През 2022 г. фермите в ЕС са произвели приблизително 160,0 млн. тона сурово мляко, което е спад от 0,3 млн. тона на годишна база, показват току-що публикуваните от Евростат данни за млякото и млечните продукти. Тази относителна стабилност контрастира с устойчивия ръст на производството от 2010 г. насам.
Преобладаващата част от суровото мляко (149,9 млн. тона) е доставено в млекопреработвателните предприятия, а останалата част е използвана директно във фермите. То е било използвано за производството на редица пресни и промишлени млечни продукти.
Европейският млечен борд призовава политиците да се събудят от сън и да спасят сектора
Наред с другите продукти, през 2022 г. млекопреработвателните предприятия са произвели 22,5 млн. тона мляко за пиене; 7,7 млн. тона подкиселени млечни продукти от 6,0 млн. тона пълномаслено мляко и 1,7 млн. тона обезмаслено мляко; 2,3 млн. тона масло от 46,4 млн. тона пълномаслено мляко: и 10,4 млн. тона сирене от 59,2 млн. тона пълномаслено мляко и 16,9 млн. тона обезмаслено мляко. За производството на сирене и масло са използвани 70 % от цялото пълномаслено мляко, с което разполагат млекопреработвателните предприятия в ЕС.
Сред страните от ЕС Германия е най-големият производител на мляко за пиене (19% от общото количество в ЕС), масло (20%), подкиселени млечни продукти като кисело мляко (29%) и сирене (22%). Франция е вторият по големина производител на масло и сирене (18 % от общото количество на всеки продукт).
Германия, заедно с Испания (15 % от общото количество в ЕС), Франция (13 %), Италия (11 %) и Полша (9 %), съставлява две трети от произведеното през 2022 г. мляко за пиене в ЕС.
Други държави от ЕС са ключови производители на други пресни и произведени млечни продукти: Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти в ЕС (15 % от общия брой), четвъртият по големина производител на сирене (9 %) и петият по големина производител на масло (10 %), а Ирландия е третият по големина производител на масло (13 % от общия брой на ЕС) и петият по големина производител на подкиселени млечни продукти (7 %).