Начало » Важно за фермера » Гори и екология
25.09.2023 г.

ЕК обяви победителите в конкурса за биологични продукти

Във второто издание на наградите на ЕС
ЕК обяви победителите в конкурса за биологични продукти

Европейската комисия обяви днес осемте победители във второто издание на Европейските награди за биологични продукти. Тазгодишните победители  са осигурили отлични постижения по веригата на биологичната стойност в Европейския съюз. Наградите на ЕС отбелязват и честването на Европейския ден на биологичните продукти – инициатива, започната от Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия през 2021 г.

През тази година са представени близо 100 кандидатури от цяла Европа, като са избрани 24 кандидати от 11 държави-членки на ЕС. Наградите са в 7 категории, като се връчват 8 индивидуални награди за отлични, иновативни, устойчиви и вдъхновяващи проекти, създаващи истинска добавена стойност за биологично производство и консумация. Конкурсът се организира от Европейската комисия, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, браншовата асоциация"Копа-Коджека" и IFOAM Organics Europe с подкрепата на Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Тазгодишните победители са:

1. Най-добър биологичен фермер (жена) е Клара Бенито Пачеко от Испания, която управлява обширна биологична ферма за кози, хранени изключително с местна трева. Нейното свободно пасящо екологично стадо допринася за биоразнообразието в ЕС. Благодарение на технологиите за виртуални огради и използването на GPS нашийници възрастните животни могат да пасат свободно, тъй като вече не са необходими физически огради, което допринася за увеличаването на количеството задържан въглерод в пасищата.

2. Най-добър биологичен фермер (мъж) е Томас Мосхос от Гърция, който заедно с брат си управлява семейна биологична животновъдна ферма в Кастория, специализирана в отглеждането на овце и производството на млечни продукти. Той прилага нови методи на земеделие, подобрявайки почвата и кръговрата на вещедтвата, което на свой ред води до по-високо ниво на биологични вещества в почвата и на добивите.

3. Най-добрият биологичен регион е Бургенланд в Австрия, който се е превърнал в модел за подражание на сцената на биологичното преобразуване благодарение на научното прилагане на стратегията "Bioland Burgenland". Стратегията има за цел не само да увеличи дела на земеделската земя, обработвана по биологичен начин, до 50% до 2030 г., но и да подобри цялата верига за доставки на биологични продукти, включително за регионалните столове, бюфети и училища.

4. Най-добрият биологичен град е Виена. Австрийската столица произвежда биологични селскостопански продукти за жителите си от своите 44 хил. хектара гори и земеделска земя в рамките на  широкообхватната си концепция за биологично производство "От фермата до трапезата". Благодарение на тази инициатива местната икономика крепне чрез регионалната верига за стойност, която осигурява поддръжка на устойчиво земеделие и режимите на хранене.

5. Най-добрият биологичен регион е Иданха-а-Нова в Португалия. Екорегионът е най-голямата площ земеделска земя за биологично земеделие в страната, подкрепяща проекти, които укрепват късите вериги на доставки и увеличават предлагането на биологични продукти.

6. Най-доброто малко и средно предприятие за преработка на биологични храни е „Веселата мелница" (The Merry Mill) от Викарстаун, графство Лийш, Ирландия. Семейната биологична ферма произвежда гама от органични храни без глутен в затворена система. За да управлява целия процес от началото до края и да гарантира, че няма кръстосано замърсяване с други зърна, фирмата е построила първата в Ирландия мелница за биологичен овес без глутен.

7. Най-добрият биологичен търговец на дребно е "Гут Вулксфелде" (Gut Wulksfelde) от Тангщед, Хамбург, Германия. Компанията управлява селскостопански магазин с площ от 600 квадратни метра, продаващ продукти от собствената си биологична ферма с площ от 450 хектара и над 50 вида зеленчуци. Освен че продава над 8000 биологични хранителни продукта, магазинът разполага с пекарна и ресторант, награден със зелена звезда на „Мишлен”.

8. Най-добрият биологичен ресторант/услуга за храна е Луфтбург - Коларик (Luftburg - Kolariks Freizeitbetriebe GmbH) във Виена, който е най-големият напълно сертифициран биологичен ресторант в света с екологична и социална устойчивост в основата на неговата философия. Носител на няколко австрийски награди, той използва възобновяема енергия и има за цел да минимизира въздействието си върху околната среда, доколкото е възможно.

Биологичното земеделие е сред успешните истории на земеделието в ЕС, категорични са от ЕК. То е привлекателен сектор за земеделските стопани в общността, осигурявайки екологични, икономически и социални ползи. Поради това насърчаването на биологичното производство също е важна характеристика на Европейския зелен пакт, стратегията "От фермата до трапезата" и стратегията за биоразнообразие. Следвайки Плана за действие на ЕС за развитие на биологичното производство, приет през 2021 г., ЕК работи за по-нататъшно насърчаване на ползите от биологичното производство.

Делът на земеделската земя в ЕС за биологично земеделие вече се е увеличил с над 50% през периода 2012-2020 г., с годишен ръст от 5,7%. В настоящата Обща селскостопанска политика (ОСП) всичките 27 стратегически плана включват финансиране в подкрепа на биологичното земеделие. На ниво ЕС се очаква около 10% от общата земеделска площ да получи подкрепа от ОСП за биологично земеделие през 2027 г., което е удвояване в сравнение с 2020 г. Тази подкрепа заедно с мерки за насърчаване на допълнителни инвестиции в биологично земеделие ще играят важна роля за постигане на целта на ЕС за заемане на поне 25% от общата земеделска площ с биологично земеделие.

ЕК обяви победителите в конкурса за биологични продукти
2789
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини