Начало » Новини » Коментари
29.08.2023 г.

Близо 478 млн. лв. са субсидиите за инвестиции по стратегията „От фермата до трапезата”

Втора част от документа, представен за обществено обсъждане
Близо 478 млн. лв. са субсидиите за инвестиции по стратегията „От фермата до трапезата”

sinor.bg

В няколко поредни броя Синор.бг ще ви запознае с част от отделните мерки на Стратегията „От фермата до трапезата”, където до 2030 г. са планирани над 4,4 милиарда лева. Интерес безспорно представлява втората цел от стратегията, ориентирана към „Осигуряване на продоволствена сигурност”, където в мярка М2.6 ще се отпускат субсидии за „Инвестиции в земеделски стопанства за подкрепа на тяхната конкурентноспособност”. Бюджетът е за 477 989 816 и по предварителни сметки с него ще бъдат подпомогнати 1 100 земеделски стопанства.

Всичките 6 цели на стратегията - с бюджети

По подмярка М 2.1 „Подпомагане отглеждането на сортове, устойчиви към климатични условия чрез практики за интегрирано производство” ресурсът е за 137 965 539 лв., като целта е да се подпомогнат площи, върху които се отглеждат устойчиви сортове – до 2030 г. ще бъдат подпомогнати 4,140 млн. декара, или 414 000 ха.

По подмярка М 2.2 „Насърчаване намалението на употребата на продуктите за растителна защита и торове, в т.ч. за внедряване и усъвършенстване на методи за интегрирана борба срещу вредителите по растенията и растителните продукти” заделеният бюджет е 195 583 000 лв. С тези средства се предвижда да бъде намалено използването на тези химикали върху 18,09 процента от използваемата земеделска площ в България.

По подмярка М 2.3 „Дигитализация на процесите за проследяване употребата на продукти за растителна защита и торове“ по проект „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“ от НПВУ заделеният бюджет е за 1 494 565 лв. С тези средства ще се финансира изграждането на специален модул „Модул за употребата на продукти за растителна защита и торове чрез дигитализация на дневниците за тяхната употреба“, част от електронната сисема СЕУ на фонд „Земеделие”.

По подмярка М 2.4 „Дигитализация на процесите за проследяване употребата на антимикробни ветеринарномедицински продукти (ВМП)“ бюджетът отново е същия - 1 494 565 лв. С него ще бъде изграден нов „Модул за контрол на употребата на антимикробни ВМП” към системата на БАБХ.

По подмярка М 2.5 „Поддържане на система за ефективно управление на рискове и нововъзникнали кризи в аграрния отрасъл” бюджетът е 117 349 800 лв. Средствата ще отидат за осигуряване на сигурността по веригите за доставки. Предвижда се да бъдат подпомогнати 29,6% от стопанствата, като това ще се контролира освен от МЗХ също и от браншовите организации.

Бюджетът по подмярка М 2.7 „Инвестиции за преработка на селскостопански продукти, насочени към опазване на компонентите на околната среда, в т.ч. и за преработка на биологична продукция” е 174 188 156 лв. Планът е там да бъдат подпомогнати 144  земеделски стопани, като целта България да увеличи и площите си с биологична продукция, което е заложено и в другата стратегия – за развитие на биофермерството.

По подмярка М 2.8 „Стимулиране на предлагането и потреблението на биологични продукти” заделеният бюджет е 6 950 405 лв., като целта е да се стимулира консумацията на здравословни и чисти храни.

Средствата са разпределени за провеждане на 21 информационни кампании и за участие на биофермери в 21 изложения.

Последната подмярка от втората цел М 2.9 е за „Подкрепа на научноизследователска и развойна дейност в областта на устойчивите производствени методи, устойчивото производство на храни”. Субсидите по нея са 488 958 лв. и ще се вземат от Фонда за научни изследвания, Националния иновационен фонд и от европейски научни програми. Предвидено е да се подпомогнат 5 проекта на различни научни институти от ССА и от аграрни университети.

Близо 478 млн. лв. са субсидиите за инвестиции по стратегията „От фермата до трапезата”
7187
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини