Начало » Новини » Света
21.11.2023 г.

Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената

Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената

Ролята на семената за справяне с глобалните предизвикателства, като например загубата на биологично разнообразие и изменението на климата, както и необходимостта от по-голямо разнообразие в световната "хранителна кошница" от основни култури, е в центъра на вниманието в условията на множество кризи и ще бъде в основата на дискусиите по време на Десетата сесия на управителния орган на Международния договор за растителните генетични ресурси за прехрана и земеделие.

Темата на тазгодишното издание "От семена до иновативни решения: Да опазим нашето бъдеще" е признание за фермерите, селекционерите, изследователите в областта на селското стопанство и кураторите на банки за семена, които работят за опазването и подобряването на растителните генетични ресурси по света, каза Ку Донгю, генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО)

Растителните генетични ресурси са от решаващо значение за нашия начин на хранене и ролята на Договора е да гарантира, че те се опазват и са достъпни като част от иновативни, устойчиви и резистентни решения за агрохранителните системи. На срещата, която ще продължи от 20 до 24 ноември и на която ще присъстват повече от 600 делегати от цял свят, ще се обсъжда как Международният договор - обвързващо споразумение, чийто секретариат се намира във ФАО - може да бъде в крак с промените, предизвикани от фактори като въздействието на климатичната криза, която се отразява пагубно на традиционните култури на земеделските стопани по света и застрашава способността на планетата да изхранва устойчиво нарастващото население.

В Договора, приет през 2001 г., са изброени 64 основни култури, които съставляват нашата глобална "хранителна кошница". В доклада "Растенията, които изхранват света", който ще бъде представен на съпътстващо събитие, сред въпросите, които ще бъдат разгледани на срещата, е дали този списък трябва да се актуализира, за да се включат по-голям брой култури.

Сред тенденциите, изтъкнати в доклада, са: нарастваща роля на растителните протеини; страните стават все по-зависими една от друга по отношение на сортовете култури, а вкусовете и модата променят търсенето на култури.

"Трябва да осигурим по-богато разнообразие в световната хранителна кошница, ако искаме устойчиво да задоволим нуждите от храна и хранене, като същевременно запазим биоразнообразието", заяви генералният директор на ФАО.

Това ще включва предоставяне на инструменти, знания и ресурси на дребните земеделски стопани и насърчаване на партньорствата между публичните и частните участници, академичните среди и гражданското общество, каза Ку.

Сесията ще обхване редица теми, включително тези, свързани с глобалното опазване и устойчивото използване на селскостопанските растения и семена, споделянето на ползите от тяхното използване, подобряването на световния генофонд, децентрализираната глобална информационна система и правата на земеделските стопани.

Основен акцент ще бъде поставен върху начина, по който семената могат да помогнат за справяне с глобални предизвикателства като загубата на биологично разнообразие и изменението на климата, като техните характеристики позволяват на културите да издържат или да се адаптират към неблагоприятни условия, включително суша.

По-голямото разнообразие на семена означава по-голяма устойчивост на агрохранителните системи, тъй като адаптираните на местно ниво сортове семена могат да предлагат подобрени хранителни профили, богати на витамини и минерали. Участниците ще обсъдят стратегии за запазване на тези семена в генни банки и в земеделските полета и предоставянето им за ползване от изследователи, селекционери и земеделски стопани.

По време на сесията към Договора се присъединяват и двама нови членове - Нигерия и Сомалия, с което броят на договарящите се страни става 151.

Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
2637
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Докладът „Перспективи за храните“
ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини