Начало » Новини » Страната
11.08.2023 г.

Министър Вътев: Работим за краен продукт, а не за отделни сектори

Срещи с бранша
Министър Вътев: Работим за краен продукт, а не за отделни сектори

Снимка: Министерство на земеделието

„Екипът на Министерството на земеделието и храните работи за краен продукт за потребителите и за развитие не отделно на овцевъдство или говедовъдство, а за производството на плодове и зеленчуци, на месо и мляко, на мед. Работим за пазарен успех. Такава е и задачата, която ни е поставена и гласувана от Народното събрание- да променим Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България с цел повече плодове и зеленчуци на масата на потребителя, повече мляко и млечни продукти, повече месо и месни продукти и повече пчелни продукти. Това са четири стратегически продуктови групи, по които работим. Затова са сформирани тези Консултативни съвети, за да поставяме и решаваме проблемите“. Така министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се е обърнал към членовете на Консултативния съвет по млякото, чието заседание се проведе вчера.

Затова и при провеждането на всеки секторен съвет Вътев дебело ще подчертава, че „членовете на никоя от браншовите организциии не трябва да се сърдят за това, че не провеждаме отделни срещи с тях, а всеки да осъзнае мястото си в агрохранителната верига и това, че оттук нататък няма да се работи по сектори, както беше до сега, а по агрохранителни вериги“. Защото най-важното е да български продукти на пазара.

Единствената точка в дневния ред на следващото заседание на съвета ще бъде аназилизът, подготвян от Българската агенция за безопасност на храните и Националната агенция по приходите, за взаимоотношенията по агрохранителната верига на млякото от полето до масата. Ще търсим заедно с всички участници отговора на въпроса как е структурирана веригата и къде се разпределя добавената стойност. „Правим анализ на пътя на българските продукти до масата на потребителя, както и на вноса и искаме да отговорим на въпроса как страните по веригата да имат повече доверие помежду си и да има симбиоза между тях“, подчерта министър Вътев. 

Представена е и сравнителна справка за производството на мляко от последните няколко години, която очертава негативна тенденция на намаляване на количествата прясно краве, овче и козе мляко и увеличаване на вноса. Основната цел на този Съвет е да потърсим подход как тази тенденция да бъде обърната в интерес на потребителя.

В работата на Съвета са участвали представители на 31 браншови организации и институции, след които Национална асоциация на зърнопроизводителите, Съюза на производителите на комбинирани фуражи, Сдружение на производителите и търговците на ветеринарномедицински продукти, браншови организации на млекопроизводители и преработватели, развъдни и фермерски организации, Български ветеринарен съюз, Сдружение за модерна търговия, Селскостопанска академия, Тракийски университет, Аграрен университет, Университет по хранителни технологии, Лесотехнически университет.

„Това са хора, които са заложили името си, доходите, в името на едно производство, всеки иска да сподели мнението си, затова е и този формат, който се разширява през производителя на фуража, производителя на мляко и нагоре до преработвател, търговец, дистрибутор и чак до рафта на магазина. Всички ние да разберем защо и как произтичат нещата в сектора. Той не е сектор на млекопреработвателите, той не е сектор на млекопроизводителите. Той е на всички нас“, допълни заместник-министър Александър Йоцев. „Всички в крайна сметка сме потребители и държим да получим отговори както за цената, така и защо няма достатъчно българско производство на мляко. Всичко това трябва да разгледаме и да му дадем отговор в този Съвет.“, посочи заместник-министърът.

Министър Вътев: Работим за краен продукт, а не за отделни сектори
4211
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет по розата
Вътев съветва да се разшири приложението на розовото масло
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Предстоящо
На 8 август се свиква първият Консултативен съвет по поземлени отношения
Заседанието, проведено днес
Зърнените запаси са намалели до 1,3 млн. тона, отчете съветът към агроминистерството
Предстоящо
Градинари обсъждат технологичните карти в Аграрния университет в Пловдив
Две години пълно мълчание по темата
След две години мълчание Консултативният съвет за Европейската зелена сделка възобнови работата си
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини