Начало » Важно за фермера » Гори и екология
07.12.2023 г.

Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите

WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите

Завод за производство на пелети от биомаса Снимка: sinor.bg

Незаконната сеч е световен проблем, който предизвиква тежки екологични, социални и икономически въздействия. Тя унищожава горите на планетата, а негативният ефект от нея изостря климатичната криза и води до загуба на биоразнообразие. По данни на Интерпол, всяка година международната търговия с незаконно добит дървен материал генерира среден оборот от 100 милиарда щатски долара. Този проблем се разраства и в България.

Според данни на природозащитната организация WWF над една четвърт от дърводобива в страната се извършва отвъд рамките на закона. По оценки на специалисти нерегламентираната сеч генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно. В допълнение към тези финансови загуби горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водоохранни и природозащитни функции. Така освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.

„Количеството на незаконно добитата дървесина в България продължава да е притеснително високо. За една усреднена година той възлиза на 1,7 млн. куб.м от официално регистрирания добив. Нещо повече, половината от привидно законния дърводобив се извършва при нарушения на законите за горите, околната среда, биологичното разнообразие и защитените територии. Данни за незаконна сеч имаме дори от трите национални парка – „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, коментира Добромир Добринов, старши експерт по природозащитно законодателство във WWF.

Една от ключовите  предпоставки за незаконния дърводобив е социалното неравенство и нивото на хронична бедност у нас. Цената на дървата за огрев се увеличава, а броят на домакинствата, живеещи в трайна бедност, остава висок. Това оказва допълнителен натиск за ползване на незаконно добита дървесина. Всъщност потреблението на дърва за горене от населението е и най-голямото перо в баланса на дървесината, сочи анализът. По данни на агенция „Алфа рисърч“ за 2021 г. 957 463 домакинства са закупили по 5,166 куб.м дърва за огрев или общо близо 5 млн. куб.м.

Затова и неправителствената организация WWF прави нова кампания за опазване на природата, предлагайки алтернативи. Замърсяването на въздуха взима все повече жертви всяка година, енергийната бедност у нас се разраства, а допълнителен натиск върху горите би означавал тежък удар върху екосистемите и биологичното разнообразие. Затова WWF насърчава постепенния преход към нисковъглеродна икономика, сериозен дял от който заема използването на биомаса.

„По отношение на отделяните количества въглеродни емисии, използването на биомаса за някои енергийни нужди е по-добър вариант в сравнение с изкопаемите горива. Въпреки това възстановяването на горите изисква време, а обратното поглъщане на въглерода от тях отнема десетилетия, с които не разполагаме. Нещо повече, постигането на въглеродна неутралност до 2050 г. означава необходимост от значително увеличаване на горските територии в целия свят, а оттам и на капацитета на улавяне на въглерод“, категоричен е Апостол Дянков, ръководител на практика „Климат и енергия“ във WWF.

WWF работи активно с хора от места, които се отопляват на дърва, за да обясни рисковете за природата и здравето, когато отоплението на дърва е неефективно и замърсяващо.

Природата щедро ни предоставя ресурси като биомасата и редица екосистемни услуги. Необходимо е обаче да ги използваме разумно, за да запазим както нейната красота и функционалност, така и нашето собствено здраве и финанси. Можем например да боравим с домакинските уреди още по-рационално: така че от една страна да получаваме нужната енергия, а от друга – да намалим разходите си. Ето как:

*       Настройването на бойлера на оптималните 50-55°С намалява разхода на електроенергия. Промяната на подгряващата температура само с 5 градуса може да спести до 10% електрически ресурс.

*     Използването на пералнята на ниски температури пести ток. Загряването на водата използва 90% от изразходваната енергия.

*    Водоспестяващи душови разпръскватели могат да намалят чувствително разхода на вода и енергия за затоплянето ѝ. С инвестиция до 20 лв. двама души могат да спестят 12,5 м³ вода и до 400 кВтч електроенергия, равняващи се на около 100 лв. годишно.

От екоорганизацията съветват да използвате уредите ефективно, като осигурите ниски нива на вредни емисии и прахови частици във въздуха. Ежедневните действия в името на собствените ни средства облагодетелстват и нашия най-ценен ресурс – личното здраве. Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели. Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“.

Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
3512
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
WWF с анализ на потенциала за ВЕИ в нарушени и урбанизирани терени
България планира да добива 20 гигавата енергия от възобновяеми източници до 2050 г.
Еколози искат спиране на субсидиите за пашуващи животни
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини