Начало » Новини » Страната
09.06.2022 г.

Агроминистърът: Това управление е нужно на държавата

След оттеглянето на ИТН от коалиционното управление
Агроминистърът: Това управление е нужно на държавата

sinor.bg

Като представител на БСП в коалиционното управление на страната министърът на земеделието Иван Иванов коментира разрива с оттеглянето на „Има такъв народ”, посочвайки, че „това управление е нужно на държавата и този кабинет направи невъзможното, за да стабилизира страната в този кризисен момент”. В интервю за БНТ Иванов подкрепи тезата на премиера Кирил Петков, че „основната ни цел е да преборим корупцията. Ние искаме стабилност и общественият ресурс да бъде насочен към гражданите.“

Той посочи още, че решението на "Има такъв народ" е било изненадващо и предстои да се види как ще се развият нещата в тяхната партия.

Според агроминистъра към настоящия момент се изпълняват поетите ангажименти, залегнали в коалиционното споразумение. „Ние разчитаме на нашите коалиционни партньори и подкрепяме решенията на правителството. БСП е отговорна партия“, заяви д-р Иванов. По думите му всеки непремислен ход в тази ситуация ще доведе страната до непредвидими резултати.

Аграрният министър коментира и актуализацията на държавния бюджет, като подчерта, че „всяко едно поведение, което пречи на актуализация на бюджета ще е шок за всички българи. Тук не говорим за оцеляване на кабинета, а той да може да продължи работата си“, обясни още министърът.

Ние не влизаме в тайни договорки и работим максимално открито. Смятам, че хаосът, в който може да попадне държавата ,е вреден за всички, затова ще се опитаме да работим в кабинет на малцинството“, заяви още Иван Иванов. Като припомни, че основната задача сега е актуализация на бюджета, в която се предвиждат и допълнителни средства за сектор земеделие.

Подпомагането е безпрецедентно тази година и ще засегне сектора на храните и земеделските производители. „Резултатът от тези средства вече го усещаме, като продукцията на земеделските производители идва на по-ниска цена“, посочи министър Иванов. Той уточни, че до дни ще започне изплащането на средствата по Ковид мярката, които са в размер на 143,5 млн. лв., а общия бюджет до края на годината, който трябва да бъде изплатен е почти 300 млн. лв.

Иванов подчерта, че в бюджета се предвижда и нулевото ДДС за хляба, което ще задържи цената му. „Докато има ефективно управление, продоволствена криза няма да има“, съобщи той. По думите му, без подпомагане за стопаните „нещата ще излязат извън контрол и ако няма актуализация, тези средства няма да стигат до хората”.

Министър Иванов се обърна към производителите с уверението, че държавата стои зад тях, като се старае да покрива техните искания, за да може да те да доставят  качествена храна на хората на достъпна цена.

Агроминистърът: Това управление е нужно на държавата
5545
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини