Начало » Новини » Страната
14.07.2023 г.

Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор

13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с представители на 13 сдружения в лозаро-винарския сектор. Той ги информира, че се подготвя национален щанд на едно от най-големите международни винарски изложения „Провайн“ в Германия през 2024 г. „Договорената площ за българския щанд на изложението, разходите за което се поемат от Министерство на земеделието и храните, е 202 кв. м“, информира заместник-министърът. Той подчерта, че инициативата е в съответствие с вече заявените намерения на настоящия екип на министър Кирил Вътев за по-достойно позициониране на отрасъл „Земеделие“ и разширяването на възможностите за реализация на земеделската продукция. Заместник-министър Йоцев отправи покана към представителите на лозаро-винарския бранш, заедно с експерти от министерството, да дефинират  критериите за участие в „Провайн“ 2024 и да се осигури широка представителност на сектора.

Представителите на отрасъла бяха информирани за създаването на Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор и бяха запознати с предложението на Министерство на земеделието и храните в програмата на правителството да се включи изготвянето на нов Закон за виното и спиртните напитки. На срещата беше представен и напредъкът по разработването на нова информационна система за поддържане на Лозарския регистър.

Браншът беше уведомен и за предстоящото публикуване за обществено обсъждане на проект на Наредба за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023–2027 година. Бяха представени и предвидените изменения в Стратегическия план по отношение интервенциите в лозаро-винарския сектор, на база постъпили от сектора предложения: отпадане на интервенцията за насърчаване на винения туризъм; отпадане на дейността за намаляване употребата на ПРЗ и минерални торове от интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“, поради припокриване с идентични екологични интервенции в Стратегическия план; отпадане на изискването за закупуване на селскостопанска техника по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“ само от признати групи и организации на производители, като се предвижда дейността да бъде приложима и за индивидуални земеделски стопани.

За новия програмен период ще бъде изготвена нова Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период, в която ще бъдат предвидени и десертни, и винени лозя. За целта е сформирана работна група към Българската агенция по безопасност на храните.

Коментирани бяха и промените в условията и сроковете по прилагането на мярката „Събиране на реколтата на зелено“. През 2023 г. мярката ще се приложи извънредно, като подаването на заявленията за подпомагане в ДФЗ ще бъде до 31 юли 2023 г., сключването на договор с ДФЗ до 18 август 2023 г. и брането на реколтата на зелено - до 1 септември 2023 г. Размерът на помощта е 60% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на интервенцията.

Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
5201
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
До 12 август върви обществено обсъждане
Цените на техниката, допустими за покупка по лозарската програма
В горещините
Бдителността на лозарите не бива да отслабва – опасността от болести не е минала!
Необходима е регистрация за участие
ДФЗ представя on-line новите функционалности при кандидатстване по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Kubota Corporation и UV Boosting съвместно ще внедряват иновации в лозарството и овощарството
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
Кандидатства се до 15 юли
Започна вторият прием по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини