Начало » Новини » Страната
10.12.2023 г.

Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция

Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция

Пчеларството в Унгария е добре развито и страната е голям производигел на пчелен мед, заемайки достойна позиция на европейския и световния пазар, коментират от сръбската телевизия Agro, като се позовават на доклад на Съюза на пчеларските дружества в Сърбия. Медът и останалите пчелни продукти осигуряват 1% от стойността на селскостопанската продукция в Унгария и 5% от стойността в животновъдството. Напоследък обаче унгарските пчелари се изправиха пред многобройни вътрешни и външни предизвикателства.

Броят на пчеларите в Унгария се оценява на около 22 400, този на пчелните семейства – на 1,2 млн., а производството на мед – на 25-30 хил. тона годишно. Между 60 и 80% от произвеждания мед се изнася. Гъстотата на кошерите през 2021 г. е била 1 на 12,5 квадратни километра – сред най-високите в Европа. Около 7% от пчеларите имат по над 150 пчелни семейства и притежават около 30% от всички в Унгария. Подвижно пчеларство се практикува от 70% от пчеларите в Унгария.

От меда за вътрешния пазар две трети се продава на търговци на едро, 30% направо на потребителите, 3-5% на търговци на дребно и 1% се използва в хранително-вкусовата промишленост.

В изпълнение на националната програма за развитие на пчеларството през 2021 г. Унгария подпомогна сектора с 4,3 млн. евро финансиране от Европейския съюз и приблизително още толкова от бюджета на страната.

Едно от най-големите предизвикателства пред унгарските пчелари според самите тях и местните бизнес кръгове е нарасналата конкуренция от евтин мед от Украйна на вътрешния и външния пазар и от Китай само на външния. Сушата и останалите климатични отклонения през 2021 и 2022 г. пък доведоха до спад в производството на мед и съответно в приходите на пчеларите, а износът намалява.

Според председателя на унгарската асоциация на търговците и разфасовчиците на мед Гюла Фезекош след ноември 2021 г. украинският внос натисна цените на основните видове произвеждан в Унгария мед и особено на акациевия. През август тази година министърът на селското стопанство на страната Ищван Над описа така положението на местното пчеларство: „Нечестната пазарна конкуренция, породена от пристигането на мед с често съмнително качество от държави извън Европейския съюз е огромен проблем за унгарските пчелари на пазара на ЕС, където Унгария традиционно доставя 80% от своя мед”.

През 2022 г. унгарски мед бе изнесен за 38 държави по целия свят, като основните клиенти са Италия с 6700 тона, Германия с 6500 тона, Франция с 1800 тона, Япония и Австрия с по 1300 тона. Според Комисията за международна търговия на САЩ между 2018 и 2021 г. Унгария е изнасяла мед и за Русия средно по 6 тона годишно, но данни на руската Федерална митническа служба сочат, че тези числа с а5 пъти по-високи.

Унгария е значим износител на мед, но през 2021 и 2022 г. се превърна и в голям вносител. През 2022 г. страната е внесла мед от 18 държави, като най-големите доставчици са Украйна с 1762 тона, или 70% от цялото количество, Испания с 282 тона, Полша със 190 тона, Турция със 141 тона и Германия с 65 тона. Китай не е в списъка с вносителите на пчелен мед в Унгария през последните 5 години.

През януари 2023 г. заедно с още 20 държави-членки на ЕС правителството в Будапеща се обяви в подкрепа на затягането на правилата на общността за описване на произхода на смесвания мед върху етикетите. Без да чака приемането на директива на ЕС по въпроса, министерството на селското стопанство на страната внесе поправки в унгарския Закон за храните, гарантирайки, че всички страни, от които произхожда съответният мед, ще бъдат посочени на етикетите в низходящ ред според теглото на вложения продукт. Нещо повече, въпреки решението на Европейската комисия от септември 2023 г. да вдигне забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна в държавите-членки, Унгария, Полша и Словакия въведоха собствени ограничения върху посочената продукция, а Унгария включи и меда в списъка от 24 произведени в Украйна селскостопански продукта, забранени за внос. Преминаването на тези продукти през Украйна е разрешено, но придвижването им през територията на страната ще бъде проследявано електронно и чрез физически проверки.

Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
3121
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Загрижени за собствените си износители
Властите в Унгария вече нямат нищо против вноса на украински мед
Няма съгласие на страните членки за новите техники на генно инженерство
Присъединяването на Украйна към ЕС ще застраши поминъка на европейските фермери
Унгария засилва износа на селскостопанска продукция и продоволствени стоки за руския пазар
В отчаян опит да обуздае най-високата инфлация в страните от ЕС
Унгария оряза цените на основни хранителни стоки в търговските вериги
Забраната за внос от Украйна изтича на 5 юни
Унгария настоява пред Брюксел за удължавана на ограниченията върху украинския внос и за адекватна подкрепа за местните фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини