Начало » Новини » Коментари
01.08.2023 г.

Пълен стрес за пролетниците след 40-те градуса през юли

Какво се случва на полето
Пълен стрес за пролетниците след 40-те градуса през юли

След 40-градусовите температури, които през миналия месец се задържаха в продължение на две седмици, без прекъсване, състоянието на пролетните култури в страната е направо критично. „Никога в края на юли слънчогледите в Добруджа не са достигали толкова малка височина, а царевиците – не са с толкова прегорели върхове и с почти неоформени кочани! Всичко това се пише на гърба на фермерите, които едва ли ще могат да компенсират ниските цени при пшеницата с евентуално добра реколта от пролетните кулутри”. Тези изводи направиха по време на Фестивала „Ден на полето”, проведен преди седмица край Добрич, зърнопроизводители от цялата страна, коментирайки ефекта от необичайното засушаване това лято.

Турция намалява вноса на пшеница

В момента сънчогледите прецъфтяват, но оформените пити са доста малки, което е нетипично за региона. Някои от площите с маслодайно семе са подгорели в долната част на стъблото, а това означава, че дори да последват сериозни дъждове, растенията няма как да бъдат спасени. През последния месец-месец и половина в Добруджа не са паднали дъждове от икономическо значение. Точно това съчетание между крайно високи температури с липсата на валежи поддържат песимистичните прогнози на бранша за реколтата през есента. Според агрономи, дори валежите от последните дни трудно ще променят ситуацията.

Царевицта е силно прегоряла и за да покрият поне отчасти загубите си, доста земеделци са започнали да жънат площите предварително, продавайки я за силаж. Тези, които ще продължат да я отглглеждат, не се надяват на високи добиви. Твърде вероятно е те да паднат до 250-300 килограма от декар и максимум - 700 кг от дка, което е нетипично за региона. 

Мнението и на председателя на НАЗ Илия Проданов

Годината не се оказа добра и за пшеничената реколта - на места имаше изпадане на братя, а след пролетните дъждове последваха и редица болести, които също се отразиха негативно върху крайните добиви.  Затова и средните добиви в житницата на България след жътвата варират между 300-400 кг от дка и 700- 800 кг от декар, като в отделни землища се постигнаха крайно лоши резултати.

Краткият извод на зърнопроизводителите е, че тази година "хлябът ще бъде горчив за фермерите и сладък за потребителите". Ще припомним, че горещините през лятото на миналата година също засегнаха бранша. По-големият проблем обаче остава затвореният пазар, затова и надеждите на земеделците са в по-адекватната политика, която се очаква да бъде защитена от Министерството на земеделието и храните пред Съвета на ЕС.   

Пълен стрес за пролетниците след 40-те градуса през юли
7403
 

Последни материали
Виж
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини