Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.12.2023 г.

Опасни „мигранти” от горите към овощните градини !

Тема с продължение
Опасни „мигранти” от горите към овощните градини !

sinor.bg

Синор БГ започна темата за миграцията на опасни вредители между горските и агроекосистемите. Досега представихме пораженията от опасния вредител гъботворка Lymantria (Porthetria) dispar – пеперуда, чиито гъсеници при масово намножаване могат да нанесат сериозни поражения по горски и овощни широколистни водеве.

В този брой ще ви запознаем с друг опасен вредител - златозадката (Euproctis chrysorchoea). Тази пеперуда може да бъде открита и на много големи надморски височини - до 1300 м, което е сигнал към всички стопани. Има едно поколение годишно и зимува като гъсеница в гнезда, изградени от листа, оплетени с гъста белезникава паяжина. Гнездата са разположени по върховете на клоните на дървесната корона. През нощта гъсениците се връщат в своите гнезда.

Напролет гъсениците напускат гнездата и започват да се хранят. Тяхната хранителна специализация обхваща широколистни горски и овощни видове. Първоначалният източник на храна са набъбналите пъпки. При развитите листата изгризват тъканта между главните жилки на петурата. Това е т. нар. скелетиране. Застрашени са и цветовете по време на цъфтежа.

Младите гъсеници са сивосивозелени с черна глава, а възрастните са тъмносиви. Надлъжно по гърба имат 2 червени линии. Странично на тялото има бяла ивица. Други характерни белези са оранжевите брадавички на деветото и десетото телесни членчета. Тялото е овласено, но власинките са на снопчета, израстващи от брадавички на членчетата. В края на ларвния стадий дължината стига до 3 - 3,5 см. Какавидата е червенокафява, покрита с нежни власинки. Разположена е в рехав пашкул.

Пеперудите летят в средата на лятото. С разперени крила са около 3 см. Крилата са бели, лъскави, а при някои екземпляри на предните крила има тъмни петна. Активни са привечер и през нощта. Не се хранят.

Оплодените женските снасят яйца по долната страна на листата. Яйцата са скупчени и броят им в една купчинка може да варира от 50 до 300 броя. Купчинките са продълговати и изпъкват като възглавнички, покрити със златисти власинки. Власинките са отделени от края на коремчето на пеперудата, завършващо с туфичка. От тази особеност идва името на пеперудата.

Излюпването на гъсениците започва в края на юли и началото на август. Обикновено живеят групово. Имат особен начин на хранене, изгризвайки горния епидермис и тъканта под него, без да засягат долния епидермис. Нападнатите листа жълтеят, съхнат и се открояват на фона на общата листна маса.   

При достигането на трета възраст гъсениците оплитат зимни гнезда, където остават да презимуват в отделни пашкулчета. Гнездото защитава гъсениците от ниските температури през зимата.

Златозадката е един от най-опасните вредители на дъбовите гори. От там тя застрашава и намиращи се в съседство овощни градини. При каламитет дърветата в градините могат да бъдат силно обезлистени с всички неблагоприятни последици от това за състоянието на растенията и очакваната реколта от тях. Още по-тежки са вредите по младите фиданки в разсадниците, където може да се наложи бракуване на посадъчния материал.

(Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита 

Опасни „мигранти” от горите към овощните градини !
5244
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
Опасни мигранти от горите към овощните градини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини