Начало » Новини » Страната
14.07.2023 г.

Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор

13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с представители на 13 сдружения в лозаро-винарския сектор. Той ги информира, че се подготвя национален щанд на едно от най-големите международни винарски изложения „Провайн“ в Германия през 2024 г. „Договорената площ за българския щанд на изложението, разходите за което се поемат от Министерство на земеделието и храните, е 202 кв. м“, информира заместник-министърът. Той подчерта, че инициативата е в съответствие с вече заявените намерения на настоящия екип на министър Кирил Вътев за по-достойно позициониране на отрасъл „Земеделие“ и разширяването на възможностите за реализация на земеделската продукция. Заместник-министър Йоцев отправи покана към представителите на лозаро-винарския бранш, заедно с експерти от министерството, да дефинират  критериите за участие в „Провайн“ 2024 и да се осигури широка представителност на сектора.

Представителите на отрасъла бяха информирани за създаването на Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор и бяха запознати с предложението на Министерство на земеделието и храните в програмата на правителството да се включи изготвянето на нов Закон за виното и спиртните напитки. На срещата беше представен и напредъкът по разработването на нова информационна система за поддържане на Лозарския регистър.

Браншът беше уведомен и за предстоящото публикуване за обществено обсъждане на проект на Наредба за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023–2027 година. Бяха представени и предвидените изменения в Стратегическия план по отношение интервенциите в лозаро-винарския сектор, на база постъпили от сектора предложения: отпадане на интервенцията за насърчаване на винения туризъм; отпадане на дейността за намаляване употребата на ПРЗ и минерални торове от интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“, поради припокриване с идентични екологични интервенции в Стратегическия план; отпадане на изискването за закупуване на селскостопанска техника по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“ само от признати групи и организации на производители, като се предвижда дейността да бъде приложима и за индивидуални земеделски стопани.

За новия програмен период ще бъде изготвена нова Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период, в която ще бъдат предвидени и десертни, и винени лозя. За целта е сформирана работна група към Българската агенция по безопасност на храните.

Коментирани бяха и промените в условията и сроковете по прилагането на мярката „Събиране на реколтата на зелено“. През 2023 г. мярката ще се приложи извънредно, като подаването на заявленията за подпомагане в ДФЗ ще бъде до 31 юли 2023 г., сключването на договор с ДФЗ до 18 август 2023 г. и брането на реколтата на зелено - до 1 септември 2023 г. Размерът на помощта е 60% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на интервенцията.

Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
4087
 

Последни материали
Виж
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващите приеми, които залага МЗХ, са за млади, малки, нови фермери и организации на производители
МЗХ обсъди с бранша бележките на ЕК по първото изменение на Стратегическия план 2023-2027 г.
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Местната царевица струва двойно по-скъпо след миналогодишната суша
Индонезия увеличава вноса на фуражна пшеница от Черноморския регион
Свързани материали
Виж
Зарязване на лозите край Поморие
На Трифон Зарезан лозарите поискаха внимание от властта върху сектора
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Запорираха винарна на фермер в Хърватия, за „врътки” с проекти за лозя
Срокът за подаване на документите е до 30.11.2023г.
Кандидатите за преструктуриране и конверсия на лозя вече могат да приключват заявленията си в СЕУ
ДФЗ
Удължават до 30 ноември приема на проекти за преструктуриране и конверсия на лозя
ДФЗ публикува инструкция за попълване на заявление по „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини