Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
01.12.2023 г.

Картофите в ЕС поскъпват, реколтата гние в наводнените ниви

Силното търсене вдигна двойно цените в Украйна на годишна база
Картофите в ЕС поскъпват, реколтата гние в наводнените ниви

Производителите на картофи в някои региони на Германия, Нидерландия и Белгия не могат да приберат реколтата заради обилните валежи, продължаващи вече няколко седмици, сочат данни на анализатори от нидерландската компания за финансови услуги търговия със селскостопански култури и фючърси De Vries & Westermann, цитирани от електронното издание AgrarHeute. „Само за няколко месеца тук паднаха 600 милиметра валежи. Не съм виждал нищо подобно през последните 10 години. Валеше дъжд почти всеки ден. Много картофи не могат да бъдат прибрани със селскостопанска техника заради калта. Реколтата гние в почвата”, заяви нидерландският фермер Лоран Гертс. Той преценява, че ще загуби около 10% от реколтата. НЕговият колега Хендрик Ян тен Кате изтъква, че настоящого положение ще доведе до финансови проблеми сред производителите.

Подобно е и положението в северна Франция, където за месец паднаха валежи колкото нормата за половин година, посочват фермери от Нор Па-дьо-Кале.

Селскостопанската камара на германската провинция Шлезвиг-Холщайн пък препоръчва на производителите своевременно да търсят семе за следвашата сеитба, тъй като настоящата обстановка влияе и на картофите за семе.

Анализатори коментират, че партиди свежи влажни картофи често се налага да бъдат продавани бързо, а това оказва натиск върху цените. Расте обаче броят на поръчките за картофи, вече прибрани за съхранение, което води до поскъпване на зеленчука в ЕС. Според техните прогнози цените ще се колебаят в относително широк диапазон. „Пазарът все повече ще се насочва към стока, която се продава от складовете, затова според експертни оценки на пазара постепенно щебъдат активирани цени от горния диапазон”, смятат от камарата.

Междувременно м Украйна производителите на картофи продължават уверено да повишават цените на продукцията си и тя вече е двойно по-скъпа спрямо същия период на миналата година, съобщават анализатори на електронното издание EastFruit. Участниците на пазара обясняват поредното поскъпване с нарасналото търсене от компаниите за търговия на едро и дребно, които продължават да купуват картофи за продължително съхранение. По думите на самите производители пък  не само силното търсене им помага да повишават цените, но и свиването на предлагането на картофи от малките стопанства, тъй като заради влошаването на метеорологичните условия повечето дребни производители нямат възможност да доставят продукцията си до пазара.

Благодарение на това само от началото на настоящата седмица цените на картофите са се повишили до 10-14 хривни (27-38 цента) за килограм, което е средно с 20% повече спрямо края на миналата работна седмица. При това участниците на пазара изтъкват, че поскъпването на картофите не е довело до спад в търсенето, поради което не изключват възможността през следващата седмица фермерите да предприемат поредните опити за повишаване на цените в този пазарен сегмент.

Картофите в ЕС поскъпват, реколтата гние в наводнените ниви
2720
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Отворено писмо
Над 70 фермери от Пиринско с молба да бъдат субсидирани за пасторализъм в природните паркове
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Свързани материали
Виж
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини