Начало » Новини » Страната
14.11.2023 г.

Български проекти ще бъдат финансирани по екопрограмата LIFE

Биоразнообразие и енергийна ефективност
Български проекти ще бъдат финансирани по екопрограмата LIFE

Големи колонии с лешояди кръжат над Арда край село Маджарово Снимка: sinor.bg

Европейската комисия одобри днес финансиране за 171 нови проекти по програмата LIFE за околна среда и климат на обща стойност над 396 милиона евро. Пет от тези проекти са български и се отпускат в следните направления - природа и биоразнообразие, кръгова икономика и качество на живот, смекчаване на последиците от климатичните промени и преход към чиста енергия.

Първият български проект е за възстановяване на брадатия лешояд и укрепване на успешно възстановената популация на черния лешояд в България (Bearded Vulture LIFE). С него ще бъдат надградени резултатите от предишни проекти по LIFE в България с цел възстановяване на ареала на брадати и черни лешояди на Балканите чрез стратегическо повторно въвеждане на автохтонни популации, което ще помогне за възстановяване на генетичния поток между Западна Европа, Африка и Азия.

За възстановяване на популацията на черния лешояд в Източните Родопи 

Вторият проект е за прилагаен на холистичен подход за управление на отпадъците в прехода към кръгова икономика (LIFE HA2WASTE). С този проект ще се използва новаторски подход за управление на отпадъците в отговор на амбициозните цели, поставени от политиките за кръгова икономика и управление на отпадъците на ЕС и България. Консорциумът ще работи по управление на битовите отпадъци, при които има депониране. Проектът има за цел да покаже как традиционното изхвърляне на отпадъци в България може да бъде заменено с нови схеми за събиране и рециклиране на отпадъци от врата до врата. Ще се предоставя пряка подкрепа на общини, заинтересовани страни и граждани, които ще бъдат запознати с устойчивото потребление, превенцията и разделното събиране на отпадъците. Ще се насърчават устойчивото потребление и разделното събиране на отпадъци с участието на местните власти, бизнеса и гражданите.

Третият проект е за финансови схеми за предоставяне на иновации в енергийното обновяване (INSPIRenov). Екипът на проекта създава инструменти в подкрепа на финансовите механизми за обновяване на жилищни сгради и Националния фонд за декарбонизация. Тези стратегии за обновяване за постигане на енергийна ефективност, съчетани с подходящи финансови продукти, напълно отговарят на ангажиментите по линия на ЕС.

Четвъртият проект е за предоставяне на непрекъснати услуги за ефективно обновяване на жилищата за постигане на енергийна ефективност (SHEERenovPlus). Екипът на проекта предлага практическа реализация на предварително разработения модел за цялостно обновяване на дома и цели да даде тласък на мащабното енергийно обновяване в жилищния сектор. Освен София, още пет големи града ще бъдат включени в проекта, получил институционална подкрепа от министерства, държавни агенции, общини и професионални сдружения.

Петият проект е за откриване на Център за услуги за сътрудничество между заинтересованите страни и платформа за ускорено обновяване на домове в област Пловдив (MultiHome). Проектът цели да ускори жилищното обновяване в Пловдивска област чрез създаване на център за услуги и специализирана платформа, като е  включено сътрудничество с местни власти, собственици на жилища, доставчици на ремонтни услуги и финансови органи. Предвидени са също обмяна на знания и популяризиране на модерни решения за обновяване. Проектът ще постигне значителни икономии на енергия, намаляване на въглеродните емисии и инвестиции.

Програмата LIFE функционира от 31 години и досега е съфинансирала над 6 000 проекти, които допринасят за постигането на целите на Европейския зелен пакт. Европейската комисия увеличи финансирането за програмата с почти 60% за периода 2021-2027 г., с което то достигна 5.43 милиарда евро. Безвъзмездните средства, финансирани по LIFE, се управляват от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).

Български проекти ще бъдат финансирани по екопрограмата LIFE
2738
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
ДФЗ с важна новина за процедурите по ПМС 160
ДФЗ изплати над 3 млн. лева по рибарската програма 2014-2020 г. през февруари
Плюс план за действие за над 140 милиона евро до 2030 година
Хърватия ще развива млечния сектор с програма за близо 600 милиона евро
51 бенефициери получиха близо 2 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.
Годишната програма на браншовия съюз
Преработвателите на зеленчуци с активна кампания за привличане на кадри през 2024 г.
ДФЗ
От 8 до 22 февруари се отваря нов прием по пчеларската програма
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини