Начало » Новини » Коментари

Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”

Обществено обсъждане
Синор.БГ / 29.08.2023 г.
Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”

sinor.bg

В края на миналата седмица Аграрният университет в Пловдив е подготвил националната програма, по която България ще изпълнява целите на Стратегията „От фермата до трапезата”, разписани до 2030 г. Този документ се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост - Реформа С6.R1 „Актуализиране на стратегическата рамка на аграрния сектор“ по Компонент 6 „Устойчиво селско стопанство“. Проектопрограмата вече е качена на страницата на Министерството на земеделието и храните и по нея ще върви обществено обсъждане.

България залага 6 стратегически цели с разписани бюджети в размер на  4 546 436 504 лв. Ето и основните мерки, за които до 2030 г. ще бъде отпускана помощта.  

Стратегическа цел 1: Осигуряване на устойчиво производство на храни с бюджет от 3 307 479 496 лв.

Фокусът е върху мерки, свързани с широко популяризиране и внедряване на земеделски практики, допринасящи за смекчаване изменението на климата и адаптиране към него;

* намляване на нетните емисии на парникови газове в атмосферата, еимитирани от различните селско стопански отрасли;

* повишаване на инвестиционната активност на земеделските стопанства насочена към опазаване на компоненетите на околната среда;

* намаляване на въглеродния отпечатък от дейността на земеделските стопанства.

Мерките от цел 2 - с бюджети и направления

* целеносочена политика за ускоряване експанзията на биологичното производство и площите, заети от земеделски култури Финансов план/ индикативен бюджет по стратегическата цел

В рамките на стратегическата цел са заложени общо 13 мерки, чрез реализирането на които се постига планираното смекчаване на последиците върху околната среда.

Стратегическа цел 2: Осигуряване на продоволствена сигурност е с бюджет от 1 113 504 804 лв.

Средствата ще се отпускат по 9 мерки, с които ще се изпълняват проекти, свързани с измененията на климата, загубата на биоразнообразие, които са заплаха за продоволствената сигурност.

С насърчаването на устойчиви практики на производителите на храни ще се укрепи продоволствената система, гъвкавост и сигурност. Фокусът е върху мерки, свързани с:

Използването на сортове земеделски култури и породи животни устойчиви към промените в климатичните условия;

* Намаление на употребата на химически вещества в земеделското производство;

* Ефективно управление на рисковете и нововъзникналите кризи в земеделието;

* Повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства и ефективно управление на техните ресурси;

* Насърчаване на производството, преработката и предлагането на биологични продукти на пазара;

* Подкрепа на научноизследователската дейност в областта на устойчивото произодство на храни.

Стратегическа цел 3: Стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни, търговия на едро, дребно, хотелиерство и хранителни услуги е с бюджет от 73 618 136 лв.

В рамките на стратегическата цел са заложени 6 мерки, чрез реализирането на които се постига планираното стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни и свързани индустрии.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* поддържане и използване на браншови стандарти за адаптиране и прилагане на добри практики в производството на храни;

* насърчаване на научните изследвания, иновации и трансфер на знания в областта на преработването и опаковането на храни;

* популяризиране на използването на защитени наименования за произход и защитени географски указания за храни с традиционен хакратер на производство в отделните региони на страната;

Още коментари за ПВУ

* създаване на условия за внедряване на принципите на кръговата икономика при преработката и търговията с храни

* насърчаване на сътрудничеството по веригата от стойности за устойчиви доставки на храни на местните пазари.

Стратегическа цел 4: Насърчаване на устойчивото потребление на храни и улесняване на преминаването към здравословни и устойчиви диети е с бюджет от 46 604 090 лв.

Тук ще се прилагат 9 мерки, целящи планирано насърачване на устойчивото потребление на здравословни храни и устойчиви диети.

Съвременният потребител има нужда да бъде информиран за предимствата на биологичните продукти и как чрез потребителският си избор въздейства на производствената система. Насърчаването на потреблението на храни произведени по отговорен начин ще подобри общественото благосъстояние.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* стимулиране потреблението на биологични хранителни продукти както от растителен, така и от животински произход;

* създаване на условия на прозрачност и проследимост на производството и доставката на хранителни продукти на пазара;

* създаване на навици в обществото за здравословно хранене и зрадославен начин на живот, чрез режима на хранене;

* промотиране предлагането на традиционни местни хранителни продукти;

* налагането на „зелени критерии“ при провеждането на обществени поръчки, свързани с доставката на храни

Стратегическа цел 5: Намаляване на загубите и разхищението на храни е с бюджет от 1 130 000 лв., които ще се отпускат за 5 мерки. Чрез тях се планира постепенно намаление на загубите на храни и хранителни отпадъци.

Стратегическа цел 6: Борба с измамите с храни по веригата за доставки на храни е с бюджет от 4 099 978 лв.

За първи път в национален документ се разписват извънредни средства, стимулиращи борбата с корупцията и със сивия сектор по хранителната верига. В мотивите е написано, че доверието на потребителите е важен двигател на потребителското поведение, ето защо е необходимо да се положат усилия за борба с измамите в хранителния сектор.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* създаване на условия за контрол по веригата от доставки, чрез дигитализация на процесите от фермата до трапезата;

* подобряване на контрола за прилагане на актуално законодателство с оглед спазаване на изискванията за биологично производство и ефективен контрол;

* засилване на контрола по веригата то доставки, особенно при производството и доставката на биологични продукти на пазара.

В рамките на стратегическата цел са заложени общо 4 мерки, чрез реализирането на които се планира постигане на ефективна борба с измамите с храни по веригата от доставки у нас.

(Очаквайте бюджетите по мерки)

Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”
6416
 

Последни материали
Виж
Приемът ще е 9-11 септември
Отворено е ново кандидатстване по схемите Училищен плод и Училищно мляко
Плащането ще е с редукция от 0,6%
Финансова помощ за свиневъдите: Подробности за втория транш
Реколтата, отчетена към септември 2025 г.
Статистиката отчете сривовете в овощарството за 2025 г.
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
Износът е за близо 22 млрд. евро, вносът за 17 млрд.
Стабилност на износа на селскостопански храни от ЕС през май 2025 г.: Тенденции и ключови пазари
Безапелационният победител Bunge ще достави планираните 125 000 тона
Меката пшеница поевтиня на международния търг за внос в Тунис
Свързани материали
Виж
Истории за успеха: „В. и Г.“ ООД инвестира в устойчиво земеделие
Испания увеличи до 19 милиона евро помоща за производителите на ядки
Засегнатите животни няма да се умъртвяват
Откриха огнище на болестта Син език в област Габрово
Кой стои зад стопанствата?
Свинеферма до Съединение с 2 лева капитал ще захранва с биогаз инсталация на бивш партньор
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Строи ферма с 500 животни
Известна мандра в Карловско увеличава стадото си с 500 дойни крави
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини