Начало » Новини » Коментари
13.12.2023 г.

Цели 26 малки общини водят София по ръст на собствените си приходи

Анализ на Института по пазарна икономика
Цели 26 малки общини водят София по ръст на собствените си приходи

sinor.bg

Интересен анализ за финансовото състояние на българските общини представиха експерти от Института по пазарна икономика (ИПИ), като данните вече могат да се намерят и на страницата на института. Извън основния извод, който е свързан с оценката за ефектите от евентуалното преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходното облагане на общините, Синор.бг публикува и броят на общините, които имат много по-голямо увеличение в събираемостта на данъците от столицата София.

Профилът на всяка община в анализа на ИПИ включва данни за населението, броя на заетите лица и средната работна заплата, на база на които е направена и оценка на общо платения данък върху доходите от всички заети в рамките на общината и съответно очаквани приходи за общината при преотстъпване на 1/5 от приходите.

Посветената на кампанията „2% в твоята община“ страница предлага кратък финансов профил на всяка една община в страната, който включва информация за разходите по бюджета на общината, размера на собствените приходи и техния дял от общия бюджет, както и данни за общинския дълг. Данните покриват периода 2019-2022 г., което позволява да се проследи развитието в динамика.

Изчисленията на ИПИ показват, че ефектът от реформата би се равнявал на над 900 млн. лв. допълнителен приход за общините (оценка за 2022 г.). Това означава, че собствените приходи на общините биха се увеличили с близо 30%, като интерактивната страница позволява този ефект да се проследи община по община. Детайлен преглед на страницата www.dvenasto.bg показва, че всички общини биха спечелили от реформата, тоест всички получават допълнителен приход.

Ще акцентираме върху увеличението на собствените приходи на част от всичките 265 общини, които са обхванати в анализа. Данните обхващат четирите последователни години от 2019 до 2022 г. включително и показват, че цели 26 малки общини бият София-град по показателя събираемост. Докато за 4-те години приходите в столицата са нараснали с 37%, то в останалите 24 общини ръстът е по-висок, като първенец в ръста на получените от данъкоплатците приходи в страната е община Руен с 58,3.

Следват общините Рудозем –  53,3; Неделино – 51,8; Антон – 47,6%; Сатовча – 46,7%; Своге – 45,9%; Раковски – 45,8; Златоград – 44,7; Мадан – 44%; Белово – 43,2%; Пирдоп – 42,3%; Сливница – 41,8; Козлодуй –  41,2%; Опака – 40,9; Казанлък – 40,2; Доспат – 40%; Монтана – 39,7%; Симеоновград – 39,1%; Цар Калоян – 39%; Септември  – 38,8; Горна Оряховица – 38,4%; Самуил – 38,5%; Борино – 38,4; Перущица – 38,2; Провадия – 38,2%; Ракитово – 37,3%.

Цели 26 малки общини водят София по ръст на собствените си приходи
2678
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Бюджетът стигат за 76 от общо одобрените 90 общински проекта за енергийна ефективност
Срещи с бранша
Ще има общински магазини само с български стоки
Защо протестират в Генерал Тошево
Уедряване на земята е възможна с непотърсените от реституцията земи
Фонд „Земеделие”
Подписани са 32 проекта за общинска инфраструктура
ПРСР 2014-2020
Кандидатстването за обновяване на селата се удължава до Коледа
Фонд „Земеделие”
За един ден са преведени над 44 млн. лв. по 13 подмерки от ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини