Начало » Новини » Света
07.09.2023 г.

Цифровият преход е зависим от разликите във възможностите на малките и големи стопани и държави

Според заместник-министъра на земеделието и храните Александър Йоцев
Цифровият преход е зависим от разликите във възможностите на малките и големи стопани и държави

Снимка: МЗХ

Основно предизвикателство пред осъществяването на цифровата трансформация в аграрния сектор са големите различия във възможностите на малките и големите стопанства, както и различната степен на дигитализация в отделните държави членки. Затова най-значимите шансове за постигане на така необходимия баланс между производство на достатъчно по количество и качество храна за потребителите и същевременно изпълнение на целите на ООН за устойчиво развитие са свързани с ускорено и широко навлизане в земеделската практика на иновациите и цифровите технологии. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев в изказването си на тема: „Иновативен агрохранителен сектор за продоволствена сигурност и защита на климата“ по време на участието си в 32-рото издание на икономическия форум, който се проведе в град Карпач, Полша, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието и храните.

Именно инвестирането в знания, иновации и обучение дават на фермерите инструментите, от които те се нуждаят, за да увеличат производителността си и да бъдат устойчиви и конкурентни, посочи заместник-министърът.

България счита, че на национално ниво в земеделието подходящ инструмент за зеления преход е увеличаването на дела на площите под биологично производство и преминаването към него. Съществува потенциал и за използване на инструментите и схеми за въглеродна сертификация при земеделското производство. Добра възможност за принос към този преход е подобряване устойчивостта и разнообразието на късите вериги на доставка, които имат редица социално-икономически и екологични ползи. Важен принос за засилване на интереса на земеделските производители към научните достижения и иновациите имат финансовите стимули за инвестиции в иновационни практики и технологии, смята Йоцев.

Той посочи, че за да се увеличи приносът на сектора към зеления преход трябва да бъде осигурена подкрепа за него по системен начин за по-бързото и достъпно навлизане на биоикономиката в сектора, както и да се работи за подобрение на производствените процеси и общото управление на хранителните отпадъци за по-добра ресурсна ефективност и значително намаляване на въглеродните емисии.

Общите предизвикателства, пред които сме изправени в настоящите времена, показват необходимостта от едно още по-тясно сътрудничество и разбирателство между народите в Европа. В съвременните условия на глобализация и увеличаващо се световно население, ролята на земеделското производство като важен икономически, социален и политически фактор в областта на продоволствената сигурност е огромна и продължава да нараства, обобщи заместник-министърът.

В рамките на форума заместник-министър Йоцев се срещна с министъра на земеделието и селските райони на Република Полша Роберт Телус и министъра на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Република Молдова Владимир Боля. На срещите бяха обсъдени теми от взаимен интерес във връзка със сътрудничеството в областта на земеделието и храните.

Икономическият форум е най-голямата и важна икономическа платформа в Централна и Източна Европа за обмен на мнения и идеи по най-наболелите за региона икономически и политически теми. През тази година форумът премина под наслов „Нови ценности за Стария континент – Европа на прага на промяната“ с над 300 събития в съпътстващата програма с участието на лидери от политиката, икономиката, местната власт, науката и културата от над 60 държави. Последно участие на България в престижния форум е било през 2019 г.

Цифровият преход е зависим от разликите във възможностите на малките и големи стопани и държави
2221
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Фермерите трябва да получат достатъчни компенсации за допълнителните си усилия за зелен преход
ДФЗ
Преведени са 70 млн. лева преходна помощ за тютюнопроизводителите
Очаква се изплащането
Утвърдени са 54,6 млн. лева по преходните помощи за говеда, овце и кози
Нормативни промени
Проверките за преходната помощ, заявена преди 2023 г., стават по стария ред
Фонд „Земеделие”
За преходния период има над 1,5 милиарда лева, от които едва ли ще се усвоят и 50 на сто
Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини