Начало » Пазари » Зърно
05.01.2024 г.

ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година

ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година

Сравнителният показател за световните цени на хранителните стоки приключва 2023 г. с около 10% под нивото си от предходната година съобщават от ФАО. През декември 2023 година цените на хранителните стоки в света са се понижили в сравнение с предходния месец, като най-силен е бил спадът на международните котировки на захарта, съобщи в петък Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на набор от хранителни стоки, търгувани в световен мащаб, е средно 118,5 пункта през декември, което е с 1,5% по-малко спрямо ноември и с 10,1% по-малко спрямо декември 2022 г.

Като цяло за 2023 г. индексът е с 13,7% по-нисък от средната стойност за предходната година, като единствено международният индекс на цените на захарта е по-висок през периода.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се повиши с 1,5% спрямо ноември, тъй като цените на пшеницата, царевицата, ориза и ечемика се повишиха, отчасти отразявайки логистичните смущения, които възпрепятстваха доставките от основните държави износителки. За цялата година индексът беше с 15,4% под средната стойност за 2022 г., което отразяваше доброто снабдяване на световните пазари, въпреки че индексът на ФАО за цените на всички видове ориз (част от индекса на ФАО за цените на зърнените култури) отбеляза 21% увеличение, което се дължеше до голяма степен на опасенията за въздействието на Ел Ниньо върху производството на ориз и вследствие на ограниченията за износ, наложени от Индия.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се понижи с 1,4% спрямо ноември, отразявайки намалените покупки на палмово, соево, рапично и слънчогледово масло, като соевото масло бе засегнато по-специално от забавянето на търсенето в сектора на биодизела, както и от подобряването на метеорологичните условия в основните райони на отглеждане в Бразилия. Като цяло за 2023 г. този индекс е с 32,7% под нивото от предходната година.

Индексът на цените на захарта на ФАО се понижи с 16,6% спрямо ноември, достигайки деветмесечно дъно. Спадът на котировките на захарта се дължеше главно на силния темп на производство в Бразилия, както и на намаленото използване на захарна тръстика за производство на етанол в Индия.

Индексът на цените на месото на ФАО се понижи с 1,0% спрямо ноември, достигайки ниво с 1,8% под това от декември 2022 г., повлиян от продължаващото слабо търсене на свинско месо в Азия. Регионалният покупателен интерес се забави и за говеждо и птиче месо въпреки достатъчните експортни доставки в големите производствени региони. За разлика от тях цените на овчето месо се повишиха в навечерието на празниците.

В разрез с тенденцията индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 1,6% спрямо ноември, въпреки че все още е с 16,1% под стойността си от декември 2022 г. Месечното повишение беше предизвикано от по-високите ценови котировки на маслото и сиренето, подкрепени от силните вътрешни продажби в Западна Европа преди празничния сезон.  

ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
3397
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини