Начало » Новини » Страната

Иновациите и зеленият преход – фокус на срещата на земеделските министри на ЕС в Копенхаген

Неформална среща
Синор.БГ / 10.09.2025 г.
Иновациите и зеленият преход – фокус на срещата на земеделските министри на ЕС в Копенхаген

Снимка: МЗХ

„Въвеждането на нови технологии е ключов фактор към продоволствена сигурност и устойчиво земеделие.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева по време на неформално заседание на Съвета по земеделие и рибарство на ЕС в Копенхаген. Темата е „Подобряване на конкурентоспособността и ускоряване на зеления преход на европейската хранително-вкусова промишленост".

Според Василева безопасността на храните е основен приоритет в условията на климатични, демографски и социално-икономически промени през последните години. В тази връзка устойчивото и екологично производство изисква целенасочени инвестиции, научни изследвания и регулаторни промени, които улесняват достъпа до иновации по цялата агрохранителна верига. По думите й, политиката на подкрепа трябва да се съсредоточи и върху подобряване на пазарната инфраструктура в селските райони, улесняване на достъпа до финансиране, както и повишаване на ефективността на хранителната промишленост. „Това може да бъде постигнато чрез насърчаване на дигитализацията и автоматизацията в предприятията“, каза още тя. Заместник-министър Василева подчерта нуждата от инвестиции, включително чрез скъсяване на веригите на доставка, прилагане на технологии за намаляване на отпадъци по цялата хранителна верига и подкрепа за местното производство.

Повишаването на знанията и уменията на фермерите чрез обучения, е ключово за прилагане на устойчиви практики и за постигане на климатичните цели. „Необходимо е да се обърне специално внимание на информираността и доверието на потребителите, като бъдат организирани информационни кампании, насочени към нови храни, устойчиво хранене и етикетиране“, уточни заместник-министър Василева. Тя посочи, че инвестициите в биотехнологии са стратегически инструмент за зеления преход и балансирано развитие на икономическата, социалната и екологичната устойчивост в ЕС.

В контекста на реформата на Общата селскостопанска политика Василева отбеляза необходимостта от опростена и стабилна регулаторна рамка за гарантиране на последователност при прехода, без резки промени на правилата, които биха създали несигурност за земеделските производители.“

Тя допълни, че трябва да се насърчава обменът на опит и добри практики между различните държави членки чрез създаване на платформи за сътрудничество и споделяне на знания.

Заместник-министър Василева определи планирания европейски регламент за биотехнологиите като важна крачка напред, но изтъкна, че успехът му зависи от ясна регулация, бързо прилагане и привличане на „толерантен към риска“ капитал, за да се преодолее недостигът на инвестиции в ранните етапи на биотехнологичните предприятия.

Иновациите и зеленият преход – фокус на срещата на земеделските министри на ЕС в Копенхаген
1787
 

Последни материали
Виж
БАБХ
По сигнал на данъчните е затворен незаконен месарски магазин на борса „Слатина“
366 000 българи са с МРЗ
България е първа в ЕС по дял на работници с минимална заплата
Плюсове и минуси
Могат ли да се смесват карбамид и меден сулфат при есенно пръскане?
Цените продължават да се понижават спрямо последните търгове за внос
Тунис закупи планираните 125 000 тона мека и 100 000 тона твърда пшеница
САЩ постигнаха нови споразумения за износ на земеделски продукти с Салвадор, Аржентина, Еквадор и Гватемала
Най-голям ръст на разходите за догодина
Щатните бройки към МЗХ са 7 680, пише в проектобюджета за 2026 г.
Свързани материали
Виж
Насоки за кандидатстване
Със 107 точки за проект на оперативна група гарантирано сте одобрен
МЗХ
Започва прием на проекти за иновации с бюджет от 30 млн. евро
МЗХ публикува за обществено обсъждане условията за проекти за иновации по Стратегическия план
МЗХ
Нов шанс за иновации в земеделието - прием на проекти по ЕПИ
България целенасочено инвестира в модернизацията на фермите
Иновациите и дигитализацията са водещи в изграждането на устойчиво земеделие
Предстоящо
Иновации в хранителната индустрия: Конференция в Пловдив на 16 октомври 2025
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини