Начало » Новини » Коментари
16.01.2024 г.

От аграрната камара очакват среща с премиера заради украинската помощ

На 17 януари
От аграрната камара очакват среща с премиера заради украинската помощ

sinor.bg

След вчерашната среща на браншови организации от Българската аграрна камара (БАК) с министъра на земеделието Кирил Вътев по важни законодателни и финансови искания, свързани и с така необходимите за сектора компенсации заради войната в Украйна, е решено, че голяма част от проблемите в сектора зависят от решения на правителството. Затова и срещата е приключила с очакване ръководството на камарата да се срещне с премиера Николай Денков и министрите на финансите и на земеделието Асен Василев и Кирил Вътев на 17 януари, сряда. Това съобщи в интервю за националното радио Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

През декември 2023 г. 13-те органиазции, членове на камарата, дадоха конкретни предложения за законодателни промени, свързани с поземлените отношения, рентите и законите за браншовите организации и Аграрната камара. На вчерашната среща членовете на БАК са очаквали администрацията в агроведомството да представи проект на това законодателство, по което да изкажат мнение и самите браншовици. При посещението си преди дни в Пазарджишко министърът на земеделието Кирил Вътев съобщи пред журналисти, че проектопромените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи вече върви на съгласувателна процедура със засегнатите страни. Припомняме, че с тези поправки ще се даде предимство на фермерите с животни да получават пасища и ливади от държавния и общинските фондове, очаква се също да бъдат уредени едногодишните и многогодишни договори за ползване на земите.  Пред Синор.бг обаче представители на камарата, пожелали анонимност, съобщиха, че администрацията на ниски нива очевидно не се справя със задълженията си, защото на вчерашната среща браншът не е получил никакъв проект на законодателните предложения на МЗХ. При първите си срещи със сегашното ръководство на ведомството през миналата година браншът е представил вижданията си по различните законодателства, но според представители на камарата до този момент липсва юридически издържан проект за законовите промени, които МЗХ да внесе за обсъждане в МС и в парламента.

Повечето участници във вчерашната среща са категорични, че министърът на земеделието има желание да работи в тяхна полза, но със сигурност е бойкотиран от своите подчинени.

От аграрната камара очакват среща с премиера заради украинската помощ
3467
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Закон за подпомагане на земеделските производители
Търси се изход как политическата криза да не блокира Стратегическия план за 2023 г.
От компанията-майка Ferrero се оправдават със сушата в страната през последните години
Италианците ще бойкотират Nutella заради турските лешници в кремовете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини