Начало » Новини » Страната
14.11.2023 г.

Български проекти ще бъдат финансирани по екопрограмата LIFE

Биоразнообразие и енергийна ефективност
Български проекти ще бъдат финансирани по екопрограмата LIFE

Големи колонии с лешояди кръжат над Арда край село Маджарово Снимка: sinor.bg

Европейската комисия одобри днес финансиране за 171 нови проекти по програмата LIFE за околна среда и климат на обща стойност над 396 милиона евро. Пет от тези проекти са български и се отпускат в следните направления - природа и биоразнообразие, кръгова икономика и качество на живот, смекчаване на последиците от климатичните промени и преход към чиста енергия.

Първият български проект е за възстановяване на брадатия лешояд и укрепване на успешно възстановената популация на черния лешояд в България (Bearded Vulture LIFE). С него ще бъдат надградени резултатите от предишни проекти по LIFE в България с цел възстановяване на ареала на брадати и черни лешояди на Балканите чрез стратегическо повторно въвеждане на автохтонни популации, което ще помогне за възстановяване на генетичния поток между Западна Европа, Африка и Азия.

За възстановяване на популацията на черния лешояд в Източните Родопи 

Вторият проект е за прилагаен на холистичен подход за управление на отпадъците в прехода към кръгова икономика (LIFE HA2WASTE). С този проект ще се използва новаторски подход за управление на отпадъците в отговор на амбициозните цели, поставени от политиките за кръгова икономика и управление на отпадъците на ЕС и България. Консорциумът ще работи по управление на битовите отпадъци, при които има депониране. Проектът има за цел да покаже как традиционното изхвърляне на отпадъци в България може да бъде заменено с нови схеми за събиране и рециклиране на отпадъци от врата до врата. Ще се предоставя пряка подкрепа на общини, заинтересовани страни и граждани, които ще бъдат запознати с устойчивото потребление, превенцията и разделното събиране на отпадъците. Ще се насърчават устойчивото потребление и разделното събиране на отпадъци с участието на местните власти, бизнеса и гражданите.

Третият проект е за финансови схеми за предоставяне на иновации в енергийното обновяване (INSPIRenov). Екипът на проекта създава инструменти в подкрепа на финансовите механизми за обновяване на жилищни сгради и Националния фонд за декарбонизация. Тези стратегии за обновяване за постигане на енергийна ефективност, съчетани с подходящи финансови продукти, напълно отговарят на ангажиментите по линия на ЕС.

Четвъртият проект е за предоставяне на непрекъснати услуги за ефективно обновяване на жилищата за постигане на енергийна ефективност (SHEERenovPlus). Екипът на проекта предлага практическа реализация на предварително разработения модел за цялостно обновяване на дома и цели да даде тласък на мащабното енергийно обновяване в жилищния сектор. Освен София, още пет големи града ще бъдат включени в проекта, получил институционална подкрепа от министерства, държавни агенции, общини и професионални сдружения.

Петият проект е за откриване на Център за услуги за сътрудничество между заинтересованите страни и платформа за ускорено обновяване на домове в област Пловдив (MultiHome). Проектът цели да ускори жилищното обновяване в Пловдивска област чрез създаване на център за услуги и специализирана платформа, като е  включено сътрудничество с местни власти, собственици на жилища, доставчици на ремонтни услуги и финансови органи. Предвидени са също обмяна на знания и популяризиране на модерни решения за обновяване. Проектът ще постигне значителни икономии на енергия, намаляване на въглеродните емисии и инвестиции.

Програмата LIFE функционира от 31 години и досега е съфинансирала над 6 000 проекти, които допринасят за постигането на целите на Европейския зелен пакт. Европейската комисия увеличи финансирането за програмата с почти 60% за периода 2021-2027 г., с което то достигна 5.43 милиарда евро. Безвъзмездните средства, финансирани по LIFE, се управляват от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).

Български проекти ще бъдат финансирани по екопрограмата LIFE
2453
 

Последни материали
Виж
Другата седмица предстои нова среща в земеделското министерство
Продължаващите протестите фермери и министър-председателят не стигнаха до договорености
Следващите приеми, които залага МЗХ, са за млади, малки, нови фермери и организации на производители
МЗХ обсъди с бранша бележките на ЕК по първото изменение на Стратегическия план 2023-2027 г.
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Министър Вътев: Науката трябва да присъства в политиката и земеделието на Балканите
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Местната царевица струва двойно по-скъпо след миналогодишната суша
Индонезия увеличава вноса на фуражна пшеница от Черноморския регион
Свързани материали
Виж
Плюс план за действие за над 140 милиона евро до 2030 година
Хърватия ще развива млечния сектор с програма за близо 600 милиона евро
51 бенефициери получиха близо 2 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.
Годишната програма на браншовия съюз
Преработвателите на зеленчуци с активна кампания за привличане на кадри през 2024 г.
ДФЗ
От 8 до 22 февруари се отваря нов прием по пчеларската програма
Догодина започва нов по оперативната програма за околната среда
Залесиха 1000 декара в североизточна България по проект
Консултативен съвет по рибни продукти и аквакултури
Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини