Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.12.2023 г.

Опасни „мигранти” от горите към овощните градини !

Тема с продължение
Опасни „мигранти” от горите към овощните градини !

sinor.bg

Синор БГ започна темата за миграцията на опасни вредители между горските и агроекосистемите. Досега представихме пораженията от опасния вредител гъботворка Lymantria (Porthetria) dispar – пеперуда, чиито гъсеници при масово намножаване могат да нанесат сериозни поражения по горски и овощни широколистни водеве.

В този брой ще ви запознаем с друг опасен вредител - златозадката (Euproctis chrysorchoea). Тази пеперуда може да бъде открита и на много големи надморски височини - до 1300 м, което е сигнал към всички стопани. Има едно поколение годишно и зимува като гъсеница в гнезда, изградени от листа, оплетени с гъста белезникава паяжина. Гнездата са разположени по върховете на клоните на дървесната корона. През нощта гъсениците се връщат в своите гнезда.

Напролет гъсениците напускат гнездата и започват да се хранят. Тяхната хранителна специализация обхваща широколистни горски и овощни видове. Първоначалният източник на храна са набъбналите пъпки. При развитите листата изгризват тъканта между главните жилки на петурата. Това е т. нар. скелетиране. Застрашени са и цветовете по време на цъфтежа.

Младите гъсеници са сивосивозелени с черна глава, а възрастните са тъмносиви. Надлъжно по гърба имат 2 червени линии. Странично на тялото има бяла ивица. Други характерни белези са оранжевите брадавички на деветото и десетото телесни членчета. Тялото е овласено, но власинките са на снопчета, израстващи от брадавички на членчетата. В края на ларвния стадий дължината стига до 3 - 3,5 см. Какавидата е червенокафява, покрита с нежни власинки. Разположена е в рехав пашкул.

Пеперудите летят в средата на лятото. С разперени крила са около 3 см. Крилата са бели, лъскави, а при някои екземпляри на предните крила има тъмни петна. Активни са привечер и през нощта. Не се хранят.

Оплодените женските снасят яйца по долната страна на листата. Яйцата са скупчени и броят им в една купчинка може да варира от 50 до 300 броя. Купчинките са продълговати и изпъкват като възглавнички, покрити със златисти власинки. Власинките са отделени от края на коремчето на пеперудата, завършващо с туфичка. От тази особеност идва името на пеперудата.

Излюпването на гъсениците започва в края на юли и началото на август. Обикновено живеят групово. Имат особен начин на хранене, изгризвайки горния епидермис и тъканта под него, без да засягат долния епидермис. Нападнатите листа жълтеят, съхнат и се открояват на фона на общата листна маса.   

При достигането на трета възраст гъсениците оплитат зимни гнезда, където остават да презимуват в отделни пашкулчета. Гнездото защитава гъсениците от ниските температури през зимата.

Златозадката е един от най-опасните вредители на дъбовите гори. От там тя застрашава и намиращи се в съседство овощни градини. При каламитет дърветата в градините могат да бъдат силно обезлистени с всички неблагоприятни последици от това за състоянието на растенията и очакваната реколта от тях. Още по-тежки са вредите по младите фиданки в разсадниците, където може да се наложи бракуване на посадъчния материал.

(Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита 

Опасни „мигранти” от горите към овощните градини !
4900
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Опасни мигранти от горите към овощните градини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини