Начало » Новини » Коментари
29.08.2023 г.

Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”

Обществено обсъждане
Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”

sinor.bg

В края на миналата седмица Аграрният университет в Пловдив е подготвил националната програма, по която България ще изпълнява целите на Стратегията „От фермата до трапезата”, разписани до 2030 г. Този документ се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост - Реформа С6.R1 „Актуализиране на стратегическата рамка на аграрния сектор“ по Компонент 6 „Устойчиво селско стопанство“. Проектопрограмата вече е качена на страницата на Министерството на земеделието и храните и по нея ще върви обществено обсъждане.

България залага 6 стратегически цели с разписани бюджети в размер на  4 546 436 504 лв. Ето и основните мерки, за които до 2030 г. ще бъде отпускана помощта.  

Стратегическа цел 1: Осигуряване на устойчиво производство на храни с бюджет от 3 307 479 496 лв.

Фокусът е върху мерки, свързани с широко популяризиране и внедряване на земеделски практики, допринасящи за смекчаване изменението на климата и адаптиране към него;

* намляване на нетните емисии на парникови газове в атмосферата, еимитирани от различните селско стопански отрасли;

* повишаване на инвестиционната активност на земеделските стопанства насочена към опазаване на компоненетите на околната среда;

* намаляване на въглеродния отпечатък от дейността на земеделските стопанства.

Мерките от цел 2 - с бюджети и направления

* целеносочена политика за ускоряване експанзията на биологичното производство и площите, заети от земеделски култури Финансов план/ индикативен бюджет по стратегическата цел

В рамките на стратегическата цел са заложени общо 13 мерки, чрез реализирането на които се постига планираното смекчаване на последиците върху околната среда.

Стратегическа цел 2: Осигуряване на продоволствена сигурност е с бюджет от 1 113 504 804 лв.

Средствата ще се отпускат по 9 мерки, с които ще се изпълняват проекти, свързани с измененията на климата, загубата на биоразнообразие, които са заплаха за продоволствената сигурност.

С насърчаването на устойчиви практики на производителите на храни ще се укрепи продоволствената система, гъвкавост и сигурност. Фокусът е върху мерки, свързани с:

Използването на сортове земеделски култури и породи животни устойчиви към промените в климатичните условия;

* Намаление на употребата на химически вещества в земеделското производство;

* Ефективно управление на рисковете и нововъзникналите кризи в земеделието;

* Повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства и ефективно управление на техните ресурси;

* Насърчаване на производството, преработката и предлагането на биологични продукти на пазара;

* Подкрепа на научноизследователската дейност в областта на устойчивото произодство на храни.

Стратегическа цел 3: Стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни, търговия на едро, дребно, хотелиерство и хранителни услуги е с бюджет от 73 618 136 лв.

В рамките на стратегическата цел са заложени 6 мерки, чрез реализирането на които се постига планираното стимулиране на устойчиви практики за преработка на храни и свързани индустрии.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* поддържане и използване на браншови стандарти за адаптиране и прилагане на добри практики в производството на храни;

* насърчаване на научните изследвания, иновации и трансфер на знания в областта на преработването и опаковането на храни;

* популяризиране на използването на защитени наименования за произход и защитени географски указания за храни с традиционен хакратер на производство в отделните региони на страната;

Още коментари за ПВУ

* създаване на условия за внедряване на принципите на кръговата икономика при преработката и търговията с храни

* насърчаване на сътрудничеството по веригата от стойности за устойчиви доставки на храни на местните пазари.

Стратегическа цел 4: Насърчаване на устойчивото потребление на храни и улесняване на преминаването към здравословни и устойчиви диети е с бюджет от 46 604 090 лв.

Тук ще се прилагат 9 мерки, целящи планирано насърачване на устойчивото потребление на здравословни храни и устойчиви диети.

Съвременният потребител има нужда да бъде информиран за предимствата на биологичните продукти и как чрез потребителският си избор въздейства на производствената система. Насърчаването на потреблението на храни произведени по отговорен начин ще подобри общественото благосъстояние.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* стимулиране потреблението на биологични хранителни продукти както от растителен, така и от животински произход;

* създаване на условия на прозрачност и проследимост на производството и доставката на хранителни продукти на пазара;

* създаване на навици в обществото за здравословно хранене и зрадославен начин на живот, чрез режима на хранене;

* промотиране предлагането на традиционни местни хранителни продукти;

* налагането на „зелени критерии“ при провеждането на обществени поръчки, свързани с доставката на храни

Стратегическа цел 5: Намаляване на загубите и разхищението на храни е с бюджет от 1 130 000 лв., които ще се отпускат за 5 мерки. Чрез тях се планира постепенно намаление на загубите на храни и хранителни отпадъци.

Стратегическа цел 6: Борба с измамите с храни по веригата за доставки на храни е с бюджет от 4 099 978 лв.

За първи път в национален документ се разписват извънредни средства, стимулиращи борбата с корупцията и със сивия сектор по хранителната верига. В мотивите е написано, че доверието на потребителите е важен двигател на потребителското поведение, ето защо е необходимо да се положат усилия за борба с измамите в хранителния сектор.

Фокусът е върху мерки, свързани с:

* създаване на условия за контрол по веригата от доставки, чрез дигитализация на процесите от фермата до трапезата;

* подобряване на контрола за прилагане на актуално законодателство с оглед спазаване на изискванията за биологично производство и ефективен контрол;

* засилване на контрола по веригата то доставки, особенно при производството и доставката на биологични продукти на пазара.

В рамките на стратегическата цел са заложени общо 4 мерки, чрез реализирането на които се планира постигане на ефективна борба с измамите с храни по веригата от доставки у нас.

(Очаквайте бюджетите по мерки)

Над 4,54 млрд. лева са субсидиите по шест цели от стратегията „От фермата до трапезата”
5680
 

Последни материали
Виж
В стремежа си да догони водачите на пазара Сърбия и Полша
Украйна поставя нови рекорди в износа на замразени малини
Първата по рода си среща за млади фермери в България
Чрез иновации БАСФ планира до 2030 г. дигитализация върху 4 млрд. декара и 30% спад на вредните емисии
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница
Алжир е закупил малка част от планираните количества фуражна царевица
Правителството одобри промени в данъчните закони за 2025 г.
До 2030 г. корпоративният данък при de minimis ще продължи да бъде преотстъпван
Закон за храните
МС одобри промени за уреждане на продажбите на минерални води
Звено за анализи
В Пловдив ще отрият Институт за системни иновации в храните и виното
Свързани материали
Виж
Румънски фермери прибраха 2 милиона евро от фалшифициран проект за домати
С 6 милиарда долара Дания ще залеси 15% от земеделската земя
Технологични карти за животновъдство, как да изчислим разходите на стопанството
Свиневъди от Хърватска с измама получиха близо 5 милиона евро субсидия
Франция започна втора кампания за ваксинация на птици срещу грип
Обявени са европейските награди за биофермерите на 2024 г.
Австрийка беше избрана за най-добър биофермер в Евросъюза за 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини