Начало » Новини » Страната
17.04.2024 г.

По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура

По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура

Докато светът се подготвя да отбележи първия по рода си Международен ден на картофа следващия месец, Организацията по прехрана и земеделие на ООН насочва вниманието към огромното значение на тази култура, която изхранва милиарди от нас, и към по-нататъшния потенциал, който трябва да бъде използван.

Наскоро ФАО публикува ръководство за новия Международен ден, който ще бъде отбелязан на 30 май под мотото "Да събираме реколтата, да храним надеждата". Той ще подчертае значението на културата в борбата с глада и бедността и за справяне с екологичните заплахи за селскостопанските хранителни системи.

Международният ден ще изтъкне и ролята на семейните ферми, в опазването на разнообразието на културата, както и ще отбележи културното и кулинарното значение на картофите.

Произхождащ от Андите, картофът е бил известен като "цветето на инките", за които е бил основна култура. Картофите са въведени в Европа през XVI в., откъдето впоследствие се разпространяват в останалата част на света. Само за пет века картофите са се превърнали в основна хранителна култура за фермерите и потребителите по целия свят.

"Когато широката общественост чуе за картофи, първо се сеща за пържени картофи или картофен чипс, които не са непременно най-здравословният начин за консумация на картофи", казва агрономът на ФАО Макико Тагучи. Международният ден ще послужи и за представяне на различни по-здравословни начини за приготвяне и консумиране на картофи, "което е свързано със сортовото разнообразие, тъй като някои сортове са по-хранителни", добавя тя.

Разнообразието е от решаващо значение

Друга причина, поради която поддържането на разнообразието на картофите е от решаващо значение, е, че прекомерната зависимост от няколко сорта увеличава уязвимостта към вредители и болести и въздействието на изменението на климата. Съхраняването на дивите сортове, въпреки че може да не са вкусни за хората, е от решаващо значение и поради факта, че техните наследствени признаци могат да се използват за повишаване на устойчивостта и хранителните качества на култивираните сортове чрез селекция на растенията.

Работата на ФАО в областта на картофите включва подкрепа за земеделските стопани и коренното население за изграждане на капацитет за справяне с често срещани болести и насърчаване на иновативни решения за отглеждане на картофи с минимални ресурси.

Факти и цифри за картофите

Разнообразието на сортовете картофи, в света има около 5 000, играе жизненоважна роля за продоволствената сигурност и храненето в световен мащаб. Като третата най-консумирана хранителна култура в света след ориза и пшеницата, картофите са основна храна в диетата на милиарди хора.

Въпреки че от 2000 г. до 2020 г. площта на картофите в световен мащаб е намаляла със 17%, общото производство се е увеличило с 11,25% благодарение на подобрените сортове и агрономически практики.

В общо 159 държави в света се отглеждат картофени култури на обща площ от 17,8 милиона хектара. Годишно в света се произвеждат 374 милиона тона картофи.

Картофен парк от 12 000 хектара в перуанските Анди е една от малкото инициативи за опазване, в които местните народи управляват своите картофени генетични ресурси и по този начин защитават традиционните знания

По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
1648
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини