Начало » Пазари » Животинска продукция
20.11.2023 г.

Ръстът на производството на мляко в ЕС спира през 2022 г.

Ръстът на производството на мляко в ЕС спира през 2022 г.

През 2022 г. фермите в ЕС са произвели приблизително 160,0 млн. тона сурово мляко, което е спад от 0,3 млн. тона на годишна база, показват току-що публикуваните от Евростат данни за млякото и млечните продукти. Тази относителна стабилност контрастира с устойчивия ръст на производството от 2010 г. насам.

Преобладаващата част от суровото мляко (149,9 млн. тона) е доставено в млекопреработвателните предприятия, а останалата част е използвана директно във фермите. То е било използвано за производството на редица пресни и промишлени млечни продукти.

Европейският млечен борд призовава политиците да се събудят от сън и да спасят сектора

Наред с другите продукти, през 2022 г. млекопреработвателните предприятия са произвели 22,5 млн. тона мляко за пиене; 7,7 млн. тона подкиселени млечни продукти от 6,0 млн. тона пълномаслено мляко и 1,7 млн. тона обезмаслено мляко; 2,3 млн. тона масло от 46,4 млн. тона пълномаслено мляко: и 10,4 млн. тона сирене от 59,2 млн. тона пълномаслено мляко и 16,9 млн. тона обезмаслено мляко. За производството на сирене и масло са използвани 70 % от цялото пълномаслено мляко, с което разполагат млекопреработвателните предприятия в ЕС.

Сред страните от ЕС Германия е най-големият производител на мляко за пиене (19% от общото количество в ЕС), масло (20%), подкиселени млечни продукти като кисело мляко (29%) и сирене (22%). Франция е вторият по големина производител на масло и сирене (18 % от общото количество на всеки продукт).

Германия, заедно с Испания (15 % от общото количество в ЕС), Франция (13 %), Италия (11 %) и Полша (9 %), съставлява две трети от произведеното през 2022 г. мляко за пиене в ЕС.

Други държави от ЕС са ключови производители на други пресни и произведени млечни продукти: Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти в ЕС (15 % от общия брой), четвъртият по големина производител на сирене (9 %) и петият по големина производител на масло (10 %), а Ирландия е третият по големина производител на масло (13 % от общия брой на ЕС) и петият по големина производител на подкиселени млечни продукти (7 %).

Ръстът на производството на мляко в ЕС спира през 2022 г.
4145
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини