Министерството на земеделието и храните работи усилено по обещания Закон за търговията с храни. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри днес в София национална научно-практическа конференция с международно участие на тема: "Хранително-вкусовата промишленост - нови продукти и технологии 2023 година". По традиция тя се организирана по повод Деня на хранително-вкусовата промишленост.
Целта на това законодателство е да бъдат прекратени нелоялните търговски практики, обясни още министърът. „За да имаме силна хранително-вкусова промишленост, трябва да е налице много качествена и добра суровинна база”, посочи още Вътев. Пред участниците в конференцията той заяви, че се конкурираме на един общ пазар, на който доминират мощните кооперативи, каквито за съжаление нямаме в България. За бизнеса е важно също науката да влезе в практиката, като университетите и специализираните училища си увеличат практическите занимания.
Министър Вътев изтъкна, че България може да стане водещ европейски пазарен лидер за биохрани, но работата в този сектор е начин на мислене, а не само бизнес.
Председателят на Съюза по хранителна промишленост Светла Чамова заяви, че организацията отбелязва 58 години от създаването си и има принос за обучението на хиляди специалисти в бранша. Тя допълни, че секторът в България продължава да е синоним на качество и отговорност.
В рамките на конференцията министър Вътев награди отличените участници в националния конкурс "Хранително-вкусовата промишленост - нови продукти и технологии 2023 година". Награди получиха български компании с иновативни продукти.