Начало » Новини » Света
21.11.2023 г.

Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената

Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената

Ролята на семената за справяне с глобалните предизвикателства, като например загубата на биологично разнообразие и изменението на климата, както и необходимостта от по-голямо разнообразие в световната "хранителна кошница" от основни култури, е в центъра на вниманието в условията на множество кризи и ще бъде в основата на дискусиите по време на Десетата сесия на управителния орган на Международния договор за растителните генетични ресурси за прехрана и земеделие.

Темата на тазгодишното издание "От семена до иновативни решения: Да опазим нашето бъдеще" е признание за фермерите, селекционерите, изследователите в областта на селското стопанство и кураторите на банки за семена, които работят за опазването и подобряването на растителните генетични ресурси по света, каза Ку Донгю, генерален директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО)

Растителните генетични ресурси са от решаващо значение за нашия начин на хранене и ролята на Договора е да гарантира, че те се опазват и са достъпни като част от иновативни, устойчиви и резистентни решения за агрохранителните системи. На срещата, която ще продължи от 20 до 24 ноември и на която ще присъстват повече от 600 делегати от цял свят, ще се обсъжда как Международният договор - обвързващо споразумение, чийто секретариат се намира във ФАО - може да бъде в крак с промените, предизвикани от фактори като въздействието на климатичната криза, която се отразява пагубно на традиционните култури на земеделските стопани по света и застрашава способността на планетата да изхранва устойчиво нарастващото население.

В Договора, приет през 2001 г., са изброени 64 основни култури, които съставляват нашата глобална "хранителна кошница". В доклада "Растенията, които изхранват света", който ще бъде представен на съпътстващо събитие, сред въпросите, които ще бъдат разгледани на срещата, е дали този списък трябва да се актуализира, за да се включат по-голям брой култури.

Сред тенденциите, изтъкнати в доклада, са: нарастваща роля на растителните протеини; страните стават все по-зависими една от друга по отношение на сортовете култури, а вкусовете и модата променят търсенето на култури.

"Трябва да осигурим по-богато разнообразие в световната хранителна кошница, ако искаме устойчиво да задоволим нуждите от храна и хранене, като същевременно запазим биоразнообразието", заяви генералният директор на ФАО.

Това ще включва предоставяне на инструменти, знания и ресурси на дребните земеделски стопани и насърчаване на партньорствата между публичните и частните участници, академичните среди и гражданското общество, каза Ку.

Сесията ще обхване редица теми, включително тези, свързани с глобалното опазване и устойчивото използване на селскостопанските растения и семена, споделянето на ползите от тяхното използване, подобряването на световния генофонд, децентрализираната глобална информационна система и правата на земеделските стопани.

Основен акцент ще бъде поставен върху начина, по който семената могат да помогнат за справяне с глобални предизвикателства като загубата на биологично разнообразие и изменението на климата, като техните характеристики позволяват на културите да издържат или да се адаптират към неблагоприятни условия, включително суша.

По-голямото разнообразие на семена означава по-голяма устойчивост на агрохранителните системи, тъй като адаптираните на местно ниво сортове семена могат да предлагат подобрени хранителни профили, богати на витамини и минерали. Участниците ще обсъдят стратегии за запазване на тези семена в генни банки и в земеделските полета и предоставянето им за ползване от изследователи, селекционери и земеделски стопани.

По време на сесията към Договора се присъединяват и двама нови членове - Нигерия и Сомалия, с което броят на договарящите се страни става 151.

Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
2214
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Според нов анализ на ФАО
Скритите разходи на световните селскостопански и хранителни системи възлизат на поне 10 трилиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини