Начало » Новини » Страната
02.12.2023 г.

Създадоха консултативен съвет и за лозаро-винарския сектор

Планирано е приемане на Закон за виното и спиртните напитки до края на 2024 година
Създадоха консултативен съвет и за лозаро-винарския сектор

Снимка: МЗХ

За първи път създаваме Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на първото заседание на съвета, цитиран от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в министерството на земеделието и храните. „С това отговаряме на желанието на сектора, като структурираме съвета по модела на включване на представители на бизнес оператори и институции по цялата верига. Това ще даде възможност за успешно индикиране на проблемите и търсене на общи решения. Вече стартира работата по нов Закон за виното и спиртните напитки. В програмата на правителството е заложено неговото приемане до края на следващата година, като разчитаме на съдействие от всички организации и институции, представени в съвета“, посочи Йоцев.

Той представи подготвяния проект на Закон за търговията със земеделски и хранителни продукти, който урежда организацията и правилата за търговия по веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти с цел гарантиране на справедливо разпределение на добавената стойност и  гарантиране на правата на всички участници по веригата, в това число и потребителите.

Членовете на съвета подкрепиха виждането, че  организацията и правилата на доставки  на грозде за производство на вино, гроздова мъст и вино следва да останат като част от регулацията на процесите в лозаро-винарския сектор в рамките на специализираното законодателство и изразиха готовност да се включат в разработването на новия Закон за виното и спиртните напитки.

На заседанието бяха обсъдени и теми, свързани с контрола на търговията с винено грозде през кампания 2023 г. и бяха представени възможностите за подпомагане в сектора с държавни помощи. Акцент бе темата за разширяване възможностите за излаз на външни пазари за винената индустрия, като заместник-министърът подчерта приноса на създадената от министерство на земеделието и храните възможност за участие на български винопроизводителите през 2024 г. в най-голямото международно изложение за вино и спиртни напитки „Провайн“ в германския град Дюселдорф. Той изтъкна усилията на администрацията да удовлетвори заявеното желание за участие на всички, като на националния щанд България ще бъде представена от 26 винопроизводители. Прилагането на иновативна за страната практика също беше включено в дневния ред, като участниците бяха информирани за предстоящо публикуване на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, указващи посоката към дестинации на винопроизводство, която ще влезе в сила 8 месеца след обнародването си и ще разкрие допълнителни възможности за рекламиране на винения туризъм.

Първи практически резултат от срещата на една маса на представители на различни звена по веригата постигнаха Изпълнителна агенция по лозата и виното и Аграрният университет в Пловдив, които се разбраха с цел подпомагане процеса на подготовка на професионални кадри да създадат съвместни учебни модули по лозарство и винарство с участието на представители на ИАЛВ, които да бъдат включени в учебните програми на студентите от следващата година.

В състава на съвета влизат над 10 национално и регионално представени организации от сектора, както и Сдружението за модерна търговия, Сдружение „Съюз на търговците на храни в България“, Държавен фонд „Земеделие”, Българската агенция за безопасност на храните, ИАЛВ, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници“, Селскостопанска академия, Институтът по лозарство и винарство в Плевен, Институтът по почвознание „Пушкаров“, Аграрният университет в Пловдив и Университетът по хранителни технологии в Пловдив.

Създадоха консултативен съвет и за лозаро-винарския сектор
1923
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Решенията по-късно днес
Съветът по земеделие на ЕС обсъжда интервнециите по Втория стълб
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Предстоят семинари на БАБХ и Българска хранителна банка за условията за даряване на храна
Националният съвет по храните обсъди нови правила за производството, преработката и дистрибуцията на храни
Заседание на Съвета на ЕС
Протести ще съпровождат и днешния съвет по земеделие в Брюксел
Предстоящо
На 27 май Съветът на ЕС ще обсъжда мерки срещу пазарните аномалии, предизвикани от украинския внос
Очаква се те да влязат в сила от края на май и дори със задна дата
Съветът на ЕС прие предложени промени от фермерите в ОСП
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини