Начало » Новини » Коментари
19.03.2024 г.

Започват засилени проверки на еднодневните договори в агросектора

Важно - договорите не лишават работниците от социално подпомагане!
Започват засилени проверки на еднодневните договори в агросектора

Снимка: sinor.bg

С началото на активния селскостопански сезон от Изпълнителната агенция „Главна инспекцията по труда“ (ИА ГИТ) съобщават за началото на засилени проверки в селското стопанство. Резултатите и към момента показват, че секторът е рисков по отношение на използването на различни форми на недеклариран труд и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, съобщават от инспекцията.

И понеже за фермерите се оказва голям проблем да наемат социално слаби хора, които се страхуват, че ще им отрежат държавните помощи, ако работят с еднодневни трудови договори в земеделието, от „Главна инспекцията по труда“ дебело подчертават, че „РАБОТНИЦИТЕ НЕ ПРАВО НА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ и обезщетенията им за безработица не се спират. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.

През 2023 г. контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 3 953 проверки в селското стопанство. Констатираните нарушения са 14 657, като от тях 8 488 се отнасят до осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, а 6 158 - до трудовите правоотношения. Установените случаи на работа без трудов договор в сектора са 291 при 228 бр. през 2022 г.

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работодателите, че трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Те могат да се възползват от възможността да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

Така наречените еднодневни договори са възможност за регистрираните земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Тези договори се предоставят на работниците в началото на работния ден, за който са, и не се регистрират в НАП. Земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки.

През миналата година са предоставени 254 582 образци на еднодневни трудови договори на 1 791 земеделски стопани. Те се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя. С цел да облекчи администрирането на еднодневните договори агенцията ГИТ създаде онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците по всяко време, дори в извънработното.

Софтуерът позволява автоматично генериране в образците на данните на лицата, които веднъж вече са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматично изчислява в разписката към договора дължимите за сметка на наетото лице данъци и осигуровки и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. Калкулатор изчислява и броя образци на договори, които земеделският стопанин може да получи срещу заплатената за осигуровки сума за съответния месец.

В сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика „Трудови договори по чл. 114а от КТ“, може да бъде намерена повече информация за еднодневните договори и предоставянето на образци, както и Ръководство за работа със системата https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/list/401.

Започват засилени проверки на еднодневните договори в агросектора
2445
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Протести днес пред Народното събрание
Еднодневните договори в земеделието масово прикриват нелегалния труд, сигнализират синдикалисти
Жестоки глоби за незаконно наемане на хора
Тютюнопроизводителите също могат да сключват еднодневни договори за берачите
Трудово законодателство
Сключвате еднодневни договори в земеделието – ето и детайлите!
Преди сезона
Гражданските договори се оказват по-ефективни от еднодневните, според градинари
Важно за фермерите!
Процедура за електронното регистриране на еднодневните трудови договори
Протест на фермерите
Земеделците отново настояват за промяна в еднодневните трудови договори
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини