Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.08.2023 г.

Можем да ускорим съзряването на пипера

За добра реколта
Можем да ускорим съзряването на пипера

sinor.bg

Пиперът е бавнорастяща, топлолюбива и светлолюбива култура.  Обича проветриви и слънчеви участъци, но всичко трябва да бъде умерено. Ако растенията са засадени на сенчести места, тогава развитието им ще се забави, както и съзряването на плодовете. Твърде високите температури и прекомерната светлина носят друг негативен ефект – ще доведат до слънчево изгаряне на пипера.

Ажурната сянка е по-добра от плътната, а подходящото засенчване и премахване на част от листата ще е от полза.

Важен показател е r температурата, чийто оптимален диапазон е 20-25 градуса по Целзий, като нощните не трябва да падат под 15 градуса, но да я регулираме при отглеждане на открито е невъзможно. Можем само да намалим стреса при сериозни температурни колебания с помощта на подходящи биопрепарати.

Значение на сортовите особености за узряването на пипера

Днес сортовото разнообразие е голямо, но районирането е решаващ фактор. Колкото по-ранен е сорта, толкова по-добре, защото ще има време да узрее добре. Ранните сортове узряват за 70-80 дни след засаждането, средно ранните за 90 дни, а късните след 130 или повече дни.

Важна особеност е продължителността на плододаване – колкото по-дълго дава плодове, толкова количеството им ще бъде по-голямо. Спазването на оптималните срокове за отглеждане на пипера също има голямо значение, предвид факта, че е бавнорастяща култура.

Формиране на пипера

Страничните разклонения могат сериозно да попречат на узряването на пипера. Колкото количеството им е по-голямо, толкова по-бавно ще се развиват и узряват плодовете, защото те отнемат част от хранителните вещества. Голяма част от тях трябва да бъдат премахнати.

Някои от цветовете също е важно да бъдат отстранени своевременно. Полезно е да се премахва първия цвят – той дава много голям плод, но отслабва цялото растение. Ако го отстраним – ще получим повече по-малки плодове, но по-късно, когато растенията вече са имали време да укрепнат. Имаме възможност да избираме, като се съобразим със сортовите особености, общото развитие и климатичните условия за отглеждане.

Поливане и подхранване на пипера

Честотата на поливане и количествата влага са важни фактори за развитието на пипера и узряването му, но се определят от конкретните метеорологични условия. За съхраняване на влагата се прилага мулчиране, а след поливане е необходимо разрохкване на почвата, което ще увеличи кислорода в нея.

Подхранването на пипера в този период на развитие е много важно, а калиевият сулфат и монокалиевият фосфат са отлично решение – 10-20 г на 10 л вода. Внасяне на хранителните вещества два пъти – през август и септември ще ускори съзряването. Това няма да доведе до натрупване на нитрати в чушките, но значително ще увеличи добивите и качествата им, включително вкусовите.

Как да ускорим съзряването на пипера на растенията и след прибирането му?

1. През септември, в зависимост от условията, трябва редовно да премахваме цветовете, тъй като плодовете вече нямат време да узреят преди настъпване на студеното време. От фазата на цъфтеж до началото на техническа зрелост, пиперът се нуждае средно от около 30 дни.

Фотосинтезата влияе върху добивите

2. Заедно с премахване на цветовете се прищипват и върховете на растенията.

3. Отстраняват се всички листа и колтуци до първото разклонение.

4. Отстраняват се всички странични разклонения, които са започнали сега да плододават и дори плодовете, които по преценка няма да имат време да достигнат техническа зрелост.

5. Подходящо подхранване (кореново или листно) за ускоряване на узряването с калиеви или калиево-фосфорни торове.

6. Тези чушки, които са достигнали техническа зрелост, могат да бъдат обрани и оставени за доузряване. Когато плодовете са получили характерния си зелен цвят и гланц и са престанали да растат, това показва, че са достигнали техническа зрелост. Ако искаме да се насладим напълно на вкуса на пипера, той трябва да придобие наситено червен, яркооранжев или яркожълт цвят – характерен за биологичната му зрелост.

Процесът на преминаване на пипера от техническа до неговата биологична зрелост отнема около 30 дни. Когато развитието на плодовете не е достигнало техническа зрелост, тогава трябва да се използват след откъсване, защото не могат да се съхранява продължително.

Оставените за доузряване плодовете се подреждат на един ред при добра циркулация на въздуха и без достъп на слънчева светлина. За ускоряване на процеса могат да се добавят няколко добре узрели чушки. Те отделят газ етилен, който благоприятства узряването.

Можем да ускорим съзряването на пипера
53236
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини