Начало » Новини » Страната
21.01.2024 г.

Повишава се фирмената задлъжнялост в зърнопроизводството

Според председателя на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско
Повишава се фирмената задлъжнялост в зърнопроизводството

До този момент не сме предявявали искане за включване на сектор „зърнопроизводство" в така наречената „украинска помощ", по която се изплащат компенсации за икономическите загуби, породени от войната в Украйна, защото считахме, че ще успеем да се справим сами, но към днешна дата положението е наистина тежко, заяви пред Българската телеграфна агенция председателят на Съюза на зърнопроизводителите в област Бургас Николай Киров.

„Въпреки всички усилия на колегите да минимизират щетите върху сектора след началото на войната в Украйна проблемите продължават да се натрупват. Според данните, с които разполагаме, фирмената задлъжнялост в сектор „зърнопроизводство” у нас е между 30 и 35% от общите задължения за материали. Говорим за задължения към банки, доставчици на суровини, горива, торове и други. Ако в момента имаме 30 млн. декара засети площи, а средствата за препарати и торове са около 100 лева, че и повече за един декар, можете да си представите колко милиона са задълженията към вносители и банкови институции", посочи Киров.

Голяма част от произведеното през миналата година все още е в складовете, отбеляза той. Към днешна дата предлаганата на зърнопроизводителите в Бургаско цена за изкупуване на пшеницата е около 35 стотинки за килограм. Според председателя на областния съюз във вътрешността на страната цената може да бъде и по-ниска. „И това се случва на фона на недобрите добиви през миналата година. Това на практика ни кара да продаваме под себестойността на нашата продукция. Всички проблеми в сектора оказват най-сериозно влияние върху малките производители, които имат затруднения в обслужването на банковите си заеми. Ако не се погледне далновидно на ситуацията и не се стигне до конкретни работещи решения за сектора, много от по-малките стопанства ще бъдат принудени да продадат бизнеса си. А това няма да бъде добре за никого. Да, вероятно големите корпорации ще ги изкупят, но това може да доведе до намаляването на рентите", смята той.

Киров припомни, че през последните 2 години се наблюдава сериозен скок в цените на селскостопанската техника, както и на резервните части. „Ако доскоро купувахме един трактор на цена от 150 хил. евро, то днес той струва поне 220 хил. евро. Това е сериозно увеличение. С поне 100 хил. евро са се повишили и цените на комбайните", посочи той и изтъкна, че лимитът за получаване на „украинска помощ" (национално финансиране с европейски регламент) е до 280 хил. евро на земеделски стопанин. По думите му големите фирми няма да могат да се възползват от помощта за всички декари, които стопанисват. „Тази помощ е по-скоро за малките и средни производители", констатира председателят на съюза.

Той е на мнение, че подобно субсидиране от страна на държавата е наложително и предвид все по-осезаемите промени в климата у нас. „Русия се превърна в един от най-големите износители на пшеница. В същото време при нас няма сняг, а той има много важна роля за посевите. В края на миналата година нямаше и много дъждове, което доведе по-късното им поникване. Без сняг и при ниски температури посевите просто измръзват. Много трудно е да направим някаква прогноза за настоящата година. Вероятно ще имаме по-ясна картина в края на март", преценява Киров. 

От БТА припомнят, че след проведено заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите оттам обявиха протестна готовност първа степен. В декларацията си те посочиха 5 основни искания. На първо място това е включването на основните 5 култури в сектор „зърнопроизводство" (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавното подпомагане „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори. На 22 януари 2024 г., понеделник, зърнопроизводители ще проведат среща с министър председателя Николай Денков и финансовия министър Асен Василев по темата за „украинската помощ".

Повишава се фирмената задлъжнялост в зърнопроизводството
5678
 

Последни материали
Виж
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Свързани материали
Виж
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Ще се обменя опит за безопасността на храните, ваксинирането на добитъка и зърнопроизводството
Обсъдиха перспективите за съвместни проекти с Азербайджан в селското стопанство
Конкурентоспособност
САРА: Производството на зърно в България превишава 5 пъти световните показатели
Лидер в износа на пшеница
Русия ще създава зърнен хъб в Сирия
Русия ще инвестира астрономическите 70 млрд. долара в зърнопроизводство
Русия е заплаха и за европейските производители
Руското зърнопроизводство е в основата на новата вълна от фалити на американски фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини