Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
22.05.2024 г.

„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV

„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV

През тази година българският дистрибутор на селскостопанска техника „Оптиком“ сключи договор за партньорство с австрийската компания за прецизно земеделие APV, известна с висококачествените си дискоразпръскващи апликатори за семена и торове. Само преди две години компанията е обявена за износител номер едно на Австрия, а машините й намират широко приложение в над 50 държави по света.

На изложението за селскостопанска техника БАТА АГРО в Стара Загора Петър Петров, който от 7 години отговаря за продажбите на австрийската компания в България, представи техническите параметри на техниката, ориентирана основно към фермери, прилагащи безорно (no till) или стрип тил (strip till) земеделие.

Г-н Петров, в какво се състои иновативността на австрийската компания и какви са предимствата на техниката?

Създателят на компанията APV е земеделски производител с техническо образование Юрген Шолц, който през 1997 г . изгражда първата си фабрика, а днес инвестира във втори завод, който се изгражда в град Далайн. Първата създадена от него машина е предназначена за фермата му – модел ES 100, и представлява дискоразпръскващ апликатор за семена и торове (пелети, гранули). Голяма част от стопанството на Шолц е биологично, но освен за биопроизводители техниката APV е насочена основно и към фермери, прилагащи безорно или стри птил земеделие.

апликатор семена, оптиком

Самото наименование на APV идва от мотото на фирмата – ambition, passion, vision (амбиция, страст, визия). Създадена като семейна фирма, днес в компанията работят 150 служители, а с изграждането на новата фабрика се предвижда капацитетът на фирмата да бъде утроен.

Радвам се, че „Оптиком“ и APV започнаха това партньорство, защото за своите повече от 20 години колегите доказаха, че са надежден и коректен партьор. А чрез клоновата мрежа на „Оптиком“ качествената австрийска продукция би достигнала до значителен брой български производители.

Какви са техническите параметри на тези апликатори и как ще бъдат полезни за земеделците?

Техниката работи в няколко направление – в първата част са апликаторите за разпръскване на микроторове, за семена и за химикали. Във втория сегмент са почвообработващите машини, а в третия е производството на техника за ливади и пасища. Почвообработващите машини са приспособени за механична борба с плевелите, за аериране на почвата и отстраняване на растителните остатъци с последващо засяване и култивиране. Това са комбинирани машини, които извършват едновременно няколко операции, а голямото им предимство е, че спестяват време и горива.

Пневматична сеялка

На БАТА АГРО представихме серията PS (пневматична сеялка) – това са апликаторите за внасяне на семена, микро- и макро торове и химикали. Оптиком избра два типа машини – единият е с по-малко антикорозионно покритие и съвместима в работа със семена за покривни култури. Друго предложение е и моделът LF 600, предназначен за разпръскване на течни торове и химикали.

Едно от последните екологични изисквания на еврозаконодателството е семената да не бъдат обеззаразявани, затова и с машините на APV се позволява едновременно със сеитбата да се внася инсектицидът. 

За 7-те години от присъствието на компанията в България към коя от машините на APV има най-голям интерес?

Безспорно към PS серията, но трябва да знаете, че пневматичните апликатори са най-популярни не само в България, но и по света. Компанията изнася в над 50 държави в света, което е повече от 85% от производството.

Най-новото предложение за българския пазар, което представихме и на БАТА АГРО, е иновативната разработка на компанията Rotary weeder (RW), която се предлага в дължина от 6 метра, 9 м и 12 м. Тя работи, както при слети повърхности, така и в редове, защото разполага с уникална система за настройка на работните органи. Техният ъгъл на атака е от нула до 30 градуса, може да се регулира, в резултат на което осигурява пет пет работни позиции.

Оптиком

След сеитба и по време на вегетация на растенията се постига много ефикасна борба с плевелите и благодарение на тези органи, които са под формата на слънца, те не събират растителни остатъци и може да се работи с висока скорост. Пружините са патентовани и осигуряват еднакъв натиск върху почвата по цялата работна дължина.  

Другата, вече станала много пополярна машина е AS – в размер от 9 метра, чиято цел е да обработва почвата на не повече от 2-3 см дълбочина. След такива интензивни дъждове, както паднаха през май, с тази машина се разчупва твърдата почвена кора, което дава възможност на растенията да си поемат въздух и да отстранят плевелите.

Оптиком

Освен AS компанията предлага още една модификация VS, като разликата при втората машина, който е и по-модерният вариант, е тази, че на всяка игла на щригелната брана има пружина с патентован механизъм, с гаранция от 7 години. Чрез него се осигурява еднакъв натиск върху почвата и машината идеално работи не само в слети повърхности, но и в редови култури, като може да влиза и в лехи. Затова е подходяща както при отглеждането на ягоди, така и при поризводството на картофи и други зеленчуци. Браната предпазва културите, не ги уврежда, като в същото време е агресивна към всички плевели, които растат на по-малка дълбочина– изважда ги на повърхността и те изсъхват.

При сеитба с тази машина, дори след царевица и слънчоглед, се постига невероятен ефект – сякаш е третирано с листно торене – такъв старт дава на растенията. Обработката е не само екологична, но и много ефикасна срещу плевелите. В същото време с разчупването на почвената кора културните растения се развиват изключително бързо, все едно, че са били наторени.

В заключение ще обобщя, че моделът VS е перфектна машина, която в Западна Европа е изключително търсена, затова се надявам скоро и българските фермери да оценят нейните предимства. Тя намира приложение и в конвенционалното земеделие, и в биологичното. Специално за производителите на зеленчуци разполагаме с варианти и за малък, и за среден, и за голям бизнес. Предложенията ни започват от метър и половина работен размер на обработките и стигаме до 12 метра – за големите площи. Австрийската компания е помислила и за най-малките частни стопани, защото тази машина може да се монтира дори върху колело, което тегли. Моделът VS 150 е предназначен за микро производители, каквито има в цялата Тракийска низина

„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
1807
 

Последни материали
Виж
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Форум
Износът на зърно е качил с 37 % търговския баланс на България с Китай
Производител на зеленчуци от Мало Конаре, Пазарджишко
Иван Кабуров: Когато изземат „зелените картончета“ от спекулантите, секторът ще изсветлее
Тарас Висоцки: Украйна остава лидер в износа на селскостопански продукти
Износът на селскостопанска продукция от Украйна ще надхвърли 60 млн. тона
Докладът „Перспективи за храните“
ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини