Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2023 г.

Синдром на котешко лице при доматите

Синдром на котешко лице при доматите

Синдромът на котешко лице (Catfacing) e физиологичен проблем, характерен за доматите. Характеризира се със силно деформиращия си ефект и бързина на развитие. Носи името си от формата на „котешко лице“, която придобиват плодовете. Деформацията настъпва директно върху плодовете и засяга само тях. Стъблата и листата не се деформират. Аномалното развитие на тъканта засяга плодниците, причинявайки неправилна форма на цветовете, а впоследствие и на плодовете.

Признаци на синдрома котешко лице

Синдромът котешко лице причинява издутини, пукнатини и некротична тъкан под формата на кръгове или ленти върху все още зелените домати. Унищожаването на част от клетките е причината за силно изразената деформация на плодовете и неправилното им развитие до настъпване на тяхната зрелост. Засегнатите плодове не променят вкуса си и са годни за консумация, но вкорковяването на тъканта може да обхване голяма част от пулпа и да причини сериозни щети.

Причини за появата на котешко лице при доматите

Една от причините се корени в сортовите особености. Синдромът се проявява върху едроплодните индетерминантни сортове домати. Дребноплодните дерминантни сортове не страдат от подобни изменения.

Друга много важна причина са резките температурни промени, когато топлите дни отстъпват място на студените нощи. Особено трудно е да се защитят доматите, когато цветните пъпки вече са се появили на растенията, а термометърът показва +15 градуса по Целзий или по-малко. Получава се непълно опрашване, водещо до деформация на завръзите, която се мултиплицира в последващото им развитие.

Излишъкът от азот също е опасен. Внасянето на органични вещества в неограничени количества при отглеждането на домати е много лоша идея. Първоначално растенията наистина ни радват с външния си вид – гъста, тъмнозелена и буйна надземна част, но това води до различни негативни последици. Пожълтяване, увяхване и падане на листата, изгаряния по краищата и върховете на листните пластини, черни гниещи корени и др. Деформираните плодове са в изобилие, включително и такива с „котешко лице“.

Ако в началото на вегетацията се появят признаци на азотно изгаряне на растенията, измиването на излишния азот от почвата е задължително. Прави се влагозарядно поливане в продължение на 5-7 дни, за да може излишъкът да премине към по-дълбоките почвени слоеве. Поливането се прави сутрин, така че да може до вечерта почвата да изсъхне и корените да не останат във вода цяла нощ. Истина е, че заедно с азота се измиват и други необходими хранителни вещества, което изисква листно подхранване.

След поливане е добре почвата да се мулчира с дървесни стърготини с дебелина около 3 см, оставяйки 5-7 см свободна почва около растенията. Мулчът ще изтегли бавно азота от почвата и ще блокира изпарението на влагата. Може да засадим и подходящи растения (броколи и др.) около доматите, които активно консумират азот от почвата.

В допълнение, синдромът на котешко лице може да се появи и след агресивно подрязване, както и след увреждане на растенията с хербициди. Една от причините са трипсите и доматената листна въшка.

За предотвратяване появата на синдрома е необходимо да спазваме следните агротехнически правила при отглеждане на доматите:

1. Засаждане на доматите на постоянно място тогава, когато дневните и нощните температури надхвърлят +15 градуса, а почвата е достатъчно топла.

2. Умерено и поетапно подрязване на индетерминантните сортове домати, защото силното шоково състояние води до синдром на котешката глава.

3. Правилно дозиране на използваните органични и минерални торове, съдържащи азот.

Аналогични деформации се наблюдават и при ягодите, но причината е дефицит на бор или населяване с миризливки. Когато насекомите пробият растящите плодове, тъканта в областта, където се хранят, спира да расте.

 

Синдром на котешко лице при доматите
21383
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини