Начало » Новини » Страната
21.01.2024 г.

От Ел Би Булгарикум сигнализираха прокуратурата за 1,5 милиона лева вреди

Нанесени от предишното ръководство на държавното дружество
От Ел Би Булгарикум сигнализираха прокуратурата за 1,5 милиона лева вреди

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД Ивайло Лилов внесе сигнал до главния прокурор във връзка с констатирани нарушения в дейността на държавното дружество и нанесени вреди в размер на над 1,5 млн.лв. за периода от 1 януари до 30 септември 2023 г., съобщиха от компанията, цитирани от българската телеграфна агенция. Сигналът включва основните причини за драстично влошените финансови показатели на компанията и лицата, които са пряко ангажирани с управленски функции в периода на извършване на противоправни действия, довели до безспорен вреден резултат за дружеството, твърдят оттам.

Основните направления, в които са констатирани нарушенията, са свързани с водената ценова политика и възможността за неоснователно обогатяване на трети лица за сметка на "Ел Би Булгарикум", със сключването на неизгодни договори за транспортни услуги на значително по-високи цени от действащите, като за част от тях не са налице документи, удостоверяващи конкурсна процедура, с необосновано високи разходи за юридически услуги, които дублират дейността на правната дирекция на дружеството, включително установени случаи за една и съща дейност да е задължено да плати 2 пъти.

В петък икономическият министър Богдан Богданов съобщи, че финансовите резултати на „Ел Би Булгарикум” към третото тримесечие на 2023 г. сочат покачване на разходите за суровини и материали с 26% и за външни услуги с 38% до 1 млн. лева. Богданов отчете също, че приходите нарастват само с 11%, а това води до кумулативен спад на печалбата преди данъци на дружеството от 92,5%.

Според него дружеството трябва да продължи да съществува във формат, в който първо ще е на печалба, стана ясно на парламентарния контрол след допълнителен въпрос на Корнелия Нинова. Той изтъкна, че дружеството вече работи с пълния си капацитет, като през октомври 2023 г., месец след встъпването в длъжност на новият борд на директорите на „Ел Би Булгарикум”, са изкупени над 667 хил. литра мляко, посочи той. Министърът подчерта, че в дружеството са предприети всички необходими действия, за да се гарантират доставките на суровина и производствения капацитет, който е необходим, за да бъдат обезпечени нуждите на пазара, неизгодните договори са прекратени или предоговорени, а всички нарушения, които са констатирани, вече са в прокуратурата.

Той уточни, че компанията има 3 основни дейности, и обяви, че се анализира какъв да е фокусът на развитие на дружеството – дали то ще се стреми да повиши своите 2% пазарен дял на млечни продукти, което по думите му е много добре, или да се изгради съвместен център за изследване и разработване нови иновативни продукти – нещо, което вече 50 години му носи значителен приход. Ние смятаме за приоритет развойната дейност и новите технологии, които „Ел Би Булгарикум” може да внедри, заяви Богданов. Той съобщи същои, че договорът с японската компания "Мейджи" е пред финализиране.

От Ел Би Булгарикум сигнализираха прокуратурата за 1,5 милиона лева вреди
3168
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Контрол
Богданов: „Ел Би Булгарикум“ работи със 100 процента българско мляко
Министерство на икономиката и индустрията
Държавата е погасила 45 млн. лв. по заем, обезпечен с активи и на „Ел Би Булгарикум”
Отчет за полугодието на 2023 г.
Държавата ще сезира прокуратурата за нарушения в „Ел Би Булгарикум”
Сигнал до прокуратурата
Бивши директори сезират за огромни нарушения в „Ел Би Булгарикум“
Партньорства
Ел Би Булгарикум и японската Мейджи правят съвместен институт
Пазари
И Полша обмисля производство на мляко с българска закваска
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини