Начало » Новини » Страната
14.05.2024 г.

Над 203 млн. евро е бюджетът по еко схемите за Кампания 2024

Над 203 млн. евро е бюджетът по еко схемите за Кампания 2024

Бюджетът по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните или т. нар. „еко схеми“ е в размер на 203, 6 млн. евро. Плащането по тях ще продължи да се извършва на хектар при спазване на екологичните практики за съответната еко схема. Това стана ясно по време на среща от информационната кампания за директни плащания 2024 г. в Стара Загора, която беше открита от заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов.

Ставката за всяка една от осемте еко схеми е различна, като земеделските стопани имат възможността да заявяват цялото или част от стопанството си за подпомагане. Върху една и съща площ може да се приложи повече от една практика, включена в различна еко схема.

Всичко за екосхемите прочетете тук

Еко схемите с най-висок бюджет са еко схемата за намаляване използването на пестициди-  близо 86 млн. евро, 44 млн. евро по еко схемата за разнообразяване на отглежданите култури, а по схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал размерът за 2024 г. е 40 млн. евро.

В края на месец април от българска страна към Европейската комисия е изпратена последната версия на първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. „Очакваме в края на месец май да получим одобрение на Плана от ЕК и затова МЗХ публикува проект на наредби за прилагане на директните плащания за обществено съгласуване, което продължава до 20 май.“, посочи Иван Капитанов.

Информационната кампания за директните плащания по Кампания 2024 г. дава възможност земеделските производители свободно да задават своите въпроси към експертите, с цел  улесняване на процеса по попълване на документите, каза още той и допълни: „Всички нови компоненти, включени в изискванията за кандидатстване, ще се обяснят и разяснят детайлно.“ Миналата седмица е стартирал прием по държавната помощ за хуманно отношение към животните в двете направления свиневъдство и птицевъдство.

По време на срещата експерти от министерството обясниха, че ЕК е предприела действия за облекчаване на административната тежест, за да се набележат сферите, в които отделни аспекти могат да се усъвършенстват. Целта е да бъдат улеснени земеделските производители  при прилагането на новите правила на ОСП. Подробно бяха разяснени стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние /ДЗЕС/.

Новият елемент при ДЗЕС 5 за ограничаване на ерозията на площи с наклон над 10% или вертикални обработки без обръщане на слоя, минимални, ивични или нулеви обработки на почвата е, че за всички обработваеми земи, почвообработващите операции се извършват напречно на склона или по хоризонталите на терена.

При ДЗЕС 6 в земеделското стопанство е задължително върху минимум 80% от цялата обработваема площ  през периода от 1 юни до 30 септември да се поддържа минимална почвена покривка. Поне две различни култури трябва да се отглеждат на площи между 10 и 30 ха, а когато размерът на обработваемата земя в дадено стопанство е повече от 30 хектара, диверсификацията на културите се състои в засяването и отглеждане в стопанството на поне три различни култури, е записано в ДЗЕС 7.  Отпада задължението при ДЗЕС 8  за поддържане на поне 4% от обработваемата земя като непроизводствена площ.

По-късно днес заместник-министър Капитанов проведе и среща по информационната кампания за директни плащания Кампания 2024 със земеделски производители  от област Сливен. На двете срещи присъстваха общо над 200 стопани, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Над 203 млн. евро е бюджетът по еко схемите за Кампания 2024
4206
 

Последни материали
Виж
Слаб контрол от БАБХ
Откриват нарушители на продажбите на препарати, съдържащи глифозат
При очаквания спад в реколтата с 15 на сто и нарасналите разходи с 25 на сто за 3 години
Очертава се поскъпване на биологичните ябълки в ЕС
Европеъско подпомагане
Фермери могат да наемат младежи до 29 г. с помощта на психолози и медиатори от бюрата по труда
Възползвайте се от лятната промоция на Кубота България
По-скъпото зърно изглежда охлади ентусиазма на купувача
Саудитска Арабия взе на търг под половината от планираната пшеница
Новини
Еврокомисията одобри 25,51 милиона евро държавна помощ за пощенските услуги в малките български села
Свързани материали
Виж
За Кампания 2023
Писмата за одобрение по агроекологичните и биоинтервенциите са достъпни в СЕУ
ДФЗ изплати над 5,6 млн. лв. на стопаните с автохтонни породи животни
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Статистика за срива в плащанията
Капанът с подпомагането по агроекология и климат щракна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини