Начало » Новини » Коментари
02.08.2023 г.

От 21 август започва кандидатстването за помощта за напояване

Важно!
От 21 август започва кандидатстването за помощта за напояване

sinor.bg

От 21 август до 2 октомври стопаните ще кандидатстват по схемата на държавна „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“, утвърдена  за 2023 г. с временната рамка за подпомагане при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Образците на заявленията, генерирани от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), ще се приемат в областните дирекции на фонд ”Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

Утвърденият бюджет е в размер на 16 млн. лв. С тази помощ ще се компенсират до 80% от направените разходи за напояване, въз основа на предоставена информация от доставчика на услугата за извършените плащания по сключените през 2023 г. договори – „Напоителни системи”.

Целта на помощта е подкрепа за земеделски стопани, отглеждащи земеделски култури, които по технология на производство изискват напояване.  

Финансовата подкрепа се предоставя на земеделски стопани – производители на растениевъдна земеделска продукция, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители и/или регистрирани по реда на Наредба № 22 от  21.12.2016 г. за реда за водене на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн (при подпомагане разходи за вода за напояване при отглеждане на тютюн). Земеделските стопани също така следва да имат договор за 2023 г. с доставчик на услугата „Доставяне на вода за напояване“, сключен до 30 септември 2023 г. включително.

В срок до 30 октомври 2023 г. фирмата за „Доставяне на вода за напояване“ предоставя информация на ДФ „Земеделие“ индивидуално за всеки земеделски стопанин, сключил договор с него и платил фактурата/фактурите за услугата, с посочен размер на извършеното плащане.

До 30 ноември 2023 г. ДФ „Земеделие“ ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати след извършване на всички административни проверки, включително и индивидуални данни за плащанията за напояване от всеки земеделски стопанин, предоставени от доставчика на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.

За целта помощта се натрупва в рамките на максималния интензитет с други временни мерки за държавна помощ: „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2022 г. и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2023 г.

От 21 август започва кандидатстването за помощта за напояване
6984
 

Последни материали
Виж
338 животновъди получиха за пасторализъм над 4,2 млн. лв.
По време на годишната конференция на EUSTAFOR в Полша
Ръководителите на държавните гори в Европа обмениха опит в стопанисването на горите
В очакване на отговор
Биофермерите искат среща с министър Тахов – заместиците му не решават проблема им
Предвидени са 2 срока на доставка между 20 юли и 31 август
Египет провежда търг за внос на 40 000 тона растителни масла
Йордания най-накрая се прежали да си купи скъпа пшеница, но не българска
Родната пшеница е сред победителите и на търга в Тунис
Председател на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ – Русе
Милен Коев: Ако искаме да оцелеем, за мен бъдещето е в сдружаването
Свързани материали
Виж
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
Решения на мониторинговия комитет
Със 17-та промяна на ПРСР новите 50 млн. евро по подмярка 4.1 са изцяло за напояване
УС на ДФЗ
Отпускат се 16 млн. лева за напояване на земеделски култури
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини