Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и повечето от 16 от държавите членки на ЕС, които участват в кампанията „ЕС избира безопасните храни” EUChooseSafeFood, поставиха хигиената на храните през летните месеци в центъра на своите дейности, съобщиха от пресцентъра на ЕК.
ЕОБХ работи съвместно с Европейската комисия, националните органи по безопасност на храните и учените в цяла Европа, за да подпомага предоставянето на съвети на потребителите и да повишава осведомеността за най-добрите практики в областта на хигиената при консумацията на храни. Кампанията обвързва науката в областта на безопасността на храните с всеки продукт, който намира място на нашата трапеза.
Целта на кампанията е да се даде възможност на европейските граждани да вземат информирани решения при избора си на храна. Правилата са насочени към хората на възраст между 25 и 45 години, най-вече към младите родители и хората с интерес към безопасността на храните и науката, и предлага достъпна и практична информация за различни аспекти, свързани с храните. Тя осигурява на потребителите инструменти за разбиране на етикетите на храните и на добавките и за възприемане на подходящи практики за приготвяне и съхранение на храните.
Тази година с кампанията се поставя специален акцент върху насърчаването на добрите практики за хигиена на храните у дома, намаляването на разхищението на храни и борбата с хранителните заболявания в целия Европейски съюз. С кампанията EUChooseSafeFood също така се подчертава как съвместните усилия на европейските учени помагат за предпазване на потребителите от рискове, свързани с храните. През 2023 г. обхватът на кампанията се увеличава и включва 16 държави ― така тя става по-голяма и по-въздействаща от всякога.
През последните години в Европа бяха постигнати сериозни успехи в областта на хигиената на храните. Инициативи като Световния ден за безопасност на храните и продължаващите кампании за повишаване на осведомеността, оглавявани от организации като ЕОБХ, Световната здравна организация и Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), изиграха жизненоважна роля за насърчаване на културата на безопасност на храните, обществената осведоменост и стимулиране на глобалното сътрудничество за осигуряване на безопасна храна за всички.