Начало » Новини » Коментари
22.11.2023 г.

Доста олигарси загребват от земеделската помощ за Украйна, отпускана от ЕС

Анализ на поляка Карл Олшановски
Доста олигарси загребват от земеделската помощ за Украйна, отпускана от ЕС

sinor.bg

На 18 ноември т.г. в социалната мрежа X (приемникът на Twitter) полският икономист и адвокат Карол (Чарлз) Олшановски, който следи развитието на селскостопанските и финансовите пазари, публикува анализ за огромните външни капитали, инвестирани в покупката на украинска земеделска земя до момента. Оказва се, че десетте най-големи притежатели на обработваеми парцели в житницата на Украйна са мултинационални корпорации. „Само че по-голямата част от техните печалби не постъпват в бюджета на окупираната държава, а отиват зад граница”, пише Олшановски.

В поста си икономистът изрежда всичките компании, повечето от които са офшорни (облагодетелствани с ниски данъци), и всички те притежават над 19 милиона декара земя. Три от тях са регистрирани в Кипър, 2 в Люксембург, 2 -  в САЩ и по една -  в Саудитска Арабия, Нидерландия и Украйна.

С най-много земя от 460 000 хектара е UkrlandFarming, чийто собственик е украинският олигарх  О. Бахматюк, укриващ се от украинската правосъдна система, се посочва в анализа. Липсват официални данни за притежаваната от него земя, затова и размерът на собствеността му може да е доста над посочените хектари.

Втората най-голяма компания, притежател на украинска земя, е „Кернел”, притежаваща около 360 000 хектара. Собственик е олигархът А. Веревски, с около около 360 хил. хектара. Регистрация на ядрото на компанията,  90% е в Люксембург, дялове притежават също банки и фондове от САЩ и Европа.

MHP е третата компания, която е купила 340 хил. хектара, записани на името на олигарха Я. Косюк. Чуждестранни финансови институции също имат дял в компанията.

Четвърта е корпорацията TNA Corporate. Според съобщения в медиите компанията е трябвало да придобие около 200 хил. хектара земя от О. Бахматюк ( собственик на Ukrlandfarming).

Петата компания е NCH Capital - американски инвестиционен фонд. Занимава се основно със закупуване на земя. Притежава около 200 хил. хектара.

Шести е PIF Инвестиционен фонд, контролиран от кралското семейство на Саудитска Арабия. Чрез дъщерното си дружество SALIK те контролират около 200 хил. хектара земя.

Украинска земя

На седмо място е Industrial Milk Company с основен собственик О. Петров, който притежава около 120 хил. хектара.

На осмо място е Agroton, притежавана от олигарха И. Журавльов, с 94 хил. ха.

На девето място е Astarta с около 90 хил. ха, с 40-процентен дял на олигарха Иванчук и 30% - дялове на канадската компания Firefax Financial.

Десета е Nibulon, с около 80 000 хектара. Собственик е A. Вадатурский (баща му е убит при руска ракетна атака през 2022 г.).

Олшановски пояснява, че данните за площта са цитирани от текущите финансови отчети на дружествата. Но в интернет могат да бъдат намерени много по-високи стойности за размера на притежаваната земя, защото изредените 10 комапнии притежават и редица дъщерни дружества.

Авторът на анализа е изпратил тази информация и на европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски, за да сигнализира Европейската комисия, че немалка част от европейската подкрепа не е насочена единствено към украинските земеделски производители.

С поста си в мрежата X Войчеховски отговаря на Олшановски, че е запознат с тези числа, самият той наскоро ги е представил и пред ЕК. „Но за да могат тези големи латифундии да произвеждат зърно и други продукти, не са достатъчни само големите собственици. Необходими са и украински фермери, които да орат, сеят и прибират реколтата от тези чужди ниви”. Затова и европейската помощ отива към Украйна.

Олшановски обаче обяснява, че много често изпаднали във финансови проблеми украински фермери са притиснати от тези холдинги да продават земята си на тях. И така постепенно окрупняването става за сметка на изземването на собствеността от украинците.

Доста олигарси загребват от земеделската помощ за Украйна, отпускана от ЕС
6017
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Икономическият поглед на бившия зам. земеделски министър
Иван Христанов: Не приравнявайте 17-те хиляди протестиращи фермери с 50-те крадци в сектора!
Зелените/Европейски свободен алианс
Агросубсидиите в България, Чехия и Словакия отиват основно в олигархични структури
Търговски войни на много фронтове
Точно преди новата ОСП „Ню Йорк таймс“ разкрива схема за точене на евросубсидии от олигарси
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини