Начало » Новини » Коментари
29.08.2023 г.

Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”

Обществено обсъждане
Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”

sinor.bg

В края на миналата седмица Аграрният университет в Пловдив е подготвил националната програма, по която България ще изпълнява целите на Стратегията „От фермата до трапезата”, разписани до 2030 г. Този документ се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост - Реформа С6.R1 „Актуализиране на стратегическата рамка на аграрния сектор“ по Компонент 6 „Устойчиво селско стопанство“. Проектопрограмата вече е качена на страницата на Министерството на земеделието и храните и по нея ще върви обществено обсъждане.

България залага 6 стратегически цели с разписани бюджети в размер на  4 546 436 504 лв. Ето и основните мерки, за които до 2030 г. ще бъде отпускана помощта.  

Стратегическа цел 1: Осигуряване на устойчиво производство на храни с бюджет от 3 307 479 496 лв.

Фокусът е върху мерки, свързани с широко популяризиране и внедряване на земеделски практики, допринасящи за смекчаване изменението на климата и адаптиране към него;

* намляване на нетните емисии на парникови газове в атмосферата, еимитирани от различните селско стопански отрасли;

* повишаване на инвестиционната активност на земеделските стопанства насочена към опазаване на компоненетите на околната среда;

* намаляване на въглеродния отпечатък от дейността на земеделските стопанства.

Мерките от цел 2 - с бюджети и направления

* целеносочена политика за ускоряване експанзията на биологичното производство и площите, заети от земеделски култури Финансов план/ индикативен бюджет по стратегическата цел

В рамките на стратегическата цел са заложени общо 13 мерки, чрез реализирането на които се постига планираното смекчаване на последиците върху околната среда.

Стратегическа цел 2: Осигуряване на продоволствена сигурност е с бюджет от 1 113 504 804 лв.

Средствата ще се отпускат по 9 мерки, с които ще се изпълняват проекти, свързани с измененията на климата, загубата на биоразнообразие, които са заплаха за продоволствената сигурност.

С насърчаването на устойчиви практики на производителите на храни ще се укрепи продоволствената система, гъвкавост и сигурност. Фокусът е върху мерки, свързани с:

Използването на сортове земеделски култури и породи животни устойчиви към промените в климатичните условия;

* Намаление на употребата на химически вещества в земеделското производство;

* Ефективно управление на рисковете и нововъзникналите кризи в земеделието;

* Повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства и ефективно управление на техните ресурси;

* Насърчаване на производството, преработката и предлагането на биологични продукти на пазара;

* Подкрепа на научноизследователската дейност в областта на устойчивото произодство на храни.

Стратегическа цел 3: Стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни, търговия на едро, дребно, хотелиерство и хранителни услуги е с бюджет от 73 618 136 лв.

В рамките на стратегическата цел са заложени 6 мерки, чрез реализирането на които се постига планираното стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни и свързани индустрии.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* поддържане и използване на браншови стандарти за адаптиране и прилагане на добри практики в производството на храни;

* насърчаване на научните изследвания, иновации и трансфер на знания в областта на преработването и опаковането на храни;

* популяризиране на използването на защитени наименования за произход и защитени географски указания за храни с традиционен хакратер на производство в отделните региони на страната;

Още коментари за ПВУ

* създаване на условия за внедряване на принципите на кръговата икономика при преработката и търговията с храни

* насърчаване на сътрудничеството по веригата от стойности за устойчиви доставки на храни на местните пазари.

Стратегическа цел 4: Насърчаване на устойчивото потребление на храни и улесняване на преминаването към здравословни и устойчиви диети е с бюджет от 46 604 090 лв.

Тук ще се прилагат 9 мерки, целящи планирано насърачване на устойчивото потребление на здравословни храни и устойчиви диети.

Съвременният потребител има нужда да бъде информиран за предимствата на биологичните продукти и как чрез потребителският си избор въздейства на производствената система. Насърчаването на потреблението на храни произведени по отговорен начин ще подобри общественото благосъстояние.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* стимулиране потреблението на биологични хранителни продукти както от растителен, така и от животински произход;

* създаване на условия на прозрачност и проследимост на производството и доставката на хранителни продукти на пазара;

* създаване на навици в обществото за здравословно хранене и зрадославен начин на живот, чрез режима на хранене;

* промотиране предлагането на традиционни местни хранителни продукти;

* налагането на „зелени критерии“ при провеждането на обществени поръчки, свързани с доставката на храни

Стратегическа цел 5: Намаляване на загубите и разхищението на храни е с бюджет от 1 130 000 лв., които ще се отпускат за 5 мерки. Чрез тях се планира постепенно намаление на загубите на храни и хранителни отпадъци.

Стратегическа цел 6: Борба с измамите с храни по веригата за доставки на храни е с бюджет от 4 099 978 лв.

За първи път в национален документ се разписват извънредни средства, стимулиращи борбата с корупцията и със сивия сектор по хранителната верига. В мотивите е написано, че доверието на потребителите е важен двигател на потребителското поведение, ето защо е необходимо да се положат усилия за борба с измамите в хранителния сектор.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* създаване на условия за контрол по веригата от доставки, чрез дигитализация на процесите от фермата до трапезата;

* подобряване на контрола за прилагане на актуално законодателство с оглед спазаване на изискванията за биологично производство и ефективен контрол;

* засилване на контрола по веригата то доставки, особенно при производството и доставката на биологични продукти на пазара.

В рамките на стратегическата цел са заложени общо 4 мерки, чрез реализирането на които се планира постигане на ефективна борба с измамите с храни по веригата от доставки у нас.

(Очаквайте бюджетите по мерки)

Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”
5294
 

Последни материали
Виж
Ограничените запаси от миналия сезон вещаят проблеми с доставките
Времето проваля графика за засаждане на картофите в части от ЕС
От правителството изтъкват данни и оценки, анализатори виждат политически мотиви
Индия е отменила забраната за износ на кромид
Слънчогледовото поскъпна, докато соевото поевтиня
Египет закупи на търг над 100 000 тона растителни масла
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
Свързани материали
Виж
Case IH представи мобилното приложение FieldOps за управление на земеделските дейности
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Rabobank с умерено оптимистична прогноза за световната птицевъдна индустрия
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Обвиниха овцевъд за измама на Фонд „Земеделие”, заплашва го глоба
Правителството прие План за предотвратяване на разпространението на птичи грип в страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини