Начало » Пазари » Зърно
12.12.2023 г.

ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.

ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.

В края на миналата седмица (8.12.) ФАО (Организацията по прехрана и земеделие на ООН)  увеличи прогнозата си за глобалното производство на зърнени култури през 2023/24 маркетингова година с 3,6 млн. тона спрямо ноемврийските данни до 2 823 млн.т, което е увеличение с  25,9 млн.т  на годишна база и с 10,4 млн.т  над предишния рекорд, регистриран  през 2021/22 г. (2 813 млн.т). Като основният фактор за по-оптимистичната перспектива експертите посочват по-голямо от очакваното допреди един месец производство на пшеница в света.

Световен баланс на зърнените храни (в млн.т)

Световен баланс на зърнени храни

На 8 декември ФАО вдигна прогнозната планка за глобалното производство на пшеница през 2023/24 г. с 2 млн.т до  787 млн.т, което е с 17,1 млн. тона под рекордния добив 2022/23 г., но в същото време с 8,2 млн.т повече спрямо 2021/22 г. с  11,8 млн.т над нивото от 2020/21 г.

Увеличението на месечна база се дължи главно на по-високото производство в Руската федерация и Турция, където последните официални данни демонстрират по-висока от очакваната преди реколта. В същото време прогнозите за добивите от пшеница в Аржентина и Бразилия са намалени вследствие на неблагоприятни агрометеорологични условия.

В сравнение с предходния месец, прогнозата за глобалното производство на фуражно зърно през 2023/24 г. остана почти непроменена - 1,511 милиона тона, което е с 3,6 процента повече от 2022/23 г. Прогнозата за производството на царевица в Съединените щати обаче е ревизирана във възходяща посока, с компенсира очертаващите се по-слаби реколти в ЕС и в Мексико. 

Що се отнася до следващата 2024/25 маркетингова година, то страните от Северното полукълбо все още продължават да сеят зимна пшеница за реколта 2024 г. но според ФАО по-ниските цени оказаха лимитиращ ефект върху увеличаването на площите.

В Съединените щати, в резултат на по-благоприятните климатични условия през този сезон, около 50 процента от посевите със зимна пшеница в края на ноември 2023 г. са били в добро или отлично състояние в сравнение с 34 процента през същия период на миналата година. В Европейския съюз условията, според ФАО, за посевната кампания като цяло са били благоприятни в централните райони, но  в северните и западните части на ЕС прекомерните валежи повлияха за  забавяне в сеитбата и развитието на културите. Според ФАО е вероятно редуциране на площите за пшеница в Украйна предвид продължаващите ограничения, свързани с войната, включително намаления финансов ресурс на  фермерите поради ниските изкупни цени на фона на високите производствени разходи. В Руската федерация сеитбата на зимната пшеница в края на ноември практически приключи при подобрени метеорологични условия в южните райони на страната, където имаше дефицит на валежи през октомври. 

В момента, страните от Южното полукълбо сеят фуражно зърно за реколта 2024 г.  Експертите от ФАО очакват намаление на площите за царевица в Бразилия с 5 на сто спрямо текущия сезон предвид обилните дъждове и неблагоприятната ценова конюнктура.  В Аржентина сезонът на сеитба започна в условия на недостиг на валежи. През последните седмици времето там се промени и падналите и очакваните нови напоителни валежи според ФАО ще помогнат на Аржентина да се възстанови производството на царевица през 2024 г. 

Световното потребление на зърно през сезон 2023/24 се очаква да възлезе на  2 813 млн. т, с 2,4 млн.т  повече от прогнозираното през ноември  и с 30,3 млн.т  повече от сезон 2022/23 г. В декемврийската редакция на баланса прогнозата за глобалното потребление на пшеница през сезон 2023/24 г. беше повишена с 1,9 милиона тона до 791,4 милиона тона, което е с 13,7 млн.т над очакваното равнище за  2022/23 г.; Увеличението на прогнозните данни  се дължи на очаквания ръст на потреблението на пшеница за  не само за продоволствени, но и за фуражни  цели.

Очаква се глобалната търговия със зърно през 2023/24 г. да достигне 468,4 млн.т, което е незначително по-малко от ноемврийската прогноза на ФАО и с 1,8 процента под нивото на предходния сезон. Глобалната търговия с пшеница през текущия сезон се оценява на 194,1 млн.т, което е с 6,6 млн.т под миналогодишното равнище.  

Като важен елемент от доклада на ФАО анализаторите коментират увеличената с 5,3 милиона тона прогноза на ФАО за размера на преходните запаси от зърно в световен мащаб в края на 2023/24 г. – до рекордните 886,5 милиона тона. Експертите акцентират върху съотношението на глобалните запаси от зърно към потреблението през което се прогнозира на равнище от 30,8 процента и се характеризира от експертите като „комфортно от страната на предлагането  ниво”. Специално внимание заслужава увеличената оценка на ФАО за глобалните запаси от пшеница в края на текущия сезон – до рекордните 319,3 млн.т, с 4,2 млн.т над ноемврийската прогноза и с 0,7 млн.т над предишния исторически връх от 318,5 млн.т регистриран в края на  2022/23 г.

Източник: FAO Cereal Supply and Demand Brief Release date: 08/12/2023

ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
2807
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Според нов анализ на ФАО
Скритите разходи на световните селскостопански и хранителни системи възлизат на поне 10 трилиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини