Начало » Новини » Страната
07.11.2023 г.

И земеделците могат да участват в общности за ВЕИ

Нови политики
И земеделците могат да участват в общности за ВЕИ

Снимка: Министерство на енергетиката

Министерството на енергетиката е инициирало изменения в двата основни закона - за енергията от възобновяеми източници и за енергетиката. Промените съдържат конкретни предложения за въвеждане на нови пазарни участници като активни потребители, граждански и енергийни общности, общности за възобновяема енергия и други. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на конференцията на тема „Децентрализирано снабдяване с ВЕИ енергия. Опитът на Германия и възможностите в България“, която се проведе в София.

Целта на държавата е да осигури децентрализирано снабдяване с възобновяема енергия, което би подобрило конкурентоспособността на българската икономика, за осигуряване на постоянни и стабилни доставки на енергия за гражданите и бизнеса.

Министерството на енергетиката мобилизира съществен финансов ресурс в подкрепа на общините за изпълнение на редица проекти, които са свързани с оползотворяване на възобновяема енергия, отбеляза Ива Петрова. По нейните думи, в рамките на управлявани от Министерството програми, са подкрепени пилотни проекти на общините за сгради с нулево потребление, както и такива, които водят до съществено спестяване на енергия в уличното осветление и за оползотворяване на геотермална енергия в общински сгради - училища, ясли, детски градини.

В изказването си пред участниците във форума Ива Петрова изтъкна още, че в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021 - 2030 г. има ясна цел за 27 процента дял от възобновяемата енергия в крайното потребление до 2030 година.  "Тази цел в момента е в процес на актуализация в контекста на повишена амбиция на европейско и национално равнище", допълни заместник-министърът като отбеляза, че критичен участник в нейното постигане са общините и активните потребители.

За нас е от изключителна важност да бъдат създадени подходящи условия и възможности за насърчаване на съвместни бизнесдейности между български и германски компании и институции в тази област, каза още заместник-министър Петрова. Акцент бе поставен и върху активното сътрудничество между България и Германия в областта на енергетиката, както на институционално, така и на корпоративно равнище. Германия е важен енергиен партньор на България и има редица германски енергийни компании, които развиват успешен бизнес в страната ни, заяви Ива Петрова и подчерта значението на Германо-българската индустриално-търговска камара за задълбочаването на сътрудничеството между двете страни.

Организатор на международния форум събитие е Германо-Българската индустриално-търговска камара в партньорство с Die energiewaechter GmbH, което предоставя възможност за срещи между български и германски експерти и  компании, предлагащи ефективни решения за децентрализирано снабдяване с енергия от ВЕИ в индустрията, селското стопанство и общините. Конференцията се провежда в рамките на „Експортната инициатива Енергия“ на германското Федерално министерство на икономиката и опазването на климата.

И земеделците могат да участват в общности за ВЕИ
2260
 

Последни материали
Виж
График на информационната кампания за директни плащания 2024
Дохранване на млечните крави на зелена паша през май
Русия увеличи износа на маслодаен лен за Полша, Белгия, Сърбия и Беларус
Цифровизация
Японски вносител на препарати поръча на българи да внедрят новата й ERP система
Решения на Министерския съвет
Планът по заетостта осигурява заплати на 10 хиляди безработни, наети от бизнеса
Вижте основните доставчици
Русия продължава да внася милиони яйца
Свързани материали
Виж
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Ценни съвети
Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките
Министерство на енергетиката
До седмици започва приемът на проекти за ВЕИ и акумулаторни системи по плана за устойчивост
Закона за местните данъци и такси
Сгради с почти нулево потребление на ток няма да плащат местни данъци
Важно!
Еврокомисията: До 2030 г. мощностите за вятърна енергия да се увеличат над 2 пъти
Приети са два акта към евродиректива
ЕК определи правила за водорода от възобновяеми източници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини