На 26 октомври в Брюксел беше проведена конференция „Бъдещето на храните”, организирана от Европейския институт за иновации и технологии в храните EIT Food. Като официален представител за България в EIT Food Аграрният университет в Пловдив беше представен от заместник-ректора по научна и проектна дейност проф. д-р Владислав Попов.
Конференцията създаде уникална възможност за най-голямата хранителна общност в света да вдъхнови политиците чрез споделяне на опит, бизнес казуси и конкретни препоръки за това как заедно можем да направим промяна, за да трансформираме нашите хранителни системи.
Със своя богат опит в развитието на иновациите, внедряването им в агро-хранителната система и предоставянето на редовна обратна връзка към политическите институции EIT Food спомага за оформянето на по-устойчива и прозрачна система, от която се нуждае света.
Основен лектор на конференцията беше българският еврокомисар Илиана Иванова. В изказването си тя поясни каква подкрепа оказва Европейската комисия в направленията иновации, образование и научни изследвания. Иванова посочи като пример инициативата на Европейската комисия „Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи“ и нейното официално стартиране, проведено на 13 октомври в Аграрен университет- Пловдив, като полезен инструмент за укрепване на регионалната иновационна екосистема в Европа в рамките на Новата европейска програма за иновации.
Комисар Иванова обърна особено внимание на ролята на образованието в процеса и подчерта значимостта на европейските университетски алианси, позовавайки се на първия "зелен" алианс UNIgreen за сплотяването на европейското образователно пространство и зелените политики на ЕС. UNIgreen e първият алианс в Европа по аграрни, биотехнологични и природни науки, който обединява осем университета, а Аграрен университет- Пловдив е партньор в него.
Проф. д-р Владислав Попов, управител на EIT Food Хъб България, проведе среща с комисар Иванова, на която е изразена благодарност за подкрепата към европейската научно-изследователска и иновационна екосистема. Двамата обсъдиха ключовите моменти от конференцията „Регионални иновационни долини за биоикономика и хранителни системи“, която се проведе в Аграрен университет-Пловдив, както и бъдещите възможности за развитие на научно-изследователска и иновационна екосистема в България.