били наторени.

В заключение ще обобщя, че моделът VS е перфектна машина, която в Западна Европа е изключително търсена, затова се надявам скоро и българските фермери да оценят нейните предимства. Тя намира приложение и в конвенционалното земеделие, и в биологичното. Специално за производителите на зеленчуци разполагаме с варианти и за малък, и за среден, и за голям бизнес. Предложенията ни започват от метър и половина работен размер на обработките и стигаме до 12 метра – за големите площи. Австрийската компания е помислила и за най-малките частни стопани, защото тази машина може да се монтира дори върху колело, което тегли. Моделът VS 150 е предназначен за микро производители, каквито има в цялата Тракийска низина

„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
1785
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини