Начало » Новини » Страната
16.01.2024 г.

Фермери и превозвачи от Полша и Румъния вдигат блокадите по границата с Украйна

След удовлетворяване на голяма част от исканията им от правителствата
Фермери и превозвачи от Полша и Румъния вдигат блокадите по границата с Украйна

Полските превозвачи, които от ноември блокират граничните пунктове с Украйна, постигнаха споразумение с правителството на Доналд Туск по някои искания и ще прекратят протеста си в сряда по обед, съобщават световните информационни агенции. "Това не е краят, но протестът ще бъде спрян ... Договорихме определени условия, ще дадем време на правителството да работи, тъй като кабинетът е нов“, заяви Томаш Борковски, член на полския Комитет за защита на превозвачите и работодателите в транспорта.

Министерството на инфраструктурата на Полша организира пресконференция  по-късно днес, на която трябва да бъде подписано споразумението с превозвачите.

В началото на януари полските фермери решиха да спрат протеста си на граничния пункт Медика с Украйна, след като правителството се съгласи с някои от техните искания. Превозвачите обаче продължиха да блокират други 3 контролно-пропускателни пункта на украинско-полската граница, припомнят медиите.

Междувременно министерството на земеделието и селските райони на Румъния Флорин Барбу и представители на големи селскостопански организации постигнаха споразумение по редица искания на фермерите, които протестират и блокират границата с Украйна, съобщи Euractiv. Барбу уточни, че споразумението обхваща 13 от 15-те искания на фермерите, а обсъжданията ще продължат, за да се намери компромис по неуредените въпроси.

Правителството в Букурещ се ангажира да субсидира изцяло всички земеделски акцизи до 2026 година, Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA) спешно да преведе средствата за компенсиране на загубите, понесени от румънските фермери в резултат на вноса от Украйна, да започне незабавно отпускането на кредити със субсидирани лихви, да изплати помощ от 100 евро на хектар за културите, засадени през есента на 2022 г., и да актуализиране на стойността на държавната помощ за компенсиране на акциза за дизеловото гориво, използвано в земеделието. Мерките включват още ясно етикетиране на зърнени култури и други стоки, както и електронно наблюдение с помощта на GPS на пристанището Констанца.

Представителят на фермерите от Съюза за земеделие и сътрудничество Мариус Мику заяви, че споразумението, подписано след над 3 часа преговори, но не означава незабавен край на протеста, тъй като предстоящите обсъждания с превозвачите, които ще продължат до 18 януари, може да повлияят на продължителността му. "Договорихме се с министъра да създадем работни групи и заедно в рамките на тези работни групи да следваме сроковете за уреждане на посочените 13 предложения", каза Мику на пресконференция в министерството на земеделието. На свой ред Барбу заяви, че "очаква всички фермери да се приберат у дома", а споразумението, сключено с техните представители, да бъде спазвано.

Същевременно вчера премиерът Марчел Чолаку призова за "спешно изготвяне" на законодателство, което да разреши проблемите на протестиращите.

На 13 януари румънските фермери блокираха движението на камиони на контролно-пропускателния пункт „Сирет” на границата с Украйна, но няколко часа по-късно блокадата беше вдигната. Въпреки това на 14 януари Държавната гранична служба на Украйна обяви, че протестът на фермерите и земеделците е бил възобновен, а на 15 януари бе блокиран и втори пропускателен пункт на румънско-украинската граница – „Виково де Сус” срещу украинския „Красноилск”. От службата уточниха, че блокадата засяга само камионите, а останалите видове транспорт преминават безпроблемно и в двете посоки.

Превозвачите и фермерите в Румъния протестираха от седмица, като около 4500 камиона и трактора блокираха влизането в големи градове в страната и парализираха трафика.

Фермери и превозвачи от Полша и Румъния вдигат блокадите по границата с Украйна
3744
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
За излизане на нови пазари, разширяване и модернизиране на производството
ЕК отпуска 1,4 милиарда евро на полските фермери и рибари
Никой от украинската страна не води преговори за затваряне на границата за търговия с Полша
Национален протест на полските фермери ще блокира страната днес
След подписано споразумение с правителството
Полските фермери прекратиха блокадата на границата с Украйна
Полски фермери отново блокират граничен пункт с Украйна
За 10 години реколтата е нараснала 8 пъти
Полша държи здраво първото място по производство на тикви в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини