В края на миналата седмица Аграрният университет в Пловдив е подготвил националната програма, по която България ще изпълнява целите на Стратегията „От фермата до трапезата”, разписани до 2030 г. Този документ се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост - Реформа С6.R1 „Актуализиране на стратегическата рамка на аграрния сектор“ по Компонент 6 „Устойчиво селско стопанство“. Проектопрограмата вече е качена на страницата на Министерството на земеделието и храните и по нея ще върви обществено обсъждане.
България залага 6 стратегически цели с разписани бюджети в размер на 4 546 436 504 лв. Ето и основните мерки, за които до 2030 г. ще бъде отпускана помощта.
Стратегическа цел 1: Осигуряване на устойчиво производство на храни с бюджет от 3 307 479 496 лв.
Фокусът е върху мерки, свързани с широко популяризиране и внедряване на земеделски практики, допринасящи за смекчаване изменението на климата и адаптиране към него;
* намляване на нетните емисии на парникови газове в атмосферата, еимитирани от различните селско стопански отрасли;
* повишаване на инвестиционната активност на земеделските стопанства насочена към опазаване на компоненетите на околната среда;
* намаляване на въглеродния отпечатък от дейността на земеделските стопанства.
Мерките от цел 2 - с бюджети и направления
* целеносочена политика за ускоряване експанзията на биологичното производство и площите, заети от земеделски култури Финансов план/ индикативен бюджет по стратегическата цел
В рамките на стратегическата цел са заложени общо 13 мерки, чрез реализирането на които се постига планираното смекчаване на последиците върху околната среда.
Стратегическа цел 2: Осигуряване на продоволствена сигурност е с бюджет от 1 113 504 804 лв.
Средствата ще се отпускат по 9 мерки, с които ще се изпълняват проекти, свързани с измененията на климата, загубата на биоразнообразие, които са заплаха за продоволствената сигурност.
С насърчаването на устойчиви практики на производителите на храни ще се укрепи продоволствената система, гъвкавост и сигурност. Фокусът е върху мерки, свързани с:
Използването на сортове земеделски култури и породи животни устойчиви към промените в климатичните условия;
* Намаление на употребата на химически вещества в земеделското производство;
* Ефективно управление на рисковете и нововъзникналите кризи в земеделието;
* Повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства и ефективно управление на техните ресурси;
* Насърчаване на производството, преработката и предлагането на биологични продукти на пазара;
* Подкрепа на научноизследователската дейност в областта на устойчивото произодство на храни.
Стратегическа цел 3: Стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни, търговия на едро, дребно, хотелиерство и хранителни услуги е с бюджет от 73 618 136 лв.
В рамките на стратегическата цел са заложени 6 мерки, чрез реализирането на които се постига планираното стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни и свързани индустрии.
Фокусът е върху мерки, свързани с:
* поддържане и използване на браншови стандарти за адаптиране и прилагане на добри практики в производството на храни;
* насърчаване на научните изследвания, иновации и трансфер на знания в областта на преработването и опаковането на храни;
* популяризиране на използването на защитени наименования за произход и защитени географски указания за храни с традиционен хакратер на производство в отделните региони на страната;
* създаване на условия за внедряване на принципите на кръговата икономика при преработката и търговията с храни
* насърчаване на сътрудничеството по веригата от стойности за устойчиви доставки на храни на местните пазари.
Стратегическа цел 4: Насърчаване на устойчивото потребление на храни и улесняване на преминаването към здравословни и устойчиви диети е с бюджет от 46 604 090 лв.
Тук ще се прилагат 9 мерки, целящи планирано насърачване на устойчивото потребление на здравословни храни и устойчиви диети.
Съвременният потребител има нужда да бъде информиран за предимствата на биологичните продукти и как чрез потребителският си избор въздейства на производствената система. Насърчаването на потреблението на храни произведени по отговорен начин ще подобри общественото благосъстояние.
Фокусът е върху мерки, свързани с:
* стимулиране потреблението на биологични хранителни продукти както от растителен, така и от животински произход;
* създаване на условия на прозрачност и проследимост на производството и доставката на хранителни продукти на пазара;
* създаване на навици в обществото за здравословно хранене и зрадославен начин на живот, чрез режима на хранене;
* промотиране предлагането на традиционни местни хранителни продукти;
* налагането на „зелени критерии“ при провеждането на обществени поръчки, свързани с доставката на храни
Стратегическа цел 5: Намаляване на загубите и разхищението на храни е с бюджет от 1 130 000 лв., които ще се отпускат за 5 мерки. Чрез тях се планира постепенно намаление на загубите на храни и хранителни отпадъци.
Стратегическа цел 6: Борба с измамите с храни по веригата за доставки на храни е с бюджет от 4 099 978 лв.
За първи път в национален документ се разписват извънредни средства, стимулиращи борбата с корупцията и със сивия сектор по хранителната верига. В мотивите е написано, че доверието на потребителите е важен двигател на потребителското поведение, ето защо е необходимо да се положат усилия за борба с измамите в хранителния сектор.
Фокусът е върху мерки, свързани с:
* създаване на условия за контрол по веригата от доставки, чрез дигитализация на процесите от фермата до трапезата;
* подобряване на контрола за прилагане на актуално законодателство с оглед спазаване на изискванията за биологично производство и ефективен контрол;
* засилване на контрола по веригата то доставки, особенно при производството и доставката на биологични продукти на пазара.
В рамките на стратегическата цел са заложени общо 4 мерки, чрез реализирането на които се планира постигане на ефективна борба с измамите с храни по веригата от доставки у нас.
(Очаквайте бюджетите по мерки)